BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriWirecard skandalı İngiltere’nin güvenlik açığını ortaya çıkardı----

Wirecard skandalı İngiltere’nin güvenlik açığını ortaya çıkardı

Wirecard skandalı İngiltere’nin güvenlik açığını ortaya çıkardı
29 Eylül 2020 - 14:19 www.finansgundem.com

Wirecard skandalıyla birlikte İngiltere’nin güvenlik açığı ortaya çıktı. Güvenlik açıkları müşterilerin aleyhine

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Alman ödeme şirketi Wirecard’daki skandal, bu yaz küresel finans teknolojisi sektörünü sarstı. Ancak aynı zamanda İngiltere’nin finans teknolojisi şirketlerinin müşterilerini de oldukça fazla etkiledi. Bu şirketler, Wirecard’ın sunduğu hizmetlerden yararlanıyordu.

Wirecard Haziran ayında yaptığı açıklamada 1,9 milyar euroluk bir miktarın hesaplarında eksik çıktığını bildirdi. Açıklamanın hemen ardından şirketin hisse fiyatlarında çöküş yaşandı. Şirketin değeri 14 milyar dolarken, açıklamasının ardından Almanya’da iflas başvurusunda bulundu.

26 Haziran tarihinde, İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) Wirecard’ın İngiltere kolunun faaliyetlerini askıya aldı. Bu hamleyle şirket herhangi bir fonu ya da varlığı elden çıkaramayacak duruma geldi. Aynı zamanda şirketin internet sitesinden yapılan duyuruda herhangi bir faaliyetine devam edemeyeceği de söylendi. FCA’nın müdahalesiyle, binlerce İngiliz müşteri, bazı finansal uygulamalardan paralarına ulaşamadı. Curve, Pockit ve U Account bu uygulamalardan bazıları.

FCA’dan yapılan açıklamada “bu durdurmanın en temel nedeni, tüketicilerin elektronik hesaplarındaki parayı korumak. Ancak bu müşterilerin bu hesaplardaki parayı çekmelerine ve bu parayı kullanarak ödeme yapmalarına da engel oldu” dendi. Birkaç gün sonra, 30 Haziran tarihinde, FCA Wirecard’ın e-para ve ödeme servislerine devam etmesine izin verdi.

Ancak bu olaydan kaynaklanan aksaklık, finansal düzenleyicilere ve politika belirleyicilere olan güveni sarstı. Müşteriler, birçok Finans teknolojisi şirketinin işleyişini belirleyen e-para yönetmeliklerinin sağlamlığını sorguladı.

FCA ödeme şirketleri ve e-para sağlayıcıları için kuralları, Temmuz ayının ilk dönemlerinde sıkılaştırdı. Temmuz ayının ilerleyen günlerinde All Party Parliamentary Group (APPG) Wirecard’ın çöküşüyle ilgili bir soruşturma başlattı, zira İngiltere’nin finans sektöründe benzer bir senaryonun gerçekleşmesi istenmiyordu.

Finans teknolojisi danışmanlık şirketi 11:FS’nin kurucu ortağı Simon Taylor, “herkes kurallara uyuyordu ancak yine de bu küçük felaket yaşandı. Gerçekleşen olaylardan birçoğu tahmin bile edilmiyordu” dedi.

İngiliz otoritelerinin korkusu, benzer bir olayın diğer finans kurumlarında da yaşanması.

İngiltere’de e-para kuralları dahilinde, müşterilerin paraları koruma altına alınır. Paranın yatırıldığı şirketin iflası halinde, müşterilerin paralarına zarar gelmez. Ancak eğer finans kurumunun hesaplarında bir kuruş da olsa, müşterilere ait olmayan bir para bulunursa, şirket iflas ettiğinde kredi veren kuruluşlar müşterilerin para havuzundan para talebinde bulunabilirler.

Bu kural, Wirecard’ın İngiltere’deki faaliyetlerini durdurduğunda FCA’nın argümanıyla örtüşüyor gibi görünüyor olabilir.

İngiltere’nin güvenliğindeki ikinci bir açık da, bu yönetmeliklerle faaliyet gösteren bir şirketin iflası durumunda, eğer müşteri paralarının yeriyle ilgili yeterli kayıt tutulmamışsa, tasfiye memuru, müşteri paralarının nerede olduğunu bulmak için, müşteri hesaplarındaki paradan ücret talep edebilir.

İngiltere’nin yönetmeliklerindeki bu açıklar daha da şok edici çünkü finans teknolojisi şirketleri yıllardır müşterilerin paralarının güvenliğiyle ilgili övünüyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)