BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemWashington, Guterres'ten memnun değil!----

Washington, Guterres'ten memnun değil!

Washington, Guterres'ten memnun değil!
13 Nisan 2023 - 11:54 www.finansgundem.com

Pentagon'dan sızdığı belirtilen çok gizli belgelerde ABD'nin, Karadeniz tahıl anlaşması tekrar müzakere edilirken Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Rusya'nın çıkarlarına yakın durduğunu hissettiği belirtildi.


Guterres ve yardımcısının dahil olduğu özel görüşmelere yer verilen belgelerde Guterres'in Ukrayna savaş ile bazı Afrikalı liderler hakkındaki görüşleri yer alıyor.

Özellikle Temmuz 2022'de BM ve Türkiye tarafından arabuluculuk edilen Karadeniz Tahıl Anlaşması'na odaklanılıyor ve Guterres'in anlaşmayı korumaya ne kadar "hevesli" olduğu ve bunun için Rusya'nın çıkarlarını gözetmeye "istekli" olduğu kaydediliyor.

Euronews'teki habere göre; Belgelerde, "Guterres'in, yaptırım uygulanan Rus varlıkları veya bireyleri içerse bile Rusya'nın ihracat kabiliyetini artırma çabaları oldu" deniliyor. Genel Sekreter'in şubat ayındaki adımlarının da "Moskova'yı Ukrayna'daki eylemlerinden sorumlu tutmaya yönelik çabaları "baltaladığına" dikkat çekiliyor.

BM kaynakları ise genel sekreterin Moskova'ya karşı yumuşak davrandığı iddiasını reddederek BM'nin "savaşın dünyanın en yoksulları üzerindeki etkisini hafifletme ihtiyacıyla hareket ettiğini" belirtiyor.

Özel konuşmalar aktarılıyor

Bir başka belgede ise, Guterres ile yardımcısı Amine Muhammed arasında geçen samimi bir konuşmaya yer veriliyor. Guterres, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Avrupa'ya Ukrayna'daki savaşın bir sonucu olarak daha fazla silah ve mühimmat üretmesi yönündeki çağrısından duyduğu "hayal kırıklığını" ifade ediyor. Amina Mohammed ise Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun "acımasız" olduğunu ve "ona güvenmediğini" söylüyor.

İfşaatlarda Türkiye de var

Bununla birlikte diğer belgelerde şunlar yer aldı:

Ukrayna'daki savaş alanı koşullarının ayrıntılı çizelgeleri ve Ukrayna'nın elektrik tesislerine Rus füze saldırıları sonrasındaki son derece gizli uydu görüntüleri.

1 Mart'ta Ukrayna'nın durum güncellemesini gösteren bir harita. Üzerinde Ukraynalı kayıpların sayısının şişirildiği ve Rus tarafındakileri önemsiz göstermek için düşük gösterildiği ileri sürülüyor.

ABD'ye ulaşabilecek Kuzey Kore balistik nükleer füzelerinin potansiyel rotaları.

Düşürülen Çin casus balonunun muhtemelen bir U-2 casus uçağı tarafından göz hizasında çekilmiş fotoğrafları. Balonun ve ona bağlı gözetleme teknolojisinin bir diyagramı.

Amerikan istihbaratının Rus ordusuna ne kadar derinden sızdığını aktaran değerlendirmeler.

Mısır'ın Rusya'ya on binlerce roket satmayı planladığını gösteren görüşmeler.

Rus paralı askerlerinin bir NATO müttefiki olan Türkiye ile iletişime geçtiği ve Ukrayna'ya karşı savaşmak için silah satın aldıklarını ileri süren belgeler.

Kim sızdırdı?

Bu kadar geniş kapsamlı ordu ve istihbarat raporlarını sızdıran kişinin 20li yaşlarının başında genç bir ABD askeri olduğuna inanılıyor.

Discord adlı uygulamada oluşturduğu sohbet grubundaki arkadaşlarına bu belgeleri gösteren kişinin gerçek adı bilinmiyor.

Takma adı OG (Original Gangster/Orjinal Haydut) olan bu kişinin yüksek güvenlikli bir birimde görevli olduğu anlaşılıyor. Dışarı çıkarılmasının, yabancılara gösterilmesinin kesinlikle yasak olduğunu bildiği dokümanları önce elle not alarak, daha sonra da fotoğraflarını çekerek grubundakilerle paylaştığı belirtiliyor.

OG düzenli olarak aylarca bu sayfaları paylaştı ve bu grupta ABD vatandaşı olmayan kişilerin mvcut olduğunu da biliyordu. Aralarında eski sovyet ülkeleri ve hatta Rus vatandaşları bulunan gruptaki yaş ortalaması oldukça genç.

25-30 kişilik grubun ilk kurulma amacı silah meraklısı olan, inançlı gençleri bir araya getirmek. Grubu kuran da bizzat OG rumuzlu kişi. Grubun aşırı sağ eğilimli olduğu ve sık sık ırkçı şakalar paylaşıldığı aktarılıyor.

Amerikan Adalet Bakanlığı geçen hafta resmi bir ceza soruşturmasının başlatıldığını duyurdu.

Başkan Joe Biden "Bunlar bir dizi tehlikeli sızıntı. Kimin sorumlu olduğunu bilmiyoruz ve nedenini de bilmiyoruz. Ulusal güvenlik sonuçlarını değerlendiriyoruz ve şu an cezazi soruşturmalar sürüyor" dedi.

ABD'de Kongre liderlerin evlerinden çıkan 'gizli belgeleri' inceleyecek

 

Gerilim iyice tırmandı: Çin'in gizli planı Tayvan'a bir mesaj içeriyor!

 

Beyaz Saray: Sızdırılan gizli askeri belgelerin bazılarının içerikleri değiştirildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)