BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street’teki güçlü bilançolar Avrupa bankalarını korkutuyor----

Wall Street’teki güçlü bilançolar Avrupa bankalarını korkutuyor

Wall Street’teki güçlü bilançolar Avrupa bankalarını korkutuyor
15 Ekim 2021 - 15:01 www.finansgundem.com

ABD bankaları özellikle hisse senetleri alım satım alanında elde ettikleri yüksek gelirlerle bilançolarını beklentilerin üzerine taşıdı. Wall Street bankalarının Avrupalı rakiplerinin pazar payını ele geçirdiği düşünülüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street bankaları güçlü bilançolarıyla göz dolduruyor. Sıradan insanlar veya işletmeler yükselen enflasyon, istihdam sorunları veya tatil sezonunu mahveden tedarik zinciri krizleri hakkında endişelense de borsacılar ve bankalar hala kazanç elde etmeye devam ediyor.

Dev Wall Street bankası Citigroup bu hafta üçüncü çeyrek bilançosunu bildirdi ve tüm büyük ABD yatırım bankaları arasındaki en büyük sürprizini gerçekleştirdi. Diğer tüm bankalar çoğunlukla danışmanlık ücretleri ve ticaretten elde edilen gelirleri sayesinde analistlerin tahminlerini geçti. Ancak Citigroup'un hisse senedi ticareti başka bir seviyedeydi.

Ancak Bloomberg International yazarı Paul J. Davies’e göre ABD bankalarından gelen bu güçlü rakamlar, bu ayın sonlarında bilanço paylaşacak olan Avrupalı rakiplerinin pazar payları için kötü bir işaret gibi görünüyor.

Citigroup bilançoları genellikle hisse senetlerinden çok sabit gelir, para birimleri ve emtia ticareti ile bilinir. Analistler bankanın bu çeyrekteki yoğun hisse senedi işlemlerinden yararlanmasını ancak rakiplerinin gerisinde kalmasını bekliyordu. Genel tahminler Citi’nin hisse senedi alım satım gelirinin bir önceki yıla kıyasla %4 artacağı ve 909 milyon dolar olacağı yönündeydi.

Citi’nin bilançoları ise 1,23 milyar dolarlık hisse senedi alım satım geliriyle önceki yıla göre %40 artarak tahminlerin %35 ötesine geçti. Rakip Wall Street bankaları ise hisse senetleri ticaretinde daha mütevazı oranlarda tahminleri geride bıraktı. Morgan Stanley %19, Bank of America %14,5 ve JPMorgan Chase %20 oranında bu alandaki beklentileri geçti. Gün içerisinde Goldman Sachs’ın da bilançosunu açıklaması bekleniyor. Banka %7,5 oranındaki net gelir beklentilerini aşamazsa bu durum finans dünyasında bu haftanın en büyük şoku olacak.

Ancak Wall Street bankalarının beklentileri geride bırakan sonuçları Davies’e göre Amerikan bankalarını başkalarının tabağından da yediğini gösteriyor. İsviçre bankaları Credit Suisse ve UBS’in hisse senedi ticareti alanındaki gelirlerinin şimdiden dolar bazında şimdiden tahmin edilirken, İngiliz bankası Barclays içinse beklentiler temkinli olmayı sürdürüyor. Avrupa bankalarının yatırımcılar şimdiden gelişmeleri gergin bir şekilde izliyor. Söz konusu üç bankanın hisse senedi fiyatları da Perşembe günü ABD bankalarının bilanço açıklamasının ardından düşüş gösterdi.

Davies’e göre en fazla zemin kaybeden bankanın Credit Suisse olacağı şüphe götürmüyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İsviçre bankası bu yıl Bill Hwang’ın hedge fonu gibi çalışan aile yatırım şirketi Archegos Capital Management’a verdiği krediler nedeniyle 5 milyar dolar zarar etti. Banka o tarihten itibaren aldığı riskli kararları azalttı ve hedge fonlarıyla ilgilenen ana birimini ciddi bir şekilde kısıtladı.

Archegos’ın iflasından en fazla etkilenen bankalardan bir diğeri ise Japonya bankası Nomura’ydı. Nomura’nın da bu alanda pazar payı kaybetmesi bekleniyor.

Davies’e göre Archegos krizinin şok dalgaları hem bankalar tarafında hem de hedge fonları tarafında etkilerini sürdürüyor. Hedge fonları kriz ortamlarında daha az gergin olması ve desteklerini sürdürmesi beklenen büyük oyuncuları tercih etmeye daha meyilli.

JPMorgan ve Citi bilanço açıklamalarında birincil aracılık operasyonlarını büyüme alanları olarak vurguladılar. Bu bankaların hedge fonları adına daha fazla varlık tuttukları ve bu fonlara daha fazla kredi verdikleri anlamına geliyor.

ABD bankalarının Avrupalı rakiplerinin pastalarından pay alma hikayesi uzun zamandır biliniyor. Amerikan bankalarının kendi pazarlarına hakim olmaları sayesinde elde ettikleri büyük gelirler, diğer bütün pazarlarda iş yapmanın yüksek düzenleyici kurum maliyetlerini de absorbe etmeyi kolaylaştırıyor. Ancak işaretler sürecin bu yıl hızlanabileceğini gösteriyor.

Avrupalı rakipler için en iyi umut, Amerikalı rakiplerinin uyumlu hale gelmesidir. Ancak Davies bu ihtimalin gerçekleşmesi çok zor bir dilek olduğunu söylüyor.

Banka karları için iyimser tahmin

 

Bankalardan beklentileri aşan bilançolar

 

Zengin Japonlara özel kripto fon

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)