BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisWall Street’te rekor ispiyon dalgası----

Wall Street’te rekor ispiyon dalgası

Wall Street’te rekor ispiyon dalgası
01 Aralık 2021 - 16:04 www.finansgundem.com

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) başlattığı ispiyon programı geçtiğimiz yıl rekor sayıda ispiyoncuyu ortaya çıkardı. 2021 yılında bir ispiyoncuya tarihin en yüksek ödülü olan 114 milyon dolar ödendi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) ispiyon programı başlatmasının ardından rekor üzerine rekor geldi. Geçtiğimiz yılda bir ispiyoncuya 114 milyon dolar ödül verildi. Bu rakam tüm zamanların en yüksek ödülü oldu. Bugüne kadar bir yıl içindeki en yüksek miktarda ispiyon raporuna ulaşıldı. SEC’e 12,200 ispiyon raporu verildi. 2021 yılı öncesi tüm yılların toplamından daha fazla kişiye ise ödül verildi. 2021 yılında toplamda 108 ispiyoncu ödüllendirildi.

SEC’in ispiyon programının etkinliğine karşı duyulan şüpheler bu yıl silindi. 30 Eylül tarihinde sona eren mali yılda SEC ispiyonculardan aldığı bilgiyle yaklaşık 5 milyar dolarlık yaptırım uyguladı. Forbes’un haberine göre bu rakamın 1,3 milyar doları ise zarar gören yatırımcılara geri verildi. İspiyoncular SEC’e oldukça değerli bilgiler veriyor. Şimdi SEC’in yaptırımlarının üçte biri, ispiyoncuların sağladığı bilgilerle uygulamaya konuyor. Bu oranın da zaman içerisinde yükselmesi bekleniyor.

Dahası 2021 yılında ödül alan ispiyoncuların yarısından fazlası, SEC’in bilgisi dışında gelişen kanun ihlalleriyle ilgiliydi. Diğer yarısı ise devam eden soruşturmalara ya da denetimlere ışık tutacak nitelikte bilgiler sağladı. SEC’in başlattığı program bu yıl oldukça büyük bir başarı yakaladı. Programın başlangıcından bu yana yapılan ödül ödemeleri 1 milyar doları geçti. Bu rakamın yarısından fazlası ise (564 milyon dolar) 2021 yılında verildi.

Bunlar arasında bugüne kadar yapılan en büyük iki ödül ödemesi de yer alıyor. 2020’nin Ekim ayında, bir kişi 114 milyon dolar ödül alırken, bir başka ispiyoncuya 110 milyon dolar verildi. Şaşkınlık yaratan ispiyoncu ödülleri de geçtiğimiz yıl daha fazla kişinin SEC’e bilgi sağlamasına neden oldu. İspiyoncuların sayısı bir önceki yıla göre neredeyse %76 arttı. Program küresel çapta büyük sayıda ispiyoncuyu çekmeye devam ediyor. SEC’in her 10 ispiyoncu raporunun birden fazlası, ABD dışındaki ülkelerden geldi. En büyük başvurular ise Kanada, Çin, İngiltere, Kolombiya ve Hindistan’dan yapıldı.

Uluslararası ispiyonculara da katkılarından dolayı ödül veriliyor. SEC’in geçtiğimiz yıl yaptığı ödül ödemelerinin yaklaşık %20’si diğer ülkelerden yapılan başvurulara verildi. Ödül alan ispiyoncu sayısı da 2021 yılında üç kat artarak 108’e ulaştı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre SEC haziran ayında çalışanlarının SEC ve diğer düzenleyicilerle iletişime geçmesini yasaklayan Guggenheim Securities’i 208,912 bin dolar cezaya çarptırdı.

New York merkezli varlık yönetimi şirketi GPB Capital ise ispiyoncu koruma kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle ceza aldı. Şirketin CEO’su ise iddalara göre 1,7 milyar dolarlık Ponzi benzeri bir dolandırıcılık sistemi yürütüyordu. Pandemi döneminde yaygınlaşan evden çalışma uygulamasının da ispiyon başvurularının artmasına neden olduğu düşünülüyor. Bunun nedeni ise çalışanların işyerleriyle bağlarının zayıflaması. Ancak ispiyoncular şirketlerin etik dışı pratikleri ve bunların düzeltilmemesi nedeniyle SEC’e yöneliyor.

Yüz tanıma yazılım firmasına 17 milyon sterlin ceza

 

David Solomon: New York’un küresel konumu kalıcı değil

 

Gayrimenkul yatırım fonlarının altına yatırım yasağı kalktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)