BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street’in gücü Goldman Sachs’a yaradı----

Wall Street’in gücü Goldman Sachs’a yaradı

Wall Street’in gücü Goldman Sachs’a yaradı
20 Ocak 2021 - 14:55 www.finansgundem.com

Goldman Sachs 2020’nin dördüncü çeyreğinde, Wall Street’in gücü sayesinde etkileyici bir bilanço açıklamasında bulundu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs, 2020’nin son çeyreği için bilanço açıklamasında bulundu ve analistlerin beklentilerinin üzerine çıktı. Dev bankanın çeyrek sonuçları, hisse piyasalarının gücü ve birçok ABD’linin korona virüs pandemisi nedeniyle karşı karşıya olduğu zorluklar arasındaki uçurumu bir kez daha gözler önüne serdi.

Goldman Sachs’ın hisseleri 19 Ocak sabahı, bilanço açıklamasının ardından hafif bir düşüş göstermiş olsa da, hisse 2021 yılında neredeyse %15 yükseliş gösterdi ve tüm zamanların en yüksek seviyesine oldukça yakın. Goldman Sachs’ın çeyrek cirosu, bir önceki yıla göre %18 yükseliş göstererek 11,74 milyar dolara yükseldi. Şirketin net geliri ise 2019’un dördüncü çeyreğine göre %136 yükselişle 4,5 milyar dolara çıktı.

Şirketten yapılan bilanço açıklamasında, halka arzlara yönelik talep ve şirket birleşmelerindeki artış nedeniyle yatırım bankacılığı biriminin cirosu dikkat çekti. Goldman Sachs aynı zamanda, son on yılın en iyi küresel piyasalar cirosunu da kaydetti. Bunun nedeni ise büyük ölçüde güçlü hisse, tahvil, döviz ve emtia yatırımları oldu.

Goldman Sachs’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su David Solomon, yaptığı basın açıklamasında, “birçok açıdan zorlu bir yıldı” dedi ve “bu yılın ihtiyaç duyulan istikrarı ve pandeminin ardından toparlanmayı getireceğini umuyoruz” açıklamasında bulundu.

Yine de Wall Street’teki ralli, hisse fiyatlarının çok hızlı bir şekilde yükselmesinden kaynaklanıyor olabilir. CNN’in haberine göre Solomon, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, “piyasalardaki aşırılıktan” endişe duyduğunu ifade etti.

Goldman Sachs’tan gelen güçlü bilanço açıklaması, JPMorgan Chase ve varlık yönetimi devi BlackRock’ın geçtiğimiz hafta yaptığı olumlu bilanço açıklamalarının ardından gerçekleşti. Ancak tüketici kredisi veren Bank of Amerika, Citigroup ve Wells Fargo gibi bankalardan gelen bilanço açıklamaları Wall Street devleri kadar olumlu olmadı.

MUFG’nin Finansal Kurumlar Başkanı Mark Doctoroff, banka bilançoları için “iki farklı şehrin hikayesi gibi” dedi. Açıklamasında, “ABD kurumsal bağlamda güçlü ve dirençli ancak küçük işletmeler zarar görüyor” ifadesini kullandı. Doctoroff büyük şirketlerle bağlantıları daha fazla olan, şirket birleşmeleri ve halka arzlarda danışmanlık hizmeti veren bankaların iyi performans gösterdiğine dikkat çekti.

Ancak tüketicilerle ve küçük yerel işletmelerle ilişkileri olan tüketici bankalarının, korona virüs pandemisi ve neden olduğu ekonomik yavaşlamadan daha fazla hasar gördüğünü ifade etti. Ancak buna rağmen, Goldman Sachs, tüketici finansı alanında büyük bir hamle planlıyor. Şirket kredi ve birikim hesapları sağlayan, Marcus by Goldman Sachs isimli online bankacılık şirketini yönetiyor.

Goldman Sachs’tan yapılan bilanço açıklamasında, tüketici ve varlık yönetimi birimlerinin cirolarının geçtiğimiz yıla göre %15 artarak 6 milyar dolara yükseldiği söylendi. Birim şimdi tüm şirketin toplam cirosunun yaklaşık %15’ini sağlıyor. Goldman aynı zamanda Marcus’a daha fazla destek vermeyi planlıyor. Geçtiğimiz hafta şirketten yapılan açıklamada, kart sağlayıcısı Marqeta ile işbirliği yapılacağı söylendi.

Goldman Sachs’ın da hissedarı olduğu Marqeta ile işbirliği sonucunda, Marcus müşterilerine bu yılın ilerleyen dönemlerinde dijital vadesiz mevduat hesapları sunulacak. Şirket aynı zamanda General Motors markalı kredi kartları üretmen için MasterCard ile işbirliği yapacağını da açıkladı. Banka daha önce, iPhone üreticisinin Apple Card’ı için Apple ile de işbirliği yapmıştı.

Ancak son dönemde iş dünyasının birçok lideri gibi, Solomon da tüketici harcamalarında ve ekonomide görülecek olan toparlanmanın, büyük oranda korona virüs aşılarının başarısına ve ekonomik teşvik planlarına bağlı olduğunu söyledi. 

Solomon, “ABD, İngiltere ve diğer ülkelerde ilk aşılamalar gerçekleşiyor olsa da, vaka sayılarının yeniden artması, aşı dağıtımı ve yeni ekonomik teşvikler konusunda önemli bir belirsizlik var” dedi.

Açıklamasında, “ekonomik büyümede ilerleme, tüm dünyada aşı uygulamalarının etkinliğine bağlı” dedi ve dünyanın tüm siyasi liderlerine “koordineli ve kapsamlı bir dağıtım planı uygulamak için mümkün olan her şeyi yapma” çağrısında bulundu. Solomon, “bu gerçekleşmezse, ekonomik toparlanmada gereksiz bir gecikme yaşanacak” ifadesini kullandı.

Bankalar ekonomiye destek olacak mı?

 

Yatırım ve tüketici bankaları arasındaki uçurum derinleşiyor

 

Fitch: Türkiye'de adımlar olumlu ancak...

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)