BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street devleri artan maliyetleri dengeleyebilecek mi?----

Wall Street devleri artan maliyetleri dengeleyebilecek mi?

Wall Street devleri artan maliyetleri dengeleyebilecek mi?
20 Ocak 2022 - 17:09 www.finansgundem.com

Enflasyon ve yükselen maliyetler banka yatırımcılarının bilanço sezonunda en çok dikkat ettiği konu oldu. Bankalar kredi faizi getirilerini artırarak yükselen maliyetleri dengelemeyi hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Daha yüksek faiz oranları banka bilançoları için olumlu olsa da son günlerde banka yatırımcıları için enflasyon önemli bir şok oldu.

Çarşamba günü bilançolarını açıklayan Bank of America ve Morgan Stanley bir süredir etkilerini hissettiren maaş ve diğer maliyetler hikayesine biraz da olsa ara verdi. Ancak Bloomberg International yazarı Paul J. Davies dördüncü çeyrekte birçok büyük rakibinden daha az miktarda bilançosunu genişletebildiğini hatırlatıyor.

Davies’e göre, 2021’e dair son bilanço sezonunda Banka hisselerinin hareketleri basit bir maliyet anlatısının da ötesinde yatırımcı tercihlerinin de altını çizdi. Borsa ticaretindeki yüksek volatilite nedeniyle geleneksel kredi ve servet yönetimi üzerinden güvenilir gelir elde etme tercihi ve anlaşma bankacılığı yatırımcıları yönlendirdi.

Artan faiz oranları ile birlikte bankaların kredi getirileri nihayet geri dönmeye başladı ve finans yazıarı ABD Merkez Bankası sıkılaştırma politikalarında çok hızlı hareket etmediği sürece bankalar bu getirilerden yararlanmasını bekliyor. Bu durum aynı zamanda banka giderlerindeki artışı dengelemeye de yardımcı olacaktır.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre 2021 tam yıl bilançosunda Bank of America büyük rakipleri, JPMorgan Chase ve Wells Fargo dışındaki diğer rakiplerinden daha düşük bir maliyet artışı bildirdi. Ancak BofA bu yıl giderlerini sabit tutmayı bekliyor ki bu da enflasyon ve teknoloji gibi alanlarda daha yüksek harcamalar görmeyi bekleyen birçok rakibiyle karşılaştırıldığında bir boğa piyasası yorumu gibi gözüküyor.

Davies’e göre, Bank of America'nın yorumundaki fark, BofA Baş Finans Sorumlusu Alastair Borthwick'in enflasyonist baskıların kısmen Kovid salgınıyla ilgili bazı ekstra maliyetlere yapılan kesintilerle dengelenmesi gerektiğini öngörüsünden kaynaklanıyor. Borthwick bilanço açıklamasında Kovid sırasında bazı çalışanların işlerine devam edebilmesi için yapılan çocuk bakımı ödemeleri veya banka şubeleri açık olmadığında bazı personele evde kalması için ödeme yapılması gibi uygulamaların banka maliyetlerinde yük oluşturduğunu belirtmişti.

Kovid’in neden olduğu aksamaların bu yıl azalması bekleniyor. Ancak virüs tahmin edilebilir bir unsur değil. Finans yazarına göre bu beklentiler bankanın geleceği için tehlikeli bir strateji olabilir.

Bu arada Morgan Stanley, dördüncü çeyrekte bir yıl önceki döneme kıyasla düşük maliyetli büyüme bildirdi ve ödemelerdeki büyüme ise sabit kaldı. Bankanın tüm yıl boyunca, maliyet artışları tüm rakiplerinden daha fazlaydı. Ancak bu maliyetlere ek gelir sağlayan E-Trade Financial ve Eaton Vance'in satın alma harcamaları da dahildi. Bankanın dolar başına gelir maliyeti yıl içinde önemli ölçüde düştü.

Söz konusu satın alımlar, 2009'da James Gorman'ın CEO'luk görevi devralmasından hemen önce, bankanın servet ve varlık yönetimi biriminden elde ettiği gelir payı olan üçte birden geçen yılki oranla yarısından fazlasına yükselmesine yardımcı oldu.

Morgan Stanley personel ödemeleri, Goldman Sachs'a göre önemli ölçüde daha az olsa da çoğu rakibine benzer şekilde, yaklaşık %10 arttı. JPMorgan Analisti Kian Abouhossein'e göre, bankacı başına maaşlardaki büyüme büyük olasılıkla bankacıların başka yerlerde aldıklarının iki katından fazlaydı.

Neredeyse tüm bankalar nihayet 2021'in son çeyreğinde kredi büyümesinde bir artış gördü ve BofA, JPMorgan ve Wells Fargo'da bu büyüme tahmin edilenden daha iyiydi. Bu tablo bankaların net Faiz getirilerinden elde ettiği karın daha fazla artmasına yardımcı oldu.

Yine de banka hisseleri için zor bir hafta geçti. BofA ve Morgan Stanley hisseleri bilanço açıklamalarının ardından Çarşamba günü yükseldi. Ancak hisse senetleri geçen haftanın sonunda elde ettikleri kapanış rakamının yine de aşağısında kaldı.

Salı günü rakamlar beklentileri aşsa da banka içi ödemelerindeki keskin sıçrama nedeniyle yatırımcıların kafasını karıştıran Goldman Sachs bilançosunun ardından tüm banka hisselerinde satış dalgası yaşandı. Ancak ticari ve bireysel bankacılığa daha önyargılı olan bankalar ile yatırım bankacılığı ve piyasalara daha fazla yatırım yapan bankalar arasındaki makas da açıldı.

Geçen haftanın başından bu yana en büyük düşüşler hala Goldman, JPMorgan ve Morgan Stanley’de görüldü. PNC Financial gibi küçük bankalar ve Bank of America’da çok daha küçük çaplı düşüşler yaşarken, Wells Fargo hisseleri ise yükselişte. Citigroup'un hisseleri ise hiç düşmedi. Ancak rakiplerinin aksine, zaten kayda değere önemli bir ağırlıkta işlem yapıyor, bu sebeple de kaybedecek daha az şeyi var.

Faizlerin ne kadar yükseleceği ve FED'in hamlelerinin ekonomiye ve piyasalara ne yapacağı konusunda hala birçok belirsizlik var. Ancak açık olan şey, enflasyon üzerinde kendi kontrollerini en iyi şekilde oluşturabilen bankaların bu yıl getirilerini korumada en iyi performansı göstereceği gerçeğidir.

Wall Street devleri personeline 142 milyar dolar harcadı

 

JP Morgan ile Goldman Sachs'tan faiz tahmini

 

ECB tutanaklarında enflasyon endişesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)