BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street bankalarının evden çalışma korkusu----

Wall Street bankalarının evden çalışma korkusu

Wall Street bankalarının evden çalışma korkusu
20 Ağustos 2021 - 15:22 www.finansgundem.com

Hukuki ve düzenlemelere yönelik riskler banka patronlarının çalışanlarına daha yakın olma ihtiyacını öne çıkarıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son aylarda JPMorgan CEO’su Jamie Dimon, Goldman Sachs CEO’su David Solomon, Morgan Stanley CEO’su James Gorman çalışanlarının ofise dönmesi konusunda oldukça ısrarlı olduklarını gösterdi. Wall Street’in dev bankalarının yöneticileri genç çalışanların yetiştirilmesi, birlik içinde çalışan ekiplerin inşa edilmesi ve çeşitliliğin sağlanması gibi alanlarda yol kat edebilmek için ofise dönüşün hayati önem taşıdığını ifade etti.

Ancak CEO’ların ifadelerinde işe gitmek için uzun saatler seyahat etmesi gereken çalışanların endişelerine yer verilmedi. Banka yöneticilerinin evden çalışma uygulaması konusunda gösterdiklerinden çok daha fazla endişeli olması için nedenler var. Müşterilerin trilyonlarca dolarlık parasını evden çalışarak yönetmek, oldukça riskli bir deney. Bu dev bankalar için evden çalışmanın beraberinde getirdiği hukuki ve düzenlemelerle ilgili riskler ile tehlikeler oldukça dikkat çekici.

Bu nedenle banka yöneticileri ve danışmanları çalışanlarını denetlemeye ihtiyaç duyuyor ve bu yüzden ofise dönüş konusunda ısrarlar giderek artıyor. University of Delaware Kurumsal Yönetim Uzmanı Charles Elson Financial Times’a yaptığı açıklamada, “oldukça ağır düzenlemelere tabi olan bir sektörde, çalışanların günlük aktivitelerinin kontrol edilememesi endişe yaratır” dedi.

Açıklamasının devamında, “evden çalışanlar, ofiste çalışanlara kıyasla çok daha rahat davranıyor. Onları izleyecek kimse yok” ifadelerini kullandı. Bankaların karşı karşıya kaldığı zorluk ise çalışanların düzenleyicilerin belirlediği kurallara uyduğundan emin olunamaması. Örneğin bankalar kayıtlarını uzun yıllar boyunca saklamak zorunda ve iletişimler kişisel cihazlar ile WhatsApp gibi mesajlaşma hizmetlerini kullanarak gerçekleşiyor olsa bile bunların kayıt altına alınması gerekiyor.

JPMorgan bu ay yaptığı açıklamada, “düzenleyicilerinden bazılarının” şirketin üzerinde kontrol sahibi olmadığı ve onayını almamış olan elektronik mesajlaşmalar için “kayıt tutma yükümlülüklerine” uyup uymadığını sorduğunu açıkladı. JPMorgan bu taleplere yönelik işbirliklerinin devam ettiğini ve şimdilerde çözüm için bazı görüşmelerin yürütüldüğünü söyledi.

Elbette Wall Street devlerininin WhatsApp mesajlaşmaları konusundaki tartışmaları pandemi öncesinde de devam ediyordu. Bununla birlikte bu tartışma JPMorgan’ın dışındaki bankalar tarafından ya yapılıyordu. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Morgan Stanley’in iki üst düzey emtia uzmanı geçtiğimiz yıl bu iletişim kanallarını kullanmaları nedeniyle işlerini kaybetti. Diğer bankalar da bu tür sorunlarla karşı karşıya kalıyor.

Ancak evden çalışmanın, çalışanlar arasında yasaklanmış mesajları gönderme fırsatlarını nasıl düşüreceğini görmek de zor. Aynı zamanda bu pratik mobbing ve cinsel taciz gibi istenmeyen durumları engelleme konusunda da etkili olmayabilir. Bu esnada bankalar risk yönetimini, denetimleri ve diğer kontrolleri ofis dışındaki çalışanlar için arttırdı. Ancak bu çabaların başarılı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Bugünlerde Wall Street pandemi esnasında oldukça başarılı bir süreç geçirdiği ve hisse fiyatları giderek arttığı için, umutlar yüksek. Ancak bir sektör yöneticisi evden çalışma konusunda kesin kararın verilmesinin yıllar alabileceğini söyledi. Bunun nedeni ise bankaların oldukça karmaşık kurumlar olması. Sürecin belirlenmesini beklemek ise ileri yaştaki CEO’lar için çok daha zor olabilir.

Birçok bankacı çok daha kişisel ve daha az bürokrasinin hakim olduğu Wall Street’te yetişti.

Burada yöneticileriyle yakın ilişkiler kurarak çalıştı ve bu tür ilişkilere alışıklar. Ekonomist Henry Kaufman yakın zamanda yaptığı açıklamada 1980’lerde yöneticilerin her bir ofis masasını dolaşarak çalışanların yanlış bir şey yapıp yapmadığını kontrol ettiğini söyledi. Kaufman, “yapılan işler yakından takip ediliyordu” dedi. Açıklamasında, “çünkü riske atılan sermayeydi” ifadesini kullandı. Ancak bu tür kişisel dokunuşlar kurumlar büyüdükçe giderek azaldı.

Şimdi ise Wall Street gelişen otomasyon teknolojilerinin günü kurtaracağını umut ediyor ve dolandırıcılık ile kötüye kullanım gibi risklerin bu şekilde denetlenebileceğini düşünüyor. Bu durumda ise çalışanların ofiste olup olmaması bir önem teşkil etmeyecek. Aynı zamanda blockchain teknolojisi ve merkeziyetsizleştirilmiş finans (DeFi) protokolleri de süreçten insanların tamamen çıkabileceğinin sinyallerini veriyor.

Wall Street bankaları kesenin ağzını açtı

 

Binance yasaklara karşı çözüm üretti

 

Omaha Kahini’nden enflasyon yatırımı tavsiyeleri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)