BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street bankaları karbon sıfır hedefini ağırdan alıyor----

Wall Street bankaları karbon sıfır hedefini ağırdan alıyor

Wall Street bankaları karbon sıfır hedefini ağırdan alıyor
10 Mart 2021 - 15:47 www.finansgundem.com

Pazartesi günü Wells Fargo’nun açıklamasıyla 6 dev Wall Street bankası da karbon sıfır taahhüdünde bulunmuş oldu. Ancak dev bankalar karbon emisyonu taahhütlerine uyma konusunda olabildiğince yavaş davranıyorlar


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pazartesi günü Wells Fargo, 2050 yılına kadar bankanın finanse ettiği projeler ve şirketler de dahil olmak üzere tüm operasyonlarında sıfır karbon emisyonuna ulaşacaklarının taahhüdünü verdi. Banka karbon sıfır taahhüdünde bulunan ABD'nin en büyük altı bankasının sonuncusu oldu.

Wells Fargo CEO'su Charlie Scharf yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği günümüzün en acil çevresel ve sosyal sorunlarından biridir ve Wells Fargo olarak, Paris Anlaşması'nın hedeflerini desteklemek ve net sıfır karbon ekonomisine geçişe yardımcı olmak amacıyla faaliyetlerimizi uyumlu bir şekilde gerçekleştirmeye kararlıyız." dedi.

Wells Fargo'dan yapılan açıklama, Goldman Sachs ve Citigroup'un benzer yönde taahhütlerde bulunmasından bir hafta sonra geldi. Bank of America, JPMorgan Chase ve Morgan Stanley de operasyonlarını Paris Anlaşması'nın hedefleriyle uyumlu şekilde gerçekleştirmek için son altı ay içinde net sıfır karbon hedeflerini yayınladılar.

Fortune’un haberine göre sürdürülebilirlik konularında hissedar aktivizmini savunan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan As You Sow'un Başkanı Danielle Fugere, "ABD'nin en büyük bankalarından altısı bu taahhüdü verdiğine göre, başkalarının da kendi finansmanlarının Paris Anlaşması'nın küresel net sıfır karbon iklim hedefine uygun olduğunu göstermek için katılmalarını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Ama taahhütte bulunma işin en kolay kısmı. Bankaların müşterilerini nasıl rayına oturtacaklarını bulmak daha zorlu bir süreçtir.

Faaliyet alanları sorunu

Bankalar için "net sıfır karbona" ulaşmanın en önemli yolu, birincil ve ikincil faaliyet alanlarındaki karbon emisyonları olarak bilinen kendi operasyonlarında karbon sıfırı elde etmek değil, finanse ettikleri işletmelerin de karbon sıfır olmasını sağlamaktır. Wells Fargo, kendi operasyonlarının 2019'dan bu yana halihazırda karbon sıfır olduğunu savunuyor.

Bu durumda Wells Fargo’nun Pazartesi günkü açıklama üçüncü faaliyet alanını yani bankanın karbon salınımı yapan müşterilerini kapsıyor. Söz konusu açıklamayla Wells Fargo müşterilerinden operasyonlarına kendi karbon sıfır hedeflerine uygun olarak devam etmelerini ya da karbon sıfır hedefi olmayan şirketlerden bu hedefleri oluşturmalarını istiyor.

Wells Fargo Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı CEO'su Jon Weiss CNN'e yaptığı açıklamalarda,Daha düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş bir gerçekliktir. Ve biz de buna yönelmek, finanse etmek ve müşterilerimizin bu sorunu görmezden gelmek yerine başa çıkabilmesine yardım etmek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Pazartesi günü, banka 2030'a kadar "sürdürülebilir işletmeleri" finanse etmek için 500 milyar dolar daha taahhütte bulundu. Banka 2022'ye kadar petrol, gaz ve enerji sektörlerindekiler gibi "karbon yoğun portföyler" için geçici emisyon azaltma hedefleri belirleyecek ve açıklayacak. Ancak Wells Fargo açıklamasında, "müşterilerinin iklim dönüşümüne geçişlerinde desteklemek" için bir "enstitü" kurma taahhüdü vermesine karşın, düşük performans gösteren müşterilerini tam olarak nasıl hesaba katacağını söylemedi.

As You Sow'un Başkanı Danielle Fugere konuyla ilgili açıklamasında, “Net sıfır karbon taahhüdünün bu önemli sürecin sadece başlangıcı olduğunun altını çiziyoruz. Geçici hedefler belirleyerek ve bu hedeflere yönelik ilerlemeyi şeffaf bir şekilde bildirerek iklim planlarının ayrıntılarını gerçekleştirmeleri konusunda Wells Fargo'yu takip edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

 

Wall Street’in altı dev bankası ne durumda?

Geçen yıldan bu yana şirketlerin daha sonraki süreçte ayrıntıları takip etme sözü verdikleri cesur iklim değişikliği taahhütlerinde bulunmaları yaygın bir durum haline geldi. Wall Street’in altı büyük bankasının politikaları ise bu süreçte çok ince bir farklılık gösteriyor.

2 Mart'ta Citigroup, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedeflediğini açıkladı, ancak bu seviyeye nasıl ulaşılacağına dair kesin bir plan yayınlamadı. CEO Jane Fraser, bu planın önümüzdeki yıl içinde açıklanacağını söyledi.

4 Mart'ta Goldman Sachs, 2030 yılına kadar "tedarik zincirinde" ve 2050 yılına kadar finansman operasyonlarında net sıfır karbon emisyonu elde etmeyi taahhüt etti. As You Sow verilerine göre göre Goldman Sachs, Paris Anlaşması'nın imzalandığı 2015 yılından bu yana fosil yakıt endüstrilerine her yıl 20 milyar dolar aktardı. Banka, "geçiş sürecindeki işletmelerle ilgili iklim hedeflerini" bu yıl sonuna kadar yayınlayacağını söyledi.

Şubat ayında Bank of America, net sıfır karbon 2050 taahhüdünün bir parçası olarak 2023 yılına kadar finanse edilen karbon emisyonlarını açıklama sözü verdi ve elektrik ve enerji yatırımları gibi "yüksek emisyonlu portföyler için bilim tabanlı geçici emisyon hedefleri" oluşturacağını söyledi. Banka bu hedeflerin ne zaman yayınlanacağını açıklamadı.

JPMorgan geçen yılın Ekim ayında 2050 sıfır karbon taahhütlerini açıkladı ve "2021'deki çalışmaları hakkında iletişim sürecine başlayacaklarını" söyledi. Firma, 2021 yılı bahar aylarında açıklama taahhüdünde bulunduğu iklimle ilgili finansal açıklamalarla konusundaki özel çalışma kolunun ilk raporunu yakında yayınlayacak.

Geçen yıl Eylül ayında Morgan Stanley, yatırımları ve müşterileri de dahil olmak üzere endüstrideki net sıfır karbon emisyonu hedefini 2050 yılına kadar karşılama sözü verdi. Temmuz ayında banka, finanse ettiği sektörler tarafından üretilen karbon emisyonunu açıklamayı taahhüt etmesine karşın, bunu henüz gerçekleştirmedi. Bankanın geçen yılki taahhüdünde, "karbonla ilgili faaliyetleri uygun şekillerde ölçmek ve yönetmek için gereken araç ve metodolojilerin” geliştirileceği belirtiliyordu.

Fosil yakıt endüstrileri hala finansörler için milyarlarca dolarlık getiri sağlarken, bankaların karbon sıfıra ulaşmak için ölçülü bir yol yaratmak istemelerine şaşmamalı. Ne de olsa, sürdürülebilir olması için düşük karbonlu ekonomilere geçişin kârlı olması önemlidir.

 

Bezos'tan, iklim değişikliğiyle mücadeleye 10 milyar dolar

 

Finans sektöründe ‘yeşil dalga’ başladı

 

Faiz artışı bekleyenlere Goldman Sachs da katıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)