BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisVodafone yüzlerce çalışanı işten çıkaracak----

Vodafone yüzlerce çalışanı işten çıkaracak

Vodafone yüzlerce çalışanı işten çıkaracak
13 Ocak 2023 - 10:52 www.finansgundem.com

Kötü yönetim ve maliyet sorunlarıyla mücadele eden Vodafone cezayı çalışanlarına kesiyor. CEO’su geçen yılın sonunda istifa eden firma işten çıkarmalarla 2026’ya kadar 1 milyar euro tasarruf etmeyi hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Vodafone son beş yılın en büyük işten çıkarma dalgasını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Telekom şirketinin bu kararının sebebi maliyetleri kısmak ve firmanın zayıf performansını toparlamak.

Financial Times’ın haberine göre Vodafone çoğunluğu Londra merkezinde olmak üzere yüzlerce çalışanını işten çıkaracak. FT bu haberi tartışmalara yakın olan iki kaynağa dayandırıyor.

Avrupalı telekomünikasyon firmaları son birkaç yılı oldukça zayıf geçirdi. Enerji yoğunluğu son derece yüksek ve borçlu olan şirketler enerji fiyatlarının yükselmesiyle ve faiz oranlarının artmasıyla maliyet baskısı altında kaldı. İngiltere’de Vodafone ve BT, İspanya’da Telefónica ve Fransa’da Orange gibi firmaların hisse değerleri yarıya indi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Vodafone içinse geçtiğimiz yıl özellikle çok daha zorlu geçti. Kötü yönetim iddiaları nedeniyle baskı altında kalan İngiliz telekomünikasyon firmada üst yönetim karıştı. Görev yaptığı süre boyunca Vodafone hisselerinin İngiltere’deki FTSE 100 Endeksi’nde %40’tan fazla değer kaybetmesinin ardından CEO Nick Read geçen yılın sonunda istifa etti.

CEO’luk koltuğunda ise geçici olarak Vodafone CFO’su Margherita Della Valle oturuyor.

Habere göre, firma işten çıkarma kararını kontrolsüz genişleyen işletmesini basitleştirmek, düşük performanslı birimlerden kurtulmak ve küresel operasyonlarını ademi-merkeziyetçi bir yapıya dönmek amacıyla gerçekleştirecek. Vodafone’un dünya çapında 104 bin çalışanı bulunuyor ve bu çalışanların 9.400’ü İngiltere’de istihdam ediliyor.

Read’in başarısız performansı Vodafone hissedarlarının da tepkisini çekti. Aktivist yatırımcı Cevian Capital, İspanya ve İtalya gibi Vodafone’un zayıf olduğu pazarlarda sözleşme gerçekleştirememesi ve aşırı merkezileştirilmiş bir iş modeli yürütmesi nedeniyle eski CEO’yu suçlayan hissedarlar arasındaydı.

Vodafone, kasım ayında yaptığı açıklamada, şirketin kârının yılın ilk yarısında düştüğünü 2026 yılına kadar 1 milyar euroluk maliyet düşürme programını işleteceğini söyledi. Telekom firması kârındaki düşüklüğü en büyük pazarı olan Almanya’daki zayıf performansa bağladı.

Read söz konusu açıklamada maliyet tasarruflarının firmanın işlerinin “basitleştirilmesiyle” sağlanacağını ve plan bağlamında “işten çıkarmaların” gerçekleşebileceğini söylemişti.

Vodafone’dan yapılan açıklamada, “Çalışma modelimizi gözden geçiriyor, grubu düzene sokmaya ve basitleştirmeye odaklanıyoruz. 1 Şubat'ta üçüncü çeyrek sonuçlarımızı açıkladığımızda değişiklikler hakkında daha fazla bilgi vereceğiz” ifadelerine yer verildi.

Son beş yılda hisse değerinin yüzde 50’sinden fazlasını kaybeden BT de kasım ayında işçi çıkarabileceğini açıklamıştı. İngiliz telekomünikasyon devi maliyet tasarrufu hedefini 2,5 milyar sterlinden 3 milyar sterline taşıdığını bunun sebebinin de yükselen enflasyon ve enerji faturaları olduğunu söyledi.

Vodafone perşembe günü yönetim birimlerinde görev değişikliği yaptı. Açıklamada Vodafone İtalya’nın şu anki CEO’su Aldo Bisio’nun görevlerinin satış ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcı (CCO) olarak genişletilmesi dikkat çekti.

Vodafone küçülüyor

 

Bize yavru vatan, Vodafone’a üvey evlat

 

Apple CEO'sunun maaşına büyük kesinti

 

Tesla fiyat düşürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)