BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakVirüs salgını borç krizine dönüşüyor----

Virüs salgını borç krizine dönüşüyor

Virüs salgını borç krizine dönüşüyor
09 Nisan 2020 - 14:14 www.finansgundem.com

Korona virüs küresel çapta ekonomilere zarar veriyor. Mortgage temelli ekonomisi olan Avustralya işsizliğin artmasıyla birlikte borç krizi riskiyle karşı karşıya

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avusturalya’da korona virüsün neden olduğu işsizlik borçların ödenmemesine ve ülkede mortgage krizinin oluşmasına yol açabilir. 2008 finansal krizinden dahi büyük çapta etkilenmeyen Avustralya ekonomisi 30 yılın en yüksek işsizlik rakamlarıyla mücadele ediyor. Avustralya Merkez Bankası oldukça büyük bir ekonomik daralma konusunda uyarıyor.

Ülkenin iktisat alanındaki en önemli akademisyenlerinden olan Emiritus Profesör Bob Gregory, “1930’lu yıllarda yaşanan buhrandan beridir en ciddi resesyon gerçekleşmiş olabilir ve gelecek altı ayda büyük bir gelir kaybı yaşanacak” ifadelerinde bulunuyor.

Avustralya gibi mortgage ekonomisine bağlı ülkelerde hükümetler çalışanların gelirlerine sübvansiyon sağlayarak şirketlerle bağlarını koparmamayı amaçlıyor. Geçen hafta hükümetin açıkladığı 80 milyar Amerikan Doları değerindeki kurtarma planının % 70’i çalışanların maaşlarını sübvanse etmek için kullanılacağı belirtilmişti. Bu tip yardımlar oldukça önemli görünse de Sidney ve Melbörn gibi ülkenin metropollerinde bu sübvansiyonların etkisi oldukça kısa sürebilir.

Merkez Bankası uyarıyor

Avustralya Merkez Bankası’nın yarıyıllık finansal istikrar raporunda hane halkı borçlanmalarının uzun vadeli risk taşıdığı ve virüs nedeniyle birçok hane halkı mensubunun baskı altında hissedeceği belirtildi. Avustralya’da vatandaşlarının önceki dönemde borç standartlarını yükselttiğini belirten raporda vatandaşların çoğunluk bir kısmının öz kaynak yatırımı, nakit ve mortgage ön ödemeleri gibi kriz dönemleri için önlemler aldığını belirtiyor.

Bu tip önlemleri alamayan Avusturalyalıların savunmasız kalacağını belirten Avustralya Merkez Bankası aydan aya mortgage ödemesi yapanların likidite sorunu yaşamasını güvenlik açığı olarak değerlendiriyor. Banka hükümet yardımlarına rağmen krizin devamı durumunda işsizlikle birlikte gelirlerdeki düşüşün tüm ekonomiyi etkileyeceğini belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'ndan kritik finansman hamlesi

 

Bankalar temettü ödemiyor, otoriteler alkışlıyor

 

Bankalar uyardı! 5 trilyon dolar riskte

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)