BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarVestel, Apple'a karşı iddialı----

Vestel, Apple'a karşı iddialı

Vestel, Apple'a karşı iddialı
01 Haziran 2013 - 08:16 www.finansgundem.com

Zorlu’nun patronu Ahmet Nazif Zorlu yatırım kararı alırken annesinin nasihatıyla hareket ediyor

Bünyesinde 60’tan fazla şirketi bulunduran bir holdingi yöneten, Türkiye’nin önde gelen işadamlarından Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu’ya annesinden nasihat var: “Ne kadar çok şeye sahip olursan ol burnunun direği kadar gözükmezmiş...”
Bu nasihatı hiç unutmayan Zorlu, “Bu dünya böyle, hep mütevazı olmak lazım...” diyor. Önce Allah’tan sonra işini kaybetmekten korktuğunu söyleyen Zorlu, Denizli Babadağ’dan başlayıp bugün dev bir grubun başında devam eden yolculuğunu şöyle değerlendiriyor: “Denizli Babadağ’dan çıkıp buralara gelecek miydim? Allah’ın bir lütfu. Sana güç veriyor, sen de yapıyorsun. Benim annem, Allah uzun ömür versin 93 yaşında. ‘Oğlum yeter artık, ne kadar çok şeye sahip olursan ol, burun direği kadar gözükmezmiş’ der hep bana... Bu dünya böyle, hep mütevazı olmak lazım...”
Denizli’nin el dokumalarıyla ünlü Babadağ ilçesinde doğdunuz. İlkokuldan sonra okulu bırakarak bir yandan evdeki dokuma tezgahında, diğer yandan da babanızın dükkanında çalıştınız. Yani kolay bir çocukluk değildi. O günden bugüne baktığınızda geldiğiniz noktayı hiç hayal etmiş miydiniz?
Bir süre önce beraber çalıştığımız bir arkadaşımla benim doğduğum yerden yani Babadağ’dan geçtik. Arkadaşım da bana aynı soruyu sordu: “Buralardan çıkıp nerelere geldin, hiç düşünür müydün?” Yanıtım şu oldu: “İnsanlar ne oldum demeyecek, ne olacağım diyecek.” Evet bu benim için çok önemli. Önce Allah’tan sonra işimi kaybetmekten korkarım. Denizli Babadağ’dan çıkıp buralara gelecek miydim? Allah’ın bir lütfu. Her ne yapıyorsam ülkem adına yapıyorum.”
Bu süreçte ailenizin size nasihatları neler oluyor?
Benim annem, Allah uzun ömür versin 93 yaşında. ‘Oğlum yeter artık, ne kadar çok şeye sahip olursan ol, burnunun direği kadar gözükmezmiş’ der hep bana... Bu dünya böyle, hep mütevazı olmak lazım... Allah sana güç veriyor, sen de yapıyorsun. Şu anda grupta 30 bin kişi çalışıyor. Sadece Zorlu Center’da 4 bin kişi çalışıyor.”
Zorlu Center eylülde açılacak
Yeri gelmişken, Zorlu Center’da inşaat tamamlanmak üzere. Açılışı hangi tarihte planlıyorsunuz?
Bu yıl 60’ıncı yılımızı kutluyoruz. Bizim için önemli bir yıl. Denizbank’ın satışından sonra büyük yatırımlara girdik. Bu yıl ayrıca projelerimiz devreye girecek. Bunlar arasında Zorlu Center da var. Peyzajlara başlandı, sona yaklaşıldı. Projede yer alan konutların yüzde 50’sinden fazlası satıldı. Kültür merkeziyle, oteliyle, alışveriş merkeziyle dünyada konuşulan bir proje oldu. Burayı bir yaşam merkezi haline getirmek istiyoruz. Eylül ayında açılacak inşallah. Planımız bu. Bunun için harala gürele çalışıyoruz.
Projenin toplam yatırım maliyeti ne oldu?
Zorlu Center’ın yatırım maliyeti 2.5 milyar dolar oldu. Bu projenin alt yapısına çok para harcadık. Yollar yaptık, projeyi metro ve metrobüse bağladık. Ayrıca yürüyen bantlar kurduk. Yani inşaattan önce yolları bitirdik.
Ahmet Zorlu’yla‘Yaparken çok para harcadık’ dediği Zorlu Center’da görüştük.
VESTEL MARKASIYLA APPLE iPHONE’A RAKİP ÇIKARIYOR
Vestel markasıyla akıllı telefon üretimine başlayacaklarını söyleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu, şu bilgileri verdi: “Bu alanda da rekabetçi olacağız. Üretim süreci devam ediyor. Yazılımlar hazırlanıyor. Vestel markasıyla bir akıllı telefon niye olmasın. Herkes bu telefonu kullanacak inşallah. Diğer akıllı telefonları yapanlar bizden farklı mı? İşte bizim bu girişimleri desteklememiz lazım. Mesela tablet ürettik. Telefondan farkı yok. Ses alma ses yönetme sistemi yok.... Akıllı telefon da yapılabilir. Ve bugün artık biz yapıyoruz. Üretimi kısa sürede başlayacak. Beni konuşturdular bile bu telefondan...”
Ahmet Zorlu öte yandan Fatih Projesi’nde 10 milyon dolarlık ikinci ihaleye çıkıldığını belirterek, “İnşallah bu ihaleyi Vestel alacak. Çünkü biz rakiplerimizden daha ucuza veriyoruz” dedi.
300 milyon dolarlık ‘nikel’ yatırımı
Grup olarak yeni bir yatırıma başladıklarını söyleyen Ahmet?Zorlu, şu bilgileri verdi: “300 milyon dolarlık ‘nikel’ rafinerisi kurmaya hazırlanıyoruz. Manisa Gördes’te dağın tepesinde montajlar devam ediyor. Yıllık 10 bin ton nikel işleyeceğiz ve tamamını ihraç edeceğiz. Bu da 180 milyon dolarlık ihracat demek. 2018’e kadar bunu 30-40 bin tona çıkaracağız... Eskişehir’de de yataklarımız var. Orda da sondajlarla rezerve tetkitlerini yapıyoruz. Ve aynı zamanda enerjide de yatırımlarımız devam ediyor. Denizli Kızıldere’de Türkiye’nin 80 megavat gücünde en büyük jeotermal santral yatırımını yapıyoruz. Bu da 300 milyon dolarlık yatırım.
Ayrıca Alaşehir’de de 45 megavat’lık jeotermal santrali yatırımımız var. Zorlu grubu olarak enerji, büyüyeceğimiz alanlardan birisi.”
Bu yıl yüzde 10 büyüme hedefliyor
Zorlu Holding’in 2013 hedefleri neler?

Zorlu Grubu olarak 2013’te yüzde 10 büyüme ve 12 milyar TL ciro hedefliyoruz. Pek çok yatırım projemiz bu yıl içinde devreye girecek. 60’ıncı yıl kutlamalarımızı ise ekim ayında gerçekleştireceğiz.
Gayrimenkul yatırımlarına devam edecek misiniz?
Devam edeceğiz. Ama artık daha değişik projeler yapmayı planlıyoruz. Yurtdışından gelip satın alınabilecek çok değişik gayrimenkul projelerimiz var. Bu projeyle Türkiye’nin farklı bölgelerini hedefliyoruz.
Başbakan’ın Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım çağrısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Umarım barış süreci bir an önce başarıyla tamamlanır. O böylelere niye gidilmesin ki? Özellikle yan sanayi yatırımları için önemli hale gelecektir diye düşünüyorum. Yurtdışından önce Doğu ve Güneydoğu’ya yatırım yapılmalı. Niye yatırım yapmayalım ki?
Yatırımların artması için neler yapılması gerekiyor?
Önce işçi sorununun çözülmesi gerekiyor. Şu an mavi yakalı ihtiyacı var. Burdur, Bursa ve Manisa’da tesislerimiz var. Gaziantepte bile işçi sorunu var. Eğer böyle giderse Türkiye işçi ithalatı yapacak. Bu nedenle mesleki eğitim çok önemli.
‘Gelin ata binmiş ya nasip demiş’
İsrail gazetelerinden Haaretz, Zorlu grubunun İsrail doğalgazını Türkiye’ye taşıyacak proje için devrede olduğunu yazdı. Bu yönde temaslarınız oldu mu?

İsrail ile Türkiye arasındaki hava yumuşadı. Bizim bu ülkedeki yatırımlarımız devam ediyor. Bilindiği gibi İsrail’de yüzde 25’ine ortak olduğumuz 1 milyar 100 milyon dolarlık bir enerji yatırımımız var. Bu projede yıl sonunda devreye girecek. İsrail’den doğalgazın taşınmasıyla ilgili olarak da, konuşuluyor ama henüz somut bir durum yok. Gelin ata binmiş ya nasip demiş. Böyle bir şey olsa niye yapmayalım?
‘Futbol işi bizim için bitti’
Uzun yıllar Manisa Spor’un sponsorluğunu üstlendiniz. Önümüzdeki dönemde yine futbolla ilgili bir planınınız var mı?

Vestel Manisaspor’dan sonra futbol işi bizim için bitti. Bu işten, ağzımızın tadını aldık.
Peki Denizbank’tan sonra bir daha bankacılık sektörüne girmeyi düşünüyor musunuz?
Bankacılık sektörüne de şimdilik girmeyi düşünmüyoruz. Factoring şirketimiz var. İlerde olursa bakarız. Milliyet
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)