BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakVergi yasası Ortega’yı emlak zengini yaptı----

Vergi yasası Ortega’yı emlak zengini yaptı

Vergi yasası Ortega’yı emlak zengini yaptı
24 Mart 2023 - 15:40 www.finansgundem.com

İspanya’daki varlık vergisi zenginlerin yatırıma yönlendirilmeyen varlıklarının %2,5’ini vergi olarak alıyor. Ünlü milyarder Amancio Ortega bu ödemeden kaçınmak isterken Avrupa’nın en büyük emlak yatırımcılarından biri haline geldi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İspanyol milyarder Amancio Ortega'nın dünyadaki süper zenginlerin çoğunun yaşamadığı bir sorunu var.

Bloomberg’ün haberine göre, Zara'nın sahibi Inditex’in en büyük hissedarı olan Ortega kazandığı milyarlarca euroyu hızlı bir şekilde yatırıma dönüştürmek zorunda. Aksi takdirde bu gelirin önemli bir kısmını varlık vergileri nedeniyle kaybetmek zorunda kalabilir.

Zara'nın devam eden başarısı Ortega'nın kasasını sürekli artan temettü akışlarıyla şişiriyor. Ortega’nın bu parayı hızlı bir şekilde yatırıma yönlendirmesi de bir zorluk haline geliyor. Inditex daha geçen hafta temettü ödemesinde yüzde 29’luk bir artış açıkladı. Bu 86 yaşındaki iş insanının gelirinde yaklaşık 2 milyar euroluk bir artış anlamına geliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ortega Inditex’in %59’luk kontrol hissesine sahip. Milyarder aile yatırım ofislerini düzenleyen yasal ve mali kurallar sebebiyle bu tutarı yatırıma yönlendirmek zorunda.

Sosyalist Parti yönetimindeki İspanya, Avrupa Birliği’nde tam teşekküllü bir varlık vergisine sahip tek ülke. Ülkenin yasalarına göre, varlıklı sahipleri, aile yatırım ofisleri gelirlerini 12 aylık dönem içinde ve "ekonomik faaliyet" olarak kabul edilen alanlarda yatırıma yönlendirmeleri durumunda siyasi olarak tartışmalı olan bu vergiden muaf tutuluyor.

Varlık sahibi İspanyollarla çalışan Londra merkezli bir avukat olan Leon Fernando Del Canto konuyla ilgili açıklamasında, “Oldukça benzersiz bir uygulama. Zira İspanya’da bu denli zenginlik seviyesine sahip çok fazla benzer örnek yok” ifadelerine yer verdi.

Vergi sorumlulukları nedeniyle Ortega’nın varlıklarını yöneten aile yatırım ofisi Pontegadea artan temettü varlıklarını çoğunlukla kentsel gayrimenkuller gibi özenle seçilmiş varlıklara dağıttı. Şirketin 2001’deki Inditex’in halka arzından bu yana 12 milyar dolardan fazla varlığı farklı yatırım alanlarına dağıttığı görülüyor.

Ortega bu yatırımların ardından New York’taki Haughwout Binası, Miami’deki Southeast Finans Merkezi, Toronto’daki Royal Bank Plaza ve Londra’daki The Post Binası gibi ikonik mülkleri servetine kattı. Ortega’nın diğer varlıkları ise ikamet ettiği konutu ve Barselona’dan Seattle’a kadar uzanan birçok şehirdeki ticari gayrimenkul varlıkları. Bu binalarda ofis açmak için Facebook, Amazon.com, Zara ve hatta Inditex’in en büyük Hennes & Mauritz de kira ödüyor.

Tüm bu yatırımların bir sonucu olarak Ortega Avrupa’nın en büyük emlak krallarından biri haline geldi. Mevcut son verilere göre Ortega’nın varlıkları 2021 itibariyle 15,3 milyar euro değerindeydi. Böylelikle tekstil milyarderinin varlıklarının toplam değeri İngiliz emlak milyarderler Hugh Grosvenor ve Charles Cadogan'ın varlıklarını geçti. Pontegadea Kuzey Amerika ve İngiltere'de en az 10 mülke 2 milyar dolardan fazla para harcadı.

Ortega yatırımlarını özenle seçilmiş diğer varlıklarla da çeşitlendirse de Pontegadea'nın işleyişine aşina olan haber kaynakları sürekli şişen temettüler nedeniyle uygun hedefler bulmanın giderek zorlaştığını belirtiyor.

Muhalefetin partilerinin yönettiği birkaç İspanyol eyaletinde, varlık vergisini indirim uygulanabiliyor veya vergi tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Ancak Ortega'nın bulunduğu Galiçya bölgesinde %2,5'e varan bir vergi uygulanıyor. Bu oran hem gelir vergisinin hem KDV’nin hem de benzeri diğer ücretlerin üzerinde.

Varlık vergisi ödemekten kaçınmak için, Pontegadea gibi aile yatırım ofisleri gayrimenkul ve enerji altyapısı gibi varlıkları veya halka açık şirketlerde en az %5'lik hisse senedi satın alabiliyor. Yatırım fonları ve nakit "ekonomik faaliyet" olarak kabul edilmediği için uygun bir yatırım sayılmıyor. Yıl içinde tüm temettülere yatırım yapamayan servet yönetimi firmaları bir anlaşmaya yakın olduklarını kanıtlayabildikleri takdirde bu süreyi bir müddet uzatmayı müzakere edebiliyor.

Ortega konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Jack Dorsey'nin fintek firmasına skandal iddialar

 

Fransız medya devinde deprem!

 

Para politikalarında belirsizlik sürüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)