BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemVenezuela devletleştirdiği şirketleri özel yatırımcılara açıyor----

Venezuela devletleştirdiği şirketleri özel yatırımcılara açıyor

Venezuela devletleştirdiği şirketleri özel yatırımcılara açıyor
15 Mayıs 2022 - 13:40 www.finansgundem.com

Venezuela, sosyalizm hedefiyle devletleştirdiği şirketleri yeniden özel yatırımcılara açıyor

Ekonomik kriz yaşayan Venezuela'da yönetim, devletleştirdiği şirketleri yeniden özel yatırımcılara açacağını duyurdu. 

Hükümet, telefon ve internet servis sağlayıcıları ile petrokimya üreticisinin de aralarında olduğu bir dizi şirketle ilgili yüzde 5 ila 10 arasında hisse teklif etmeyi planlıyor. 

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, “Tüm kamu şirketlerinin gelişimi için sermayeye ihtiyacımız var. Teknolojiye ihtiyacımız var. Yeni pazarlara ihtiyacımız var ve ilerleyeceğiz.” dedi. 

Şirketler arasında CANTV ve yan kuruluşu Movilnet, petrokimya üreticisi Petroquimica de Venezuela ve madencilik sektöründen bir holding bulunuyor. 

Euronews'de yer alan habere göre, bu adımın özellikle Hugo Chavez döneminde ülkenin sosyalist bir devlete dönüştürülmesi amacıyla birçok şirketin kamulaştırılması politikasından kopuş anlamına geldiği belirtiliyor.

Ancak yaptırımlar ve ekonomik krizle zor dönem geçiren ülkede şirketlerin azınlık hissesine güçlü talep olmayacağı yorumları yapılıyor. 

Ayrıca Maduro'nun açıkladığı yüzdelerin özel yatırımcılara şirketler içinde çok ihtiyaç duyulan değişiklikleri üstlenmeleri için karar verme yetkisi vermeyeceği belirtiliyor. 

Karakas Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Gustavo Pulido, planlanan hisse satışlarıyla ilgili herhangi bir bilgi almadığını söyledi. Pulido diğer şirketleri kaydetme ve onları listeleme sürecinin uzun olduğunu ve finansal belgelerin açıklanması gerektirdiğini kaydetti. 

Hükümet tarafından şirketlerdeki hisseler için hangi fiyat arandığı ve hangi borsada listelenebilecekleri de dahil bazı belirsizlikler bulunuyor. Ayrıca bu hareketin şirketleri "özel ellere teslim etme yolunda ilk adım" olabileceği kaydediliyor. 

Devletleştirme politikası

Chavez, 2000'li yıllarında başında elektrik, telekomünikasyon, doğalgaz ve petrol sektörlerinde bir dizi devralma gerçekleştirdi. Ancak hükümetin bu şirketlerin bazılarına minimum düzeyde yatırım yapması onların standartların altında hizmet vermesine neden oldu.

ABD ve diğer ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle yatırımcıların devlete ait şirketlere para aktarmasının önünde engeller bulunuyor. 

İnternet ve telefon hizmetleri yetersiz olduğu ülkede günlerce süren elektrik kesintileri yaşanıyor, milyonlarca hanenin suya erişimi yok.

Çavuşoğlu'ndan Venezuela'ya dostluk mesajı

 

Venezuela'dan ABD'ye diyalog çağrısı

 

Venezuela'da enflasyon 9 yılın en düşük seviyesinde

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)