BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemVatandaşa kesinti, vekile imtiyaz----

Vatandaşa kesinti, vekile imtiyaz

Vatandaşa kesinti, vekile imtiyaz
19 Kasım 2013 - 02:37 www.finansgundem.com

Sağlıkta kesinti mesajları verilirken TBMM vekil, emekli vekil ve yakınlarına üniversite hastanelerinde özel oda farkını kaldıran protokol hazırlıyor

GELECEK yıl sağlık ödemelerinde bir dizi kesintinin olabileceği mesajları verilirken, milletvekillerinin gündeminde kendilerine tanınacak imtiyazlar var. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yaklaşık 12 bin civarında olan vekil, emekli vekil ve yakınları için üniversite hastaneleriyle bir dizi protokol yapmaya hazırlanıyor. Görüşmeleri süren protokoller yaşama geçerse, üniversite hastanesine giden vekil “hoca farkı, özel oda farkı” ödemeyecek, ayrıca bazı tetkiklerinin ücretini de Meclis üstlenecek. Milletvekillerini “üniversite hastanelerine” teşvik etmek için yapılacak protokollerin yasal altyapısı için gerekli değişiklikler, geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı. Protokoller için başlangıçta Ankara ve İstanbul gibi milletvekillerinin yoğun olarak ikamet ettiği iller seçilecek. Şu anda Hacettepe, Ankara, Başkent, Fatih,Yeditepe, Dokuz Eylül gibi tıbbi kaliteleriyle öne çıkan üniversite hastaneleriyle görüşülüyor. Protokoller amacına ulaşırsa, özel hastanelerin tercih edilmesi yönündeki trend değişmiş olacak. Bu kapsamda, üniversite hastanesini tercih eden vekillerin özel oda farkının, hoca farkının ve hatta bazı tetkik ücretlerinin meclis tarafından karşılanması gündeme gelecek. Bunun ilk adımı olarak da geçtiğimiz hafta “milletvekillerine, yasama organı eski üyelerine, dışarıdan atandıkları bakanlık görevi sona erenlere tedavi yardımı yapılmasına dair yönetmelikte” değişiklik yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle, vekillerin ve yakınlarının sağlık hizmeti alacağı kurumların arasına, ”protokol yapılan resmi sağlık kurumları” ifadesi eklendi.

Bütçe 60 milyon TL

Vekil, emekli vekil ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için yapılan sağlık harcamaları yıllık 60 milyon TL civarında. Üniversite hastanelerinde tedavi ücretlerinin daha uygun olması, protokol çalışmalarının ana gerekçesi olarak gösteriliyor. Kaynaklar, “Sadece bir teşvik mekanizması getiriliyor, sınırlı sayıda üniversite hastanesiyle uygulama yürürlüğe girecek. Görüşmeler sürüyor, bir süre sonra netleşecek” diyor.

Vatandaşın farkı Danıştay’da

TÜRKİYE Emekliler Derneği (TÜED), özel hastanelerin sağlık hizmeti karşılığında vatandaştan yüzde 200’e kadar fark alabileceğine ilişkin kararnamenin iptali için Danıştay’a başvurdu. TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, fark ücretinin yüzde 200’e kadar çıkartılmasının vatandaşların sağlık hizmetine erişimi açısından engel oluşturduğunu söyledi. Resmi Gazete’de 12 Ekim’de yayımlanan kararın yürütmesini durdurulması için üyeleri Seyde Koç adına Danıştay 15. Dairesine başvurduğunu bildiren Ergün, “Fark ücretleri önce yüzde 30, sonra yüzde 70 ve 2012’de ise yüzde 90’a yükseltilmişti. Bu düzenlemelere karşı da davalar halen devam ediyor” dedi.  Fark ücretlerinin yükseltilmesinde, SGK’nın özel hastanelere yaptığı ödemeleri sabit tutması, hatta tetkik ve tedavilerde azaltması etkili oldu.Özel hastanelerde; acil servis, yoğun bakım, kanser ve yanık tedavisi, organ, doku ve hücre nakilleri, anjiyo ve kalp cerrahisi, diyaliz ile gazi ve şehit yakınları için fark ücret alınmaması uygulaması devam ediyor. (Hacer Boyacıoğlu - Hürriyet)
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)