BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaVarlık yönetimi ile hayatta kalan bankalar!----

Varlık yönetimi ile hayatta kalan bankalar!

Varlık yönetimi ile hayatta kalan bankalar!
15 Eylül 2021 - 08:57 www.finansgundem.com

Pandemi döneminde varlık alımlarına yönelik artan ilginin yanı sıra, varlık yönetimi şirketleri de bir dönüşümden geçiyor. Şirketler artık büyük çaplı anlaşmalar yerine, büyüme alanları sunan küçük şirketlerle birleşme ve satın almaları tercih ediyor.

Hemen hemen her sektörde belirsizlik yaratan pandemi dönemi, varlık yönetimi şirketlerinin de birleşme ve satın alma eğilimlerinde değişikliklere sahne oldu. Daha önce büyük varlık yönetimi şirketleri arasında gözde olan birleşme ve satın alma anlaşmaları artık küçük şirketlerin de ilgisini çekiyor. Öyle ki, küçük varlık yöneticisi şirketler arasındaki anlaşmalar, 2007’den bu yana en hızlı artışını kaydediyor. Sektörde işletmeler artık büyük ve daha riskli anlaşmalar yerine kendi şirketlerinin büyümesi ve ölçeklenebilirliğinin güçlenmesi için daha taktiksel anlaşmalar yapıyor. Bunun söz konusu işletmelere fayda sağladığı kesin fakat diğer bir yandan özellikle son dönemlerde artan anlaşmalar sayesinde yatırım bankaları da kârlarını artırıyor.

BİRLEŞMELER 15 YILIN ZİRVESİNDE 

Dünya'dan Deniz Kılınç haberine göre, Refinitiv verileri, 2021’in ilk dokuz ayında varlık şirketleri arasında 1 milyar doların altındaki birleşme ve satın alma anlaşmalarının son 15 yılın en yüksek düzeyinde olduğunu gösteriyor. Verilere göre, varlık yönetimi sektöründe 1 milyar doların altındaki anlaşmalar, yıl başından bu yana 200 milyar dolara ulaştı. Şirketleri yeniden şekillendirmek yerine operasyonel performansı artırmayı hedefleyen bu anlaşmaların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artmış durumda.

YENİ ÜRÜN VE MÜŞTERİLER ARANIYOR

Morgan Stanley analisti Michael Cyprys, taktiksel ve daha küçük çaplı birleşme ve satın alma anlaşmalarındaki artış eğiliminin, “varlık yöneticilerinin büyümeye yönelik şanlarını güçlendirme yönündeki arayışları” sebebiyle devam etmesinin beklendiğini belirtiyor. Cyprys ayrıca, büyük ve güçlü bir rakibi satın almaktansa, varlık yöneticilerinin yeni ürünler satın almaya ve müşterilere ulaşmak için yeni yollar aradığına dikkat çekiyor. “Ölçeklenebilirlik bu sektörde önemli bir etken olmaya devam ederken, eninde sonunda iş doğru çözümlere sahip olmaya geliyor,” diyen Bank of America varlık yönetimi yatırım bankacılığı direktörü Janis Vitols, birçok büyük varlık yöneticisinin de halihazırda sahip olduğu beceri ve departmanları satın almaya isteksiz olduğunu, çünkü bunun kültür çatışmaları riskini oluşturduğunu ve çok büyük miktarda yönetime ayrılması gereken zamanı tüketen sorunlar yarattığını ekledi.

VARLIK YÖNETİMİYLE HAYATTA KALDILAR

Varlık şirketlerinde artan faaliyetlerin yanı sıra, pandemide oluşan belirsizliğe paralel olarak oluşan yüksek volatilite ve merkez bankalarının gevşek para politikaları, insanları varlık alımına yöneltti. Bu da JPMorgan, Morgan Stanley, Societe Generale ve UBS gibi büyük yatırım bankalarının kârlarını artırdı ve söz konusu bankalar, çeşitli sektörlere yönelik varlık alımlarında büyük bir rol oynadı. İnsanların varlık alımına yönelik bu talebi, varlık şirketlerini de çeşitli sektörlere yöneltti. Bu kapsamda, başta düşüşe geçen ücretler ve perakende yatırımındaki artışla baş edebilmek için varlık yöneticileri teknoloji ve diğer büyüme yollarından faydalanmaya başladı. Borç ve gayrimenkule yönelik özel piyasalar, çevreye yönelik ürünler ve sosyal ve kurumsal yönetim metrikleri, varlık şirketleri için en popüler alanlar haline geldi. Deloitte’in sahibi olduğu küresel bir varlık yönetimi danışmanlık şirketi Casey Quirk üst düzey yöneticisi Jeff Stakel, birleşme ve satın alma anlaşmalarının ayrıca varlık yöneticileri için coğrafi kapsamlarını genişletmek ve mevcut iş modellerini geliştirebilecek finansal teknoloji grupları yoluyla dönüşüm sağlamayı da içerdiğini belirtti.

YATIRIM BANKALARI DA İLGİ GÖSTERİYOR

Varlık yönetimi sayesinde pandemiyi nispeten az zararla geçiren yatırım bankaları da anlaşmalara ilgi gösteriyor. JPMorgan’ın finansal danışmanlara ESG portföyü sunan OpenInvest ve orman yönetimi ve yatırımı şirketi Campbell Global’ı satın alması, son aylarda yapılan fintech odaklı anlaşmalar arasında örnek gösterilebilir. Şirket, haziran ayında da 700 milyon sterlin değer biçilen İngiltere merkezli dijital danışmanlık şirketi Nutmeg’i de satın almıştı. Fakat yatırım bankalarının büyük anlaşmalara olan ilgisi de azalmaya devam etti. Wells Fargo, bu yılın başlarında varlık yönetimi departmanını 2,1 milyar dolara özel sermaye şirketleri GCTR ve Reverence Capital’a, Bank of Montreal da yabancı varlık yönetimi bölümünü nisan ayında Ameriprise’a satmıştı.

İngiltere Merkez Bankası da 'şahinler' listesinde

 

Londra finanstaki liderliğini korumak istiyor

 

'Evergrande'nin temerrüde düşmesi daha geniş ölçekli etkiler yapabilir'

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)