BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisVarlık yöneticilerinde etnik iki yüzlülük----

Varlık yöneticilerinde etnik iki yüzlülük

Varlık yöneticilerinde etnik iki yüzlülük
28 Aralık 2021 - 16:04 www.finansgundem.com

Etnik çeşitlilik ve cinsiyet ayrımcılığı konusunda gelişim göstermeyen şirketlere baskı oluşturmakla tehdit eden dev varlık yönetimi şirketleri kendi firmalarında bu düzenlemeleri gerçekleştiremiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

George Floyd'un öldürülmesinden sonra, 110 trilyon dolarlık küresel varlık yönetimi sektörü ırkçılık konusundaki endişelerini gösterme çabalarıyla öne çıktı. Önde gelen kurumsal yatırımcılar sadece kendi saflarında çeşitliliği teşvik etmek için halka açık sözler vermekle kalmadılar. Aynı politikayı izlemeye çağıran yönetim kurulu kararlarını desteklemek için de daha fazla oy kullandılar.

Bir buçuk yıl sonrasında ise, varlık yöneticileri kutsal ideallerini yaşatmakta zorlanıyor gibi gözüküyor. Siyahi çalışanların ve diğer azınlık gruplarının üyeleri sektörde özellikle de üst düzey rollerde temsili önemli ölçüde yetersiz kalmaya devam ediyor. Financial Times’ın haberine göre sektör yöneticileri, işgücünü gerçek anlamda çeşitliliğe uygun hale getirmek için yapılması gereken işe alımların yıllar alabileceğini söylüyor.

Sadece bu ay, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi’nin 47 trilyon dolarlık mal varlığına sahip 31 yatırım firmasıyla ilgili raporunda, çeşitlilik çabalarında "ciddi eksiklikler" tespit edildi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, raporda, ABD'de nüfusun yüzde 38,4'lük kesiminin beyaz olamamasına karşın, geçen yıl firma yöneticilerinin sadece yüzde 17,6'sının bu kesimden olduğu belirtildi. Komite, üst düzey yöneticilerinin beşte dördünün beyaz olduğunu ve 100 yöneticiden sadece üçünün siyahi olduğunu tespit etti.

Atlantik genelinde, birçok varlık yönetimi şirketi hala çeşitlilik verilerini toplamak ve işgücünün yapısını anlamayabilmek için çalışıyor. İngiltere'de yatırım ve tasarruf yönetimi sektöründeki çeşitlilikle ilgili bu yıl yayınlanan bir raporda, insan kaynakları personelinin sadece yüzde 20'sinin şirketlerinin bu tür verileri toplamak için yeterince çaba harcadığına inandığını ortaya koydu. Bu sonuçlar varlık yöneticilerinin kendi firmalarında yeterince baskı uygulamadıkları sorusunu gündeme getirdi.

İngiltere’de yerel yönetim emeklilik planları için para yönetimi yapan Brunel Pension Partnership’in Yönetim Kurulu Başkanı Helen Price konuyla ilgili açıklamasında, “Yöneticiler şimdilerde yatırım yapmak için cinsiyet konusunun yanı sıra etnik çeşitliliğinde önemini vurgulayan sinyaller veriyorlar. Ancak henüz kendilerini bu yönde düzene sokamamışken bu konuda ne kadar iyi olabileceklerine dair büyük sorular cevapsız kalıyor. Veriler konusunda takıntılı bir sektörde, varlık yöneticilerinin öncelikle kendi rakamlarını izlemeye odaklanması gerekir” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre varlık yönetimi sektörü, Floyd'un 25 Mayıs 2020'de ölümünün ardından çıkan küresel protestolara hızlı bir şekilde yanıt verdi. ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi, incelediği 31 firmadan 25'inin o dönemde "ırksal eşitliğin artırılması" konusunda açıklamalarda bulunduğunu açıkladı. Raporda, firmaların yüzde 94'unun "2020 yılı için çeşitlilik ve kapsayıcılık programları ve girişimleri hakkında değerlendirmeler yaptığı” bildirildi. Bu oran 2016'da yüzde 74’tü.

Varlık yöneticilerinin etnik çeşitliliğine verdikleri önem, şirket toplantılarında çeşitlilikle ilgili kararlara verdikleri oylarla da vurgulandı. Veri sağlayıcısı şirket Proxy Insight'a göre, bu tür önlemlere büyük ölçüde kurumsal yatırımcıların oylarını yansıtan hissedar desteği, 2020'deki yüzde 26'dan bu yıl yaklaşık yüzde 42'ye kadar yükseldi. JPMorgan Chase, Citigroup ve State Street'te, bankaları etnik dağılıma bağlı özkaynak denetimi yapmaya çağıran yönetim kurulu kararları yaklaşık 10 hissedardan dördü tarafından desteklendi. Yatırımcıların çoğunluğu American Express ve Union Pacific'teki çeşitlilik kararlarını da destekledi.

Ancak, tüm varlık yöneticileri kendi çeşitlilik kayıtları hakkında konuşmaya hazır değildir. Financial Times’ın haberine göre, yatırım firmalarında kaç çalışanın beyaz olmayan çalışanın bulunduğu hakkında bilgi edinmek için iletişime geçilen 23 varlık yöneticisinden, 15'i veri sağlamayı reddetti. Bu 15 firmadan 7’si Temsilciler Meclisi Komitesi’ne çeşitlilik konusunda rapor vermişti.

FT'ye çeşitlilik verisi sağlamayı reddeden varlık yöneticileri arasında İngiltere'nin en büyük varlık yönetimi firması Legal and General Investment Management (LGIM) da bulunuyor. Söz konusu firma FTSE 100 ve S&P 500 endekslerindeki şirketlere, 2022'den itibaren çeşitlilik beklentilerini karşılayamamaları durumunda adaylık komitelerinin başkanına veya yönetim kurulu başkanına aleyhte oy vereceğini açıklamıştı. ABD Temsilciler Meclisi Komitesi tarafından bilgi talep edilmeyen LGIM'in ana şirketi Legal and General konuyla ilgili açıklamasında, "Gelecekte daha fazla veriyi herkese açık hale getirmeye kararlıyız" ifadelerine yer verildi.

Çeşitlilik verileri kamuya açık olan varlık yönetimi şirketlerinde de önümüzdeki sürece ilişkin zorluklar görülebiliyor. ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi her biri 400 milyar dolardan fazla varlığa sahip yatırım şirketlerinden 2016-2020 yılları arasındaki çeşitlilik verilerini istedi. Komite elde ettiği veriler sonucunda son yıllarda veya Floyd'un ölümünden hemen sonraki aylarda çeşitlilik konusunda sadece sınırlı bir ilerlemenin kaydedildiğini tespit etti.

Raporda, 31 firmanın hiçbirinin siyahi bir genel müdürü olmadığı, bunların arasında 27’sinin beyaz erkek, üçünün beyaz kadın ve birinin de Latin kökenli olduğu belirtiliyor. Beyaz olmayan yöneticilerin sayısı 2019 ve 2020 yılları arasında yüzde 1 puan artarak yüzde 17,6'ya yükseldi. Ancak hem siyahiler hem de Latin kökenliler için kazanımlar yarım puandan azdı. Firmalar aslında 2020'de siyahi çalışanların yüzdesi 2016'ya göre biraz daha düşük bir orana sahip. Siyahi çalışanların sayısı yüzde 11,1'e karşılık yüzde 10,9’a geriledi.

Yatırım kararları alan portföy yöneticileri söz konusu olduğunda da ırk ve cinsiyet eşitsizlikleri göze çarpan bir durumdur. FundFire ve Money Management Institute tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırma, ABD portföy yöneticilerinin sadece yaklaşık yüzde 1,5'inin siyahi olduğunu ortaya koydu. Araştırma şirketi BELLA ve Knight Vakfı tarafından 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ABD'de yatırım fonu varlıklarının sadece yaklaşık yüzde 1,3'ü azınlıklar veya kadınlar tarafından yönetildi.

Cinsiyetçilik kadın finans çalışanlarının yolunu kesiyor

 

Hollanda'da ırkçılık davası: Etnik köken sınır kontrollerinde kriter olabilir

 

Meghan Markle'ın ırkçılıkla suçladığı saray mensubu ortaya çıktı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)