BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaVarlığa dayalı menkul kıymetlerde yeni düzenleme----

Varlığa dayalı menkul kıymetlerde yeni düzenleme

Varlığa dayalı menkul kıymetlerde yeni düzenleme
09 Ocak 2014 - 08:40 www.finansgundem.com

Varlığa ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler tebliğinde değişiklik yapılarak resmi gazetede yayınlandı.

Sermaye Piyasası Kurulunca yayımlanan tebliğle, varlığa dayalı menkul kıymetler ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin nitelikleri ve ihracı ile varlık finansmanı fonları ve konut finansmanı fonlarının kuruluş ve faaliyetlerine ilişkin esasları düzenleniyor.
Buna göre, VİDMK, fon veya ipotek finansmanı kuruluşu (İFK) tarafından devralınacak varlıklar karşılık gösterilerek ihraç edilecek. İhracın fon tarafından yapılacak olması halinde, varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracı için varlık finansmanı fonu, ipoteğe dayalı menkul kıymet ihracı için konut finansmanı fonu kurulması zorunlu tutuldu.
Finansal kiralama şirketleri ve finansman şirketleri tarafından kurulan fonlar yalnızca kurucularının aktiflerindeki varlıkları devralmak suretiyle VİDMK ihraç edebilecekler. Fonlar Türkiye'de süreli veya süresiz olarak kurulabilecek. Fon, VİDMK ihracı amacı dışında kurulamayacak ve kullanılamayacak. Fon malvarlığı kurucunun, hizmet sağlayıcının ve kaynak kuruluşun malvarlığından ayrı olacak. Kaynak kuruluş veya kurucu, VİDMK'nın nominal değerinin yüzde 5'ini satın almak ve vade sonuna kadar tutmakla yükümlü olacak.  
Dilimler halinde yapılan VİDMK ihraçlarında bu yükümlülük; kredi derecelendirme notu olmayan veya aynı derecelendirme notuna sahip VİDMK dilimleri olması durumunda, her bir dilimden eşit ya da oransal olacak şekilde veya farklı kredi derecelendirme notuna sahip VİDMK dilimleri olması durumunda, en düşük kredi kalitesine sahip dilimden veya dilimlerden olacak şekilde uygulanacak. Risk tutma yükümlülüğü kaynak kuruluş ve kurucu arasında paylaşılabilecek.
Tebliğin yayımı tarihinden önce ihraç edilmiş VİDMK'larla ilgili olarak risk tutma yükümlülüğüne uyum şartı aranmayacak. Tebliğin geçici maddesine göre, fonlar, yurt dışında ihraç edilmiş, merkezi kayıt kuruluşu (MKK) nezdinde kayden izlenmeyen ve halen tedavülde olan VİDMK ile ilgili olarak, bugün itibarıyla bir ay içinde MKK'ya bilgi verecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)