BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkVakıfBank'tan Türkiye ekonomisine 352 milyar TL katkı----

VakıfBank'tan Türkiye ekonomisine 352 milyar TL katkı

VakıfBank'tan Türkiye ekonomisine 352 milyar TL katkı
14 Şubat 2020 - 20:10 www.finansgundem.com

Vakıfbank, 2019 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı

Türkiye’nin aktif büyüklük bakımından en büyük 4. bankası VakıfBank, konsolide olmayan finansal sonuçlarını açıkladı. Bankanın aktif büyüklüğü 2019 yılında 419 milyar TL’nin üzerine çıkarken, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla milli ekonomiye sağladığı destek 352 milyar TL’yi aştı.

VakıfBank, 2019 yılında ulaştığı 3 milyar 613 milyon TL brüt karından 810 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 2 milyar 802 milyon TL net kar elde etti.

Müşteri ihtiyaç ve beklentilerine yönelik yenilikçi çözümler geliştiren VakıfBank, 2019 yılında da Türkiye’nin yanındaki güç olmaya devam etti. Bankanın finansal performansını değerlendiren VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Ülkemiz ekonomisi için dengelenme süreci olarak adlandırdığımız 2019 yılında reel ekonomiye verdiğimiz destek 352 milyar TL’yi aştı. Toplam nakdi kredilerimiz yıllık bazda yüzde 24 büyüyerek 275 milyar TL’ye ulaştı. Söz konusu büyüme, bankacılık sektörünün ortalama nakdi kredi büyümesinin iki katından daha fazladır. Önceki yıla kıyasla nakdi kredilerdeki pazar payımızın yüzde 9,2 seviyesinden yüzde 10,3 seviyesine, toplam aktiflerdeki pazar payımızın ise yüzde 8,6 seviyesinden yüzde 9,3 seviyesine artmış olması reel sektöre verdiğimiz kesintisiz desteğin bir göstergesi niteliğindedir. Global ekonomide dalgalanmaların yaşandığı zorlu bir yılı geride bırakırken her alanda pazar payımızı artırmayı başardık. Sağladığımız krediler aracılığıyla reel sektöre olan desteğimizi istikrarlı olarak artırmaya devam ettik” dedi.

“Sektör ortalamasının oldukça üzerinde mevduat artışı”

VakıfBank olarak, fonlama tarafında da yılı başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Üstünsalih, “Toplam mevduat büyümemiz yıllık bazda yüzde 40,2 seviyesine ulaşarak yüzde 26,1 olan sektör ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşti. Geçen yıla kıyasla mevduat alanındaki pazar payımız 1 puan artarak yüzde 9,8 seviyesine yükseldi. Böylece toplam mevduatlarımız 251 milyar TL’yi aştı ve toplam kaynaklar içindeki payı yüzde 60 seviyesine ulaştı. Müşterilerimize mevduat alanında da alternatif ürünler sunarak mevduat portföyümüzü tabana yaygınlaştırmaya devam ettik” dedi.

“2019 yılında da yeni ve farklı işlemlerle çeşitlendirilen yurtdışı borçlanma’’

VakıfBank’ın uluslararası sermaye piyasalarındaki öncü konumuyla mevduat dışı fonlama tarafında da oldukça başarılı bir yılı geride bıraktığına değinen Üstünsalih, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fonlama maliyetlerini düşürüp toplam kaynakların ortalama vadesini uzatmak amacıyla çeşitli yapılar altında farklı vadelerde işlemler gerçekleştirdik. Bu sayede mevduat dışı kaynakların toplam pasifler içindeki payı yüzde 21 seviyesine ulaştı. 2019 yılında 725 milyon TL tutarında, Türk bankaları arasında TLREF endeksli ilk sermaye benzeri tahvil ihracı 417 milyon ABD doları tutarında seküritizasyon kredisi, Çin Exim Bankile ilk işbirliği özelliğini taşıyan 140 milyon ABD doları tutarındaki kredi anlaşması, proje kredileri teminatlı fonlamalar gibi bir çok başarılı işleme imza atarak bu alandaki liderliğimizi pekiştirdik. Bundan sonraki dönemde de mevduat dışı fonlama alanında yeni ve farklı alternatiflere odaklanarak bu alandaki öncü konumumuzu koruyacağız.”

“Dijital dönüşüm hızla devam ediyor’’

Dijitalleşme sürecinin tüm bankacılık uygulamalarına dokunarak hız kesmeden devam ettiğini vurgulayan Üstünsalih sözlerini şu şekilde noktaladı:

“2019 yılında geliştirdiğimiz yapay zeka uygulaması VİBİ, vergi ödemeleri için oluşturulan VLimit ile VBanko Çek ve SKY Limit gibi yenilikçi ürünlerle müşterilerimizin beklentilerini ön planda tutarak dijital dönüşüm yolculuğumuza devam ettik. Önümüzdeki dönemde de bu alanındaki çalışmalarımızı sürdürerek tüm paydaşlarımız için değer yaratmaya devam edeceğiz.’’

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)