Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Birçok insan vadesiz hesaplarında büyük miktarlarda para bırakıp paranın burada durmasına izin verir. Ancak bu doğru bir hamle mi? Muhtemelen değil. GoBankingRates’in haberine haberinde müşteri bankacılık alışkanlıkları söz konusu olduğunda her şeyi görmüş olan deneyimli bir bankacı konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İsmi tam olarak verilmeyen Rachael P. adındaki bankacı bir vadesiz hesapta çok fazla para tutmanın tuzaklarını ilk elden anlatıyor:
Faiz getirisi eksikliği büyük sorun
Rachael'in çek hesaplarında büyük bakiyeler görmekten hoşlanmamasının bir numaralı nedeni, getirisinin zayıf olması. Bankacı, “Neden 10 bin doların hiçbir şey yapmadan orada öylece durmasına izin veriyorsunuz?” diye soruyor. Zira vadesiz hesaplar başka bir yerde faiz getirisi sağlayabilecek büyük meblağlar için değil kısa vadede harcanacak para içindir.
Kolay erişim paranın anlamsızca kolay harcanmasına sebep olabilir
Rachael, müşterilerinin vadesiz hesap bakiyesinin büyüklüğü ile yaptıkları anlamsız harcama miktarı arasında açık bir ilişki olduğunu fark ediyor: "Bu, 7/24 önünüzde bir milkshake olması gibi bir şey. İhtiyacınız olsun ya da olmasın yudum almaya devam edeceksiniz" dedi. Daha büyük meblağları farklı tiplerdeki hesaplara ayırmak, başka amaçlar için ayrılan fonlarda harcama yapmayı psikolojik olarak zorlaştırır.
Hoş geldin ödüllerini kaybedersiniz
Birçok banka yalnızca yeni hesap açılması veya minimum bakiyenin korunması için kazançlı kampanyalar sunabilir. Ancak halihazırda büyük bir miktarda nakdin olduğu bir vadesiz hesabınız varsa bu fırsatlarda faydalanma olanaklarını da kaçırırsınız. Rachael, “Paranızı neden masada bırakıyorsunuz? Bu ödüller doğrudan yatırımlarınıza gidebilir” diyor.
Paranız düşündüğünüz kadar güvende değil
Paranızı çevreleyen tüm güvenlik kalkanlarına rağmen bir bankanın iflas etmesi durumunda düzenleyici kurumlar sadece kısıtlı bir miktar nakdin sigortasını yapar. Bu rakam ABD’de Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) için 250 bin dolar, Türkiye’de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu içinse 650 bin Türk Lirası’dır. Müşteriler bir vadesiz hesapta aşırı büyük bir meblağ tutarak paralarını gereksiz yere riske atıyor olabilir. Rachael, “Bu rakamı bir yere yazın ve buna değip değmeyeceğine karar verin” diyor.
Bileşik faiz fırsatı yok
Rachael, “Bileşik faizin mucizesi ancak paranız gerçekten yatırımdaysa ve getiri elde ediyorsa işe yarar” diyor. Vadesiz hesaplarda büyük miktarlarda para bırakarak birçok kişi onlarca yıllık potansiyel büyümeden kendilerini mahrum bırakıyor olabilir. Basit bir yüksek getirili vadeli hesap bile müşterilere standart bir vadesiz hesaptan yılda yüzlerce hatta binlerce daha fazla kazandırabilir.
Mortgage, otomotiv kredisi ve diğer başvurularınıza etki edebilir
Bankacı sigortalama süreçlerinde bankaların ve borç verenlerin vadesiz hesaplarda bulunan aşırı fonlara şüpheyle baktığını belirtiyor. Şirketler peşinatlar veya rezervler için işaretlenmiş varlıklar, yatırımlar ve fonlar arasında net bir ayrım görmek istiyor. Rachael, “Vadesiz hesabınızda 50 bin dolar görürlerse bu paranın mali durumunuzda başka bir yere tahsis edilip edilmemesi gerektiğini merak edeceklerdir” diyor.
Dolandırıcıların hedefi olabilirsiniz
Rachael, “Ne kadar üzücü olsa da bazen büyük bir vadesiz hesap bakiyesine sahip olmak sizi bankanın içindeki veya dışındaki dolandırıcılar için hedef tahtası yapar” diyor. Profesyonel dolandırıcıların hesap bakiyelerini inceleme ve büyük parçaları çekmenin yasa dışı yollarını bulma konusunda ne kadar yetenekli hale geldiği son yıllarda görüldü. Hiçbir meblağ sizi yüzde yüz güvende yapmasa da vadesiz hesaplarda daha küçük rakamlar tutmak dolandırıcıların radarından çıkmanızı kolaylaştırabilir.
Kredi kartlarında sık yapılan 7 hata
Yaşam tarzı enflasyonu birikimlerinizi tüketmesin
Emeklilik yatırımı olanlar şimdi ne yapmalı?
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.