BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaAvrupa’nın ortasında Hun Türkü gelinlerinin izi bulundu----

Avrupa’nın ortasında Hun Türkü gelinlerinin izi bulundu

Avrupa’nın ortasında Hun Türkü gelinlerinin izi bulundu
16 Mart 2018 - 17:42 www.finansgundem.com

Yeni bir DNA çalışmasına göre Hunlar, “egzotik” kadınlarını, siyasi ittifaklar kurma umuduyla stratejik evlilikler için Bavyera'ya gönderdi

Yeni bir DNA çalışması Avrupa'daki Hun izlerini gözler önüne serdi.

Araştırma, altı Bavyera mezarlığında bulunan eski Hun gelinlere ait 1.600 yıllık uzun kafataslarıyla ilgili yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Araştırmacılar, Hun gelinlerinin beşinci yüzyılda stratejik evlilikler kurmak için Bavyera’ya geldiğine inanıyorlar.

Gelinler kahverengi gözleri, koyu saçları ve dramatik şekilde uzun kafatasları ile yerlilerden çarpıcı biçimde farklı gözüküyorlardı. Hun geleneğine göre, kız çocuklarını “güzelleştirmek” için, kafatasları çocukluğundan beri bandaj veya tahta bloklarla sıkıştırılıyordu.

Araştırmacılar, keşfin, farklı grupların Orta Çağ Avrupa’sında nasıl birbirine karıştığını yeniden düşünmemiz gerektiği anlamına geldiğini söylüyor.

Uzun mesafeleri sadece erkekler katetmiyormuş
Uluslararası araştırmacılar, Alman Bavyera eyaletinde bulunan orta çağ mezar bölgelerinden günümüze ulaşan yaklaşık 40 insanın DNA’sını analiz ettiler. DNA analizlerinde, kadınların uzun kafataslarının yanı sıra, Bavyera köylerinin erkek sakinlerinin çoğunda göze çarpan sarışın ve açık tenli özellikler bulunuyordu.

Daha önce, Orta Çağ Avrupası’ndaki uzun göçlerin, savaşa giden veya keşif görevlerine girişen erkekler tarafından yapıldığı düşünülüyordu.

Kadınlar, Roma İmparatorluğu’nun çöküşü ile kıtanın yeniden şekillendirildiği bir dönemde, şimdiki Romanya, Bulgaristan ve Kuzey Yunanistan bölgelerini gezdiler. Hunlar dördüncü yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün yarattığı Avrupa’daki güç boşluğuna hızla yerleşti.

Uzun kafatasları yüksek sınıfı temsil ediyor
İncelenen dokuz kadının kafatasları, estetik nedenlerle bandajlanma veya ahşap tahta bloklar kullanılarak bebeklikten itibaren sıkıştırılmıştı.

Araştırmacılar, kadınların uzamış kafataslarının, yüksek sınıfa ait bireyler olabileceğini düşündüklerini söylüyor. Almanya’daki Mainz Üniversitesi’nde bir genetikçi olan Profesör Joachim Burger, “Bu kadınlar yerel kadınlardan son derece farklı görünüyorlar ve çok egzotik!” diyor. Bulgular, 5. ve 6. yüzyıllarda altı Bavyera mezarlığında gömülü 36 iskeletin analizine dayanıyor.

Profesör Burger, uzun kafataslarını “Dünya çapında çeşitli kültürlerden bilinen yapay olarak uzatılmış kafatasları, bir çocuğun kafasını sarmak için gereken zaman ve çaba nedeniyle, bir güzellik biçimi veya yüksek statü olarak düşünülebilir.” diyor.

Uygulama, genellikle, 5. yüzyılda Doğu’dan Avrupa’ya doğru sürüklenen Hunlarla ilişkilendirilirken, Bavyera’da bulunan kadınların genetik yapısı, Asya soylarını ortaya çıkardı. Bu da, araştırmacılara göre,
ya Güneydoğu Avrupa'da yaşayan insanlar tarafından baş bağının kabul edildiğini ya da orada bağımsız olarak ortaya çıktığını gösteriyor. .

Leipzig’deki Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden Profesör Jean-Jacques Hublin, “Bu oldukça ilginç sonuçlarla yapılan bir çalışma” diyor: “Genellikle büyük mesafe katetmek daha çok keşif, askerlik ve politik nedenleriyle erkeklerde, kısa menzilli hareketler ise kadınlarda daha yaygındır (eşlerin ailesine taşınan gelinler).

Kadınların – erkeklerin olmadığı halde – bu kadar uzun bir mesafe katetmesinin nedeni açık olmasa da, araştırmanın yazarları, Avrupa çapında uzak ülkeler arasında stratejik ittifaklar oluşturduklarını iddia ediyorlar.

Araştırmacılara göre yabancı kökenlerine rağmen kadınlar Bavyera toplumuna entegre oldular. Yerlilerle aynı kıyafetleri giyiyorlardı ve aynı şekilde gömülmüşlerdi.

Profesör Burger, kadınların yerel nüfusla iç içe olup olmadığını görmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)