BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUzmanlar: Kan pıhtılaşması riski az, aşı olun----

Uzmanlar: Kan pıhtılaşması riski az, aşı olun

Uzmanlar: Kan pıhtılaşması riski az, aşı olun
22 Nisan 2021 - 08:36 www.finansgundem.com

Uzmanlar bir kişinin aşı nedeniyle kan pıhtılaşması yaşama riski, yıldırım çarpma riskine eşit olduğunu belirtiyor..

Son dönemde dünya genelinde çok sayıda insan, yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşılarının vücutta kan pıhtılaşmasına neden olma ihtimalinden endişe duyuyor.

Avrupa ve İngiltere’de yaygın olarak kullanılan AstraZeneca aşısı olan bazı kişilerde kan pıhtılaşması görülürken, bu durum birçok ülkede aşı kullanımının askıya alınmasına neden oldu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ile Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) de, tek dozluk Johnson&Johnson aşının uygulandığı 6 kişide pıhtılaşma oluşumunun incelendiği bildirerek, aşının kullanımına ara verilmesini tavsiye etti.

Avrupa İlaç Ajansı (EMA), tarafından dün yapılan açıklamada ise, Johnson & Johnson aşısı ile kan pıhtılaşması vakaları arasında ‘olası bir bağlantı’ tespit edildiği bildirildi.

Aşıların riskleri ne olursa olsun, çoğu uzman bunların çok düşük olduğu konusunda hemfikir.

New York merkezli Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüleri’nde profesör olan Dr. Alex Spyropoulos CNN’e verdiği demeçte, “Bir kan pıhtılaşma uzmanı olarak, korona virüsün kan pıhtılaşmasına neden olan en yaygın hastalık olduğunu söyleyebilirim. Çeyrek asırdır virüsün neden olduğu bu seviyelerde kan pıhtılarını görmedim” dedi.

Ancak Spyropoulos ve meslektaşları, Kovid-19 hastalarını kan sulandırıcılarla tedavi etmenin bu pıhtıları önemli ölçüde azaltabileceğini ve hatta önleyebileceğini gösteren bir dizi çalışma yaptı.

Bu nedenle ekip, aşılamadan sonra kan pıhtılaşması ihtimalinin çok düşük olması nedeniyle, insanların aşı olmaya isteksiz olmasının hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyor.

Hatta Spyropoulos, “Bir kişinin aşı nedeniyle kan pıhtılaşması yaşama riski, yıldırım çarpma riskine eşittir” yorumunda bulundu.

Amerikan Hematoloji Derneği’nde hematolog olan Dr. Mark Crowther ise, “Korona virüs kan pıhtılarına neden olmak için bir risk faktörü iken, aşı koronavirüs ile ilgili herhangi bir pıhtı riskini büyük ölçüde azaltıyor” diye konuştu.

Yoğun bakımda korona virüs aşısının etkisi

 

Korona virüs sürecinde solunumu rahatlatan besinler

 

Avustralya'da aşıyı reddeden işinden olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)