BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÜst düzey bankacılar hapse girerse FinCen ciddiye alınır----

Üst düzey bankacılar hapse girerse FinCen ciddiye alınır

Üst düzey bankacılar hapse girerse FinCen ciddiye alınır
24 Eylül 2020 - 12:24 www.finansgundem.com

Parlamento üyesi hükümete finansal suçlarla ilgili daha sert bir tavır için baskı yapıyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Banka hissedarlarına göre geçtiğimiz hafta sızan FinCen belgelerinin ortaya koyduğu kara para aklama faaliyetlerinin doğrudan bir cezayla sonuçlanması muhtemel değil. Ancak bankalar uzun vadede siyasi tehdit altında.

İngiltere’de bir parlamento üyesi raporlara yönelik yorumlarında, İngiliz hükümetini finansal suçlara karşı daha sert bir tavır takınmaya zorlayacağını söyledi. Parlamento üyesi, böylesi olayların siyasi risklerinin olduğunu belirtti.

Parlamento üyesinin uyarısı, Uluslararası Soruşturmacı Gazeteciler Birliği’nin 20 Eylül tarihinde bazı uluslarası bankaların yasadışı para transferlerini kabul ettiğini ve bu transferleri gerçekleştirdiğini ortaya koyan raporlarının ardından geldi. Bu yasadışı para transferleri, söz konusu paranın kaynağıyla ilgili kırmızı bayrak uyarısı olmasına rağmen gerçekleşti.

Sızan raporlarda, ABD Hazine Bakanlığı’nın Mali Suçları Araştırma Ağı (FinCen)’na  yapılan 2,100’den fazla şikayet dilekçesi yer alıyordu.

Sızan belgelerde adı geçen iki banka, HSBC ve Standard Chartered’ın hisseleri, kara para aklama faaliyetlerinin ortaya çıkmasının ardından sert bir darbe aldı.

İngiliz kanun yapıcılar dahil oluyor

Parlamento üyesi Kevin Hollinrake, mecliste adil bankacılık grubunun başında. Belgelerin sızmasının ardından, bankaların bu tür yasadışı aktivitelerinden ötürü ceza almalarını kolaylaştıracak yeni kuralların hızlı bir şekilde getirilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Hollinrake, “görünen o ki bankalar bu konularla ilgilenmiyor. Tek umursadıkları para kazanmak” dedi. Açıklamasının devamında “finansal suçları önlemek için kanun tasarıları hazırlanmasının yollarını arıyorduk. Hükümet bu konuda ılımlı ancak henüz harekete geçmedi. Ne kadar hızlı olursa o kadar iyi olacak” ifadesini kullandı.

Hollinrake’e göre, “bu bankalar için hesap verilebilirlik anlamına gelecek, ancak bunu banka yöneticilerinin de hesap vermesinin önünü açacak şekilde genişletmeliyiz.”

Hissedarlar: “Başka bir seçeneğiniz var mı?”

HSBC’nin önde gelen hissedarları FinCen raporlarının ardından paniğe kapılmadı.

Bir hissedar yaptığı açıklamada: “Tüm önemli bankaların finansal suçlarla savaşta gidecek uzun bir yolu var. Bu bankaların hiçbiri dahline son vermeyecek. Bir çok insan müdahil olmaya çalışıyor. Birçok hırslı bankacı, müşteriyle ilgili şüpheli konular olsa bile, bu para transferlerini kabul edecektir” dedi.

Hissedar, HSBC’nin Çin’deki hedefleriyle ilgili birçok zorlukla karşılaşmaya devam edeceğini söyledi. Zira burada siyasiler ve zengin işadamları arasında yakın bağlar var. “Eğer dünyanın ‘workshop’u Çin’deyse ve siz bir ticaret-finans kurumuysanız, konuda dahil olmaktan ve işin kokusunun çok da fazla çıkmayacağını ummaktan başka bir seçeneğiniz var mı?”

Bankanın en büyük 20 hissedarından biri de, HSBC’nin Çin’deki faaliyetlerine yönelik siyasi tehditlerin, FinCen raporlarındaki herhangi bir konudan daha endişe verici olduğunu söyledi

Hissedara göre “Çin’in bankayı şüpheliler listesine alması, bankanın bu ülkedeki faaliyetlerini etkileyecektir” dedi.

Hafta sonu boyunca, Çin medyasındaki haberler, HSBC’nin şüpheliler listesine alınabileceğinin sinyallerini verdi. Bu da bankanın Çin’li teknoloji şirketi Huawei ile ilgili soruşturmada ABD’ye yardımcı olmasının bedeli oldu.

Avukatlar ve yolsuzluk uzmanları hesap verebilirlik yok diyor

Hukuk şirketi Cooke, Young and Keidan’ın ortaklarından Philip Young: “Üst düzey bankacıların hapse girmesi, bankaların konuyu ciddiye almasını sağlayacak” dedi.

Young, “bankalar gerekli düzenlemelere minimumda uyum sağlayarak, yönetmeliklere yatırım yapmıyor. Ve Şüpheli Aktivite Raporları (SAR)’na konu oluyorlarsa ve herhangi bir otorite buna dur demiyorsa genellikle devam ediyorlar” ifadesini kullandı.

Young’a göre bankalar risk uyarısı aldıklarına dair yasal şikayette bulundu ancak finansal suç ajansları konusunda hükümetin herhangi bir mali desteği olmadığı için bu konunun üzerine gidilmedi.

Spotlight on Corruption’ın Kampanya Direktörü Susan Hawley, “kara para aklama konusundaki kurumsal yükümlülük rejimini değiştirmeliyiz. İngiltere’nin kara para aklama gibi suçlarda davaları takip ettiği örnekler oldukça az” dedi.

HSBC’ye göre “Soruşturmacı Gazeteciler Birliği (ICIJ)’nin yayınladığı tüm bilgiler eski.” ABD Adalet Bakanlığı’nın 2017 yılında vardığı sonuçta, bankayla ilgili durum açıklığa kavuşmuştu.

2012 yılında yapılan anlaşma HSBC’nin suçlarının askıya alınması karşılığında, kara para aklama faaliyetleriyle savaşacağına dair bir yükümlük ortaya çıkarmıştı. Bankadan yapılan açıklamada, bankanın finansal suçlarla savaşmak için kapasitesinin üzerinde bir çaba gösterdiği öne sürüldü. Açıklamada “HSBC, 2012 yılında olduğundan çok daha güvenilir bir kurum” dendi.

Wall Street Journal’a açıklama yapan Standard Chartered, “finansal suçlarla savaşma konusundaki sorumluluğumuzu oldukça ciddiye alıyoruz ve bu konudaki programlarımıza oldukça fazla miktarda yatırım yaptık” dedi.

İngiliz hükümeti sözcüsü: “Suçlular herhangi bir koşul altında, yasadışı faaliyetlerinden fayda sağlamamalı ve biz de son yıllarda kara para aklama faaliyetlerine son vermek için güçlü önlemler aldık” dedi.

ABD’nin sızan belgeleri Deutsche Bank’ı suçlu çıkardı

 

İllegal işlemler iddiası HSBC hisselerini düşürdü

 

HSBC hisselerinde büyük çöküş

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)