BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü yatırımcı Ray Dalio: Yeniden faiz indirecekler----

Ünlü yatırımcı Ray Dalio: Yeniden faiz indirecekler

Ünlü yatırımcı Ray Dalio: Yeniden faiz indirecekler
08 Haziran 2022 - 12:05 www.finansgundem.com

ABD'de enflasyonun 40 yılın rekorunu kırması sonrası Fed, sıkı para politikası adımlarını hızlandırarak önce faiz artırım, ardından bilanço azaltma sürecine girdi.

Dünya merkez bankaları öncüsü Fed, yıllar sonra faiz artırım sürecine girdi. Fakat ABD ekonomisinin sürpriz bir şekilde daralması işleri karıştırdı. Yüksek enflasyon ve daralma süreci, resesyon endişelerini körükleyerek 'Stagflasyon krizi' sinyali verdi.

ABD EKONOMİSİ YÜZDE 1,4 DARALDI

ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,4 daraldı. Ekonomistler 2022'nin ilk çeyreğinde beklentilerin aksine küçülme gösteren ABD ekonomisinin, yüzde 1,1 büyümesini öngörmüştü.

Ekonomide çarkları döndüren düşük faiz ortamının yerini sıkı para politikasına bırakacağı ortama girilirken, ABD ekonomisinin küçülme göstermesi resesyon endişelerini artırdı.

Artan enerji maliyetlerinin, tedarik krizlerinin yaşandığı bir dönemde Fed, 41 yılın en yüksek enflasyonunu baskılamak adına Faiz artırımlarına ve bilanço küçültme adımları attı. Bu durumun ABD ekonomisi için yeni daralmaları beraberinde getirebileceği yönünde endişeler arttı.

RAY DALIO: SIKI PARA POLİTİKASININ ACISI BÜYÜYECEK

AFR'ye konuşan dünyaca ünlü yatırımcı Ray Dalio, "Birçok finansal varlıkta düzeltmelere ya da aşağı yönlü hareketlere neden olabilecek bir sıkılaştırma sürecinde olduğumuza inanıyoruz. Bunun acısı çok büyüyecek ve merkez bankalarını 2024'te ABD'de yapılacak bir sonraki başkanlık seçimine yakın bir dönemde yeniden para politikalarını gevşetmeye zorlayacak" dedi.

STAGFLASYON UYARISI

Vadeli piyasalar da halihazırda ABD ve İngiltere'nin dahil olduğu diğer gelişmiş ekonomilerde 2 yıla yakın bir süre zarfında faizlerin düşürüleceğini fiyatlıyor. Ama mevcut durumda 60'ın üzerinde merkez bankası enflasyonu düşürmek için faiz artırırken, piyasalar da faiz artırım hızlarının nasıl olacağına odaklanmış durumda.

Dalio, "Bu, stagflasyona neden olacak yapısal bir enflasyon durumu" diye konuştu.

STAGFLASYON NEDİR?

Stagflasyon, ekonomide hem resesyon (Durgunluk-daralma) hem de enflasyon durumunun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde bu iki durumun birbirini tetikleyerek büyütmesi durumunda ekonomik kriz gerçekleşir.

Yüksek enflasyon sonrası durgunluk riski!

IMF: ABD ekonomisi durgunluktan kaçınacak kadar güçlü

Avrupa'da kredi durgunluğu

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan enflasyon açıklaması

Putin: Yaptırımlar küresel enflasyon dalgasına yol açtı

Küresel büyümeye stagflasyon riski freni

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)