BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÜnlü teknoloji fonunda kayıp 4 milyar dolar----

Ünlü teknoloji fonunda kayıp 4 milyar dolar

Ünlü teknoloji fonunda kayıp 4 milyar dolar
03 Şubat 2022 - 13:30 www.finansgundem.com

Pandemiyle birlikte yükselişe geçen teknoloji hisseleri ünlü yatırımcı Cathie Wood’un teknoloji fonunu manşetlere taşımıştı. Fon 2014 yılındaki kuruluşundan bu yana yatırımcılarına 4 milyar dolara mal oldu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Morningstar’ın hesaplamalarına göre ünlü yatırımcı Cathie Wood’ın amiral gemisi teknoloji fonu ARK Inovation (ARKK) kurulduğu tarihten bu yana 4 milyar dolar kaybettirdi.

Morningstar Portföy Stratejisti Amy Arnott fonla ilgili, “Yatırımcılar toplamda yaklaşık 15,7 milyar dolar yatırdılar ve şu anki varlıkları toplamda 11,6 milyar dolar” diyor. Arnott’un araştırması başlangıç olarak fonun 2014 yılındaki kuruluş tarihini baz alıyor. Arnott, “Son iki yılda 2,6 milyar dolarlık kayıp var” ifadelerine yer verdi.

Tüm bu gelişmelere rağmen fonun fiyatı 2014 yılından bu yana %270 arttı ve son iki yılda da %50 oranında yükseldi. MarketWatch’un haberine göre bunun sebebi ise yatırımcıların fon yükselmeden önce az miktarda yatırım alması ve 2020 yılında fon düşüşe geçmeden önce zirve yaptığı dönemde bol miktarda yatırımcı talebi görmesi.

MarketWatch yazarı Brett Arends’e göre söz konusu durum yatırımcıların çoğunlukla kapıldığı sürü psikolojisinin tehlikelerini gözler önüne seriyor. Zira yatırımcılar ARKK’a fiyatlar halihazırda zirveye ulaştığında diğer bir deyişle yanlış zamanda para yatırdılar. Ardından düşüşler başladığında ise yine yanlış zamanda satışa geçtiler.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, fondaki hareketliliğin büyük bir kısmı Mart 2020’den itibaren Kovid krizi sırasında görülen borsa dalgalanmaları sonucu gerçekleşti. Teknoloji hisselerinin pandemi sırasında ani yükselişi Cathie Wood’un yöneticisi olduğu ARK Inovation fonunu Wall Street’in en çok aranan yatırımı haline getirdi. Tesla, Shopify ve Roku gibi pandemi döneminin yıldız teknoloji hisselerinin desteğini alan ARK sadece bir yılda %200 yükseldi.

Arnott, “2020'nin sonlarında fona adeta sel gibi para akışı oldu. Ardındansa piyasa olağanüstü büyüme hisselerinden geri çekildi” ifadelerine yer verdi.

ARK geçen yılın Şubat ayında zirve yaptı ve o tarihten itibaren değeri yarıya düştü. Buna karşın Wood ironik bir biçimde Wall Street’te kullanılan yeni teknolojilerin satış dalgasını daha kötü hale getirdiğini savunuyor. Wood’a göre “kantitatif” yatırım fonları ve bilgisayar “algoritmaları” tarafından yaratılan momentum teknoloji hisselerindeki düşüşleri alevlendirdi.

Arends ARK fonundaki düşüşlerin şiddetini şu ifadelerle açıklıyor: “Düşüş o kadar şiddetliydi ki Connecticut merkezli sermaye yönetimi firması Tuttle Capital geçen yıl kendi ETF’sini çıkardı. Tuttle Capital İnovasyon Açığa Satış ETF’si (SARK) basit bir şekilde ARKK’ın tersi yönünde bahse giriyor. SARK Kasım ayından bu yana %44 yükseldi.”

Wood düşüşlerle ilgili geçtiğimiz ay YouTube üzerinden yaptığı bir açıklamada, “Bizim uzun vadeli yatırım zaman ufkumuz var. Gözünüzü ödülden ayırmayın. Benim düşünceme göre şu anda yaşadıklarınızın karşılığı harika olacak. Geri dönüşü er ya da geç göreceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Arends, Cathie Wood’un ikna edici bir konuşmacı olmasıyla ve internet üzerinden direkt videolar ve yazılar aracılığıyla iletişim kurmasıyla yatırımcılar arasında adeta bir tarikat oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Houston merkezli servet yönetimi şirketi Avidian Wealth Solutions’ın Mali Danışmanı Scott Bishop Wood için, “Kendi alanında uzman birisi. Teknolojinin yıkıcılığı alanındaki yatırımları seviyorsanız ve geri dönüş için zaman vermeyi bekliyorsanız bana kalırsa Wood bu alanı iyi biliyor. Bu profile uyan müşteriler için onun fonunu satın alırdım” diyor.

Ancak Arends, Wood’un fonuyla ilgili iki büyük sorunun gelmekte olduğunu hatırlatıyor. Bunlardan birincisi teknoloji ve inovasyonla ilgili hisse senetlerinin büyük çoğunluğunun uzun vadeli büyüme hedefleri olması. İkincisi ise bu hisselerin halihazırda değerlenmiş olması.

Borsa yazarı bir yatırımcının yapacağı en tehlikeli şeyin fonu satın aldıkları seviyeye yeniden ulaşmasını beklemek olduğunu söyledi. Zira ARK’ın tekrar aynı seviyeye çıkacağının bir garantisi bulunmuyor. Arends bir zamanlar hisse başında 155 dolar olan fonun artık 73 dolarlık bir fon olduğunu kabul etmek gerektiğini söyledi.

Tüm bunlara karşın yanlış zamanda alım satım yapanlar da dahil olmak üzere ARK yatırımcılarının en büyük sorunu fona aşırı miktarda yatırım yapmaları. Zira finans uzmanları genellikle bir portföydeki spekülatif yatırım limitinin %15 olması gerektiğini belirtiyor.

Arends, “Zenginler diğerlerinden daha büyük bir para kaybetmeyi göze alabilirler. Bu fon üzerinde büyük kumar oynayanlarsa, işler umdukları gibi gitmezse ağır bir bedel ödeme riskiyle karşı karşıyalar” diye yazdı.

 

Spotify bilançosunu açıkladı: Hisseler çakıldı!

 

Zuckerberg’ün servetinden 24 milyar dolar siliniyor

 

2022 Teknoloji milyarderleri için kötü başladı: Kayıp 85 milyar dolar

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)