BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÜnlü milyarder tekstilde kazandığını enerjiye harcıyor----

Ünlü milyarder tekstilde kazandığını enerjiye harcıyor

Ünlü milyarder tekstilde kazandığını enerjiye harcıyor
16 Ağustos 2022 - 15:28 www.finansgundem.com

Özellikle Zara markasıyla bilinen, İspanyol moda devi Inditex’in Kurucusu Milyarder Amancio Ortega 54 milyar dolarlık servetini gayrimenkul ve enerji sektörlerine aktarıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Zara'nın Kurucusu Amancio Ortega'nın kişisel yatırım firması, dünyanın en büyük servetlerinden birini tekstil ürünlerinden uzaklaştırma arayışında.

Bloomberg’ün haberine göre moda imparatorluğundan elde ettiği gelirlerle beslenen milyarderin aile yatırım ofisi Pontegedea son dönemde yaptığı yatırım anlaşmalarıyla dikkat çekiyor. Firma geçtiğimiz yıl enerji sektöründe 1 milyar doların üzerinde hisse biriktirdi ve küresel çapta gayrimenkul yatırımlarına yaklaşık 2 milyar dolar harcadı.

Pontegadea, Ortega'nın neredeyse altmış yıl önce kurduğu Inditex firmasından aldığı temettüleri yönetiyor. Aile yatırım firması milyarder girişimciyi İspanya’yı en zengin insanı halin getiren varlıklarını moda sektörü dışındaki yatırımlara aktarıyor. Zara'nın ana şirketi Inditex’in hisseleri son beş yılda değerlerinin neredeyse üçte birini kaybetti. Pontegadea ise bu süreçte Avrupa'nın süper zenginleri arasındaki en büyük gayrimenkul portföyünü topladı ve diğer sektörlerde büyük yatırımlar yaparak hisse senedi dahi satmadan Ortega’nın servetini korumasında yardımcı oldu.

Londra merkezli hukuk firması Charles Russell Speechlys’in varlıklı bireylere odaklanan ortağı Piers Master, “Müşteriler, tüm yumurtalarını tek bir sepete koymama ihtiyacına giderek daha fazla dikkat ediyorlar. Pandemi sonrası dünya, insanların neyin güvenli olduğu konusunda çok daha fazla düşünmelerini sağladı ve birçoğu için sonuç, çeşitlendirmede güvenlik olduğu yönündeydi” ifadelerine yer verdi.

Amazon'un mülk sahibi

İspanya'nın kuzeybatısındaki Arteixo kasabasında bulunan Pontegadea, istikrarlı bir gelir sağlamak için genellikle büyük şehirlerdeki ofis ve perakende binalarına yatırım yaptı. Aile yatırım firması Amazon’un Seattle’daki merkezi gibi birçok önemli şirketin mülk sahibi oldu. Pontegadea’nın simgesel mülk anlaşmalarından bazıları arasında Manhattan'ın tarihi Haughwout Binası, Miami'nin en yüksek ofis kulelerinden biri ve Seul'deki 22 katlı bir gökdelen bulunmaktadır.

Ancak bu strateji korona virüs krizi sırasında değişti. Aile ofisi, 2019'da İspanya'nın doğalgaz taşımacılığı operatörü Enagas hisselerini satın almasından bu yana giderek daha fazla enerji sektörüne yöneldi. Geçen ay, firmanın yenilenebilir enerji birimine açıklanmayan bir miktarda yatırım yapan Pontegadea, İspanya merkezli enerji şirketi Repsol’dan yaklaşık 27 milyon euro karşılığında güneş enerjisi santrali hissesi satın aldı.

Bloomberg Intelligence Kıdemli Enerji Analisti Rob Barnett, yenilenebilir enerji kaynakları hakkında şunları söyledi:

“Çok az endüstri bu kadar hızlı büyüyor. Temiz enerji için bu kadar yüksek büyüme seviyeleri, yüksek fosil yakıt fiyatları, net karbon sıfır politikaları ve diğer faktörler nedeniyle sürdürülebilir nitelikte.”

Habere göre Pontegadea temsilcisi konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

İspanya'nın en zenginleri

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 86 yaşındaki Amancio Ortega 1963 yılında daha sonra Inditex'e dönüşecek olan tekstil şirketini kurdu. Bir demiryolu işçisinin oğlu olan milyarder, perakendeci olarak çalışırken hiçbir zaman kendi ofisine sahip olmadı, bunun yerine ana tasarım alanındaki çalışanlarının yanında olmayı tercih etti. 2011 yılında Inditex başkanlığından istifa etti ve yerini uzun süredir yönetici olan Pablo Isla aldı. İkinci evliliğinden olan tek çocuğu 38 yaşındaki Marta Ortega, Nisan ayında görevi devraldı.

Ortega'nın ilk evliliğinden olan 54 yaşındaki kızı Sandra, annesinin Inditex'te sahibi olduğu hisseleri kontrol ediyor. İşletmede bir rolü olmayan Sandra kendi servetini emlak, ilaç ve otelcilik sektörlerine kaydırdı. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, 6,6 milyar dolarlık net serveti olan Sandra İspanya'nın en zengin kadını konumunda.

Ortega'nın 53,8 milyar dolarlık servetinin çoğunluğu, Inditex'teki yaklaşık 48 milyar dolarlık çoğunluk hissesinde bulunuyor. Hisse senedi fiyatındaki düşüş Ortega’ya bu yıl net servetinden yaklaşık 14 milyar dolara mal olsa da Pontegadea'nın küresel çaptaki yatırım çılgınlığını sürdürmesi için hala fazlasıyla yeterli bir kaynak sağlıyor.

Master konuyla ilgili açıklamasında "50 milyar doları olan birinin yapabilecekleri, 50 milyon doları olan birinden çok farklıdır. Daha büyük riskler alabilirler" ifadelerine yer verdi.

Finans sistemini bekleyen yeni büyük kriz

 

Ünlü milyarderden metaverse yorumu: Saçmalık

 

Almanya'da vergi planı: Enerji maliyetini tüketici ödeyecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)