BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaÜnlü ekonomistten resesyon uyarısı----

Ünlü ekonomistten resesyon uyarısı

Ünlü ekonomistten resesyon uyarısı
15 Haziran 2022 - 14:21 www.finansgundem.com

Ünlü Ekonomist Paul Samuelson, piyasaların ayı bölgesine girmesinin ciddiye alınması gereken bir resesyon işareti olabileceğini söyledi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda yaşanan son beş resesyondan dokuzunu gördüğünü esprili şekilde dile getiren Ekonomist Paul Samuelson, piyasalarla ilgili olarak aşırı karamsar bir fikre sahip. Piyasalarda 2022 yılında yaşanan ve hala devam eden büyük düşüşün bir resesyon işareti olduğunu düşünmek için güçlü nedenler olduğunu belirten Samuelson, bu düşüşün tüketici ve yatırımcıların hassasiyetlerine ağırlık vermelerine neden olacak şekilde hanehalkı refahını kötü şekilde etkilediğini söyledi.

Gayrisafi hasılanın yüzde 200’ü

Samuelson’a göre, piyasalarda yaşanan düşüşün ekonomiyi ne kadar ciddi şekilde etkilediğini doğru görebilmek gerekiyor. Barrons.com’dan Desmond Lachman’ın haberine göre, bu noktada borsaların giderek artan önemine dikkat çeken Samuelson, son on yıl boyunca FED’in yürüttüğü para politikası sonucu borsanın gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 200’ü gibi rekor bir seviyeye yükseldiğini söylüyor. Samuelson, bu oranın 2008 yılı öncesindeki zirvesinden yüzde 50 daha yüksek olduğunun altını çiziyor.

Kayıp 13 trilyon dolardan fazla

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir başka önemli noktanın da borsada yaşanan son düşüşün boyutu olduğunu belirten Samuelson, bu yılın başından beri geçen altı aydan kısa bir sürede S&P 500’ün yüzde 20’den fazla, Nasdaq’ın ise yüzde 30’dan fazla değer kaybettiğine dikkat çekiyor. Bu oranlar, son altı ayda borsalarda 9 trilyon dolardan fazla hanehalkı servetinin buharlaştığı anlamına geliyor. Borsalarda yaşanan düşüşe kripto paralar ve tahvil piyasalarındaki düşüşün de eşlik ettiğini önemli bulan Samuelson, hanehalkı gelirindeki kayıpların bu kayıplar da eklendiği takdirde 13 trilyon doları bulduğunu ve bunun ABD ekonomisinin bir yıl boyunca ürettiği servetin yaklaşık yüzde 50’sine denk geldiğini söylüyor.

FED’in tahminlerine göre, toplam servette yaşanan her 1 dolarlık düşüş için hanehalkı harcamalarında yaklaşık 4 sentlik bir azalma gerçekleşiyor.

ABD ekonomisinin ihtiyaç duyduğu son şey

FED’in tahminlerine göre, toplam servette yaşanan her 1 dolarlık düşüş için hanehalkı harcamalarında yaklaşık 4 sentlik bir azalma gerçekleşiyor. Bu durum, son düşüşlerden sonra oluşan kaybın sadece hane halkı harcamalarında yüzde 2’lik bir kesintiye yol açacağı anlamına geliyor. Tüketici güveninin rekor seviyede düştüğü bir ortamda bu rakam Samuelson’a göre ABD ekonomisinin ihtiyaç duyduğu son şey olma özelliği taşıyor. Konut piyasasında yaşanan ipotek oranlarındaki hızlı artışın ağırlığı altında ezildiği bir dönemde hane halkının son 40 yılın en yüksek enflasyonuyla boğuşması da bir resesyona çok yakın olduğumuzun önemli bir işareti olarak göze çarpıyor.

Çıplak yüzenler gelgit sonrası görülecek

Samuelson’a göre borsada yaşananların ise henüz farkında değiliz. Ancak gelgit sona erdiğinde kimin çıplak yüzdüğünün görülebileceğini belirten Samuelson, hedge ve hisse senedi fonu piyasalarındaki cesetleri görmenin ise an meselesi olabileceğini söylüyor.

Yakın bir zaman içinde ücret-fiyat sarmalından endişelenmek yerine borsa-resesyon sarmalından endişe edebileceğimiz görüşünde olan Samuelson, düşen hisse senetlerinin ve daha aşağı yönlü hareketlere neden olan bir resesyonun ortasında kalmamızın oldukça muhtemel olduğunun altını çiziyor.

Resesyon korkusu borsalarda çöküşü getirdi

 

Morgan Stanley: ABD'de resesyon olasılığı yarı yarıya

 

Finans liderleri 2023’te resesyon bekliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)