BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÜnlü deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan uyarı----

Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan uyarı

Ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’den korkutan uyarı
28 Haziran 2022 - 11:24 www.finansgundem.com

Prof. Dr. Naci Görür, Adana’nın deprem potansiyeli yüksek bir il olduğunu vurgulayarak özellikle sıfır ila otuz metre derinliğinde, yapıların oturduğu derinliklerdeki zeminin çürüklüğüne dikkat çekti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Naci Görür, 27 Haziran 1998 Ceyhan-Adana depreminin 24. yıldönümü sebebiyle bir panele katılmak için bulunduğu Adana'da, CHP Adana Milletvekili, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Müzeyyen Şevkin'le görüştü.

Adana'nın zemininin çürük olduğunu belirten Prof. Dr. Görür, çürük yapının deprem zararlarını, deprem etkisini artıracağını söyledi.

Depreme nasıl hazırlanılmalı?

Adana'nın çok bilinçli olarak depreme hazırlanmasının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, “Depreme hazırlanmanın tek yolu; önce Adana'da ciddi bir mikro bölgeleme çalışması yapıp ondan sonra Adana'nın bütün bileşenlerini, halkını, altyapısını, yapı stokunu, çevresini ve ekonomisini deprem güvenlikli hale getirecek önlemleri, hazırlıkları yapmak ve riski azaltacak eylemlerde bulunmaktan geçer” diye konuştu.

Adana'nın deprem potansiyeli yüksek

Türkiye'deki bütün deprem kuşaklarında yer alan yerleşim alanlarının çoğunlukla deprem güvenli olmadığını, fay hatlarında yaşayan milyonlarca insanın can güvenliğinden yoksun yaşadığını söyleyen Görür, şunları kaydetti:

Ama Adana için bir şeyler söylemek gerekirse; Adana tektonik itibariyle, Afrika ve Arap levhasının Anadolu levhası üzerinde ama hem Arap hem de Afrika levhasına yakın bir yerde. Dolayısıyla Doğu Anadolu sınır fayının yakınında. O nedenle deprem potansiyeli yüksek olan bir yer Adana ilimiz. Depremin tekerrür periyodu, tekrarlanma, yenilenme alanı oldukça uzun. Çünkü Anadolu levhasının hızı da düşük. Dolayısıyla 7 ve üzeri depremler 500 veya daha fazla senede bir gelir ama ne zaman gelirse gelsin halkımız için büyük bir tehlike oluşturuyor.

'Asıl büyük deprem Yumurtalık ile Osmaniye arasında olacak'

Görür, Şevkin'in, “Ama deprem olacak diyorsunuz” çıkarımını şu şekilde yanıtladı:

Deprem muhakkak olacak ve Ceyhan fayı da asıl Doğu Anadolu fayının küçük bir dalı. Asıl büyük deprem Adana için söz konusu olan Yumurtalık ile Osmaniye arasında uzanan Kahramanmaraş Türkoğlu'na kadar giden fay uzunluğudur. Bu fay 7'nin üzerinde bir deprem üretir. Adana'nın zemini de maalesef çürük bir zemindir. Adana çok bilinçli olarak depreme hazırlanmalıdır. Önce Adana'da ciddi bir mikro bölgeleme çalışması yapıp ondan sonra Adana'nın bütün bileşenlerini, halkını, altyapısını, yapı stokunu, çevresini ve ekonomisini deprem güvenlikli hale getirecek önlemleri, hazırlıkları yapmalı ve riski azaltacak eylemlerde bulunulmalıdır. Bu iş çok ciddi ve önemli. Hafife almamak lazım. Deprem olmadı diye ‘bizi hiç bulmayacak' dememek lazım. Gerçekten Adana ciddi bir deprem kentidir.

(Sözcü)

Prof. Dr. Naci Görür'den Van depremi açıklaması

Naci Görür'den şok uyarı: O bölge cehennemin içi

Naci Görür İRAP'ı değerlendirdi: Vatandaş dava açabili

Art arda depremler sonrası Naci Görür’den açıklama

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Beklenen Marmara depremi gerçeğini unutmayalım.28 Haziran 2022 12:11

    Sayın Naci Görür Derem konusunda söyledikleri çok ciddiye alınmalı. Özellikle Beklenen Marmara depremi hakında çok arı yapıyor ve yaklaşmakta olduğunu da defalarca dile getirdi. Marmara depremi ülkenin belki de yağa kalkamayacak bir yıkım yapacak. Yüzbinlerce insan ölecek bir o kadar da sakat insan olacak.Ülkenn ekonomisi tamamen çökecek ve sağ kalanların dahi ''keşki biz de ölseydik de bu duruma düşmeseydik ''diyecekler.Hal böyleyken siz hçbir siyasi partinin bu depremle ilgili alıncak tedbirlerden bahsetiğini ve halkıngelmekte olan  bu faciayı umursadığını duydunuz mu? cevabın hayır olduğunu biliyoruz. Çok geçmeden Mamara depreminde nasıl önlem aıncağını düşünsek çok iyi olur.Zira bu deprm ülkenin seçimden ,terörden fakirlikden çok hem de çok önemli olduğunu bilmemiz geçikiyor . Allah'ın yardımcımız olması için bizim önce düşünmemiz gerekir. Bu  bir Kur'an emridir.