BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkUniCredit CEO’sunun maaşına yüzde 30 zam----

UniCredit CEO’sunun maaşına yüzde 30 zam

UniCredit CEO’sunun maaşına yüzde 30 zam
02 Mart 2023 - 17:03 www.finansgundem.com

İtalyan bankası UniCredit CEO maaşları nedeniyle bir süredir tartışma konusu. Ücret komitesi başkanı yakın zamanda istifa eden bankada, yönetim kurulu CEO Andrea Orcel’in maaşını yüzde 30 artırmayı talep etti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

UniCredit'in yönetim kurulu, CEO Andrea Orcel'in maaşını yüzde 30 oranında artırmayı önerdi. Eğer teklif onay alırsa Orcel’in maaşı 2,5 milyon eurodan 3,25 milyon euroya yükselecek. CEO’ya yapılan maaş artışı bankanın ücret komitesi başkanının istifasından sadece birkaç hafta sonra geldi.

Financial Times’ın haberine göre çarşamba günü açıklanan yeni maaş teklifi bankanın kâr ve özkaynak getirisi gibi mevcut hedeflerine ulaşması durumunda CEO’nun toplam ücret seviyesinin korunmasını öngörüyor. Ancak söz konusu hedeflerin aşılması halinde Orcel’in toplam ücreti 9,75 milyon euroya kadar yükselebilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Orcel halihazırda Avrupa’nın en çok kazanan bankacılarından birisi. CEO’nun maaş ve hisse senedi getirileri gibi diğer kaynaklardan toplam aldığı ücret 7,5 milyon euro.

UniCredit yatırımcıları, selefi Jean Pierre Mustier yönetiminde yıllarca süren yeniden yapılanmadan sonra kâr elde etmeye başladıkları için Orcel'in performansından büyük ölçüde memnunlar.

İtalya'nın en büyük ikinci bankası, Orcel'in Nisan 2021'de bankaya katılmasından bu yana Avrupa'nın en iyi performans gösteren bankalarından biri oldu ve bankanın hisse senedi fiyatı iki katından fazla arttı.

UniCredit’in yıllık kârı 2022’de yüzde 48 yükselerek 5,2 milyar euroya ulaştı. Banka 2024 yılına kadar 16 milyar euro kâr hedefinin bir parçası olarak hisse geri alımları yoluyla bu yıl hissedarlara en az 5,25 milyar euro dağıtmayı planlıyor.

Bununla birlikte, kurul tarafından önerilen ücret artışlarının bankada oldukça hassas bir konu olarak öne çıkıyor. Orcel'in maaş talepleriyle ilgili yönetim kurulu düzeyinde görüşmelere ilişkin haberler yakın zamanda uluslararası medya kuruluşlarının manşetlerine taşınmıştı.

UniCredit, yönetim kurulundaki sızıntının kaynağını bulmak amacıyla kapsamlı bir soruşturma sürecine girmişti. Soruşturmaların ardından yönetim kurulunda ücret komitesi başkanı olarak görev yapan Dame Jayne-Anne Gadhia geçen ay istifasını açıklamıştı.

FT haberine göre, Gadhia’nın yönetim kurulundan bilgi sızdırdığı gerekçesiyle suçlanmıştı. Banka iddiaların asılsız olduğunu kabul etse de tecrübeli bankacı aynı pozisyonda daha fazla kalamayacağını hissederek üç hafta önce “ilkesel sebeplerle” istifa etmeyi seçti.

İcra kurulu başkanının önerdiği yeni paket, ücret komitesi için aylarca süren çalışmaların doruk noktası niteliğinde. Üç yönetim kurulu üyesinden oluşan panel, yıllık hissedarlar toplantısında tekliflere oy vermek zorunda olan yatırımcıların desteğini aramakla da görevlidir. Bir sonraki hissedar toplantısı ise 31 Mart'ta gerçekleşecek.

Orcel'in maaş paketi, iki yıl öncesinde de zar zor onaylanmıştı. Bankanın en büyük tek yatırımcısı BlackRock da dahil olmak üzere hissedarların yüzde 42,7'sinin CEO’nun maaş teklifine onay vermemişti. 2022'de yönetim kurulu ve CEO, konunun bu yıl tekrar ele alınacağı konusunda anlaştı.

Bazı hissedarlar, Orcel'in 2022 yılındaki güçlü performansının daha fazla ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyor. Zira CEO İsviçre bankası UBS’ten UniCredit için ayrıldığında da yüksek miktarda bir ödemeden feragat etmişti. Diğerler kanatsa mevcut maaşının özellikle bankanın maliyet düşürme stratejisi bağlamında yeterli olduğuna inanıyor.

Hissedarların kurulun tekliflerini gözden geçirmek için bir ayları olacak.

UniCredit yönetim kurulunda köstebek avı

 

Goldman CEO’su ’tüketici’ inadından vazgeçti

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerin üzerinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)