BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinUNESCO, borş çorbasını ‘Ukrayna’nın kültürel mirası’ olarak tanıdı!----

UNESCO, borş çorbasını ‘Ukrayna’nın kültürel mirası’ olarak tanıdı!

UNESCO, borş çorbasını ‘Ukrayna’nın kültürel mirası’ olarak tanıdı!
02 Temmuz 2022 - 16:08 www.finansgundem.com

UNESCO, borş çorbasını Ukrayna’nın ‘somut olmayan kültürel mirası’ olarak tanıdı. Rusya’nın da geleneksel mutfağında yer alan bu pancar çorbasının pişirilme süreci, UNESCO tarafından ‘yok olma tehlikesi altında bulunan bir miras’ olarak tanımlandı.


Birleşmiş Milletler’in bilim, eğitim ve kültür örgütü UNESCO, geleneksel olarak pancar, lahana, patates ve havuç ile hazırlanan pembe borş çorbasını, ‘Ukrayna’nın somut olmayan kültürel mirası’ olarak kabul etti ve çorbanın pişirilme geleneğini ’yok olma tehlikesi altında bulunan kültürel miras listesi’ne aldı.

UNESCO komitesinin açıklamasında, “Ukrayna borşu pişirme kültürü, acilen koruma altına alınması gereken somut olmayan kültürel miras olarak kabul edilmiştir” denildi.

Komite yetkilileri, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyonun borş çorbası pişirme geleneğini olumsuz etkilediğini savundu

Ukrayna: Borş savaşında zafer bizim

Ukrayna Kültür Bakanı Aleksandr Tkaçenko, UNECSO’nun kararına ilişkin açıklamasında, “Borş savaşında zafer bizim” ifadelerini kullandı. Ukrayna hükümeti, borş’un Ukrayna kültür mirası olarak tanınması için UNESCO’ya geçen sene başvuru yapmıştı.

Rusya: Borş’u paylaşsalar olmazdı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, nisan ayındaki bir açıklamasında, Ukrayna’nın borş çorbasını ‘paylaşmak istememesini’ eleştirmişti.

Zaharova, Ukrayna’da o dönem Rusya ile ilgili kitapların yasaklamasını, Nazi Almanyası’nda kitap yakılmasına benzetmiş, Ukrayna’da Rus yemek kitaplarının dahi yasaklandığını söylemişti: “Yemek kitaplarını bile yasaklıyorlar. Neden? Çünkü borş’u paylaşamazlardı. Borş sadece bir halka, bir millete ait olmalıydı. Borş ortak bir şey olsa, her şehirde her bölgede her evde onu herkes kendine göre pişirse olmazdı. Uzlaşmak istemediler. Yabancı düşmanlığını, Nazizmi, aşırıcılığı (Ukrayna’da) her hâliyle görebiliyorsunuz.”

Borş, Rusya ve Ukrayna’nın yanında Belarus, Polonya, Litvanya, Romanya, Moldova ve Aşkenaz geleneksel mutfağında da yer alan bir yemek.

Ukrayna'dan 'Rus gemisine el koyun' çağrısı

 

Rus McDonald’s’ında bir ilk: Şirket iddiaları reddetti!

 

İsrail'den Rus donanmasının da bulunduğu limana füze saldırısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)