BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUNCTAD 2022 yılı büyüme tahminlerini düşürdü----

UNCTAD 2022 yılı büyüme tahminlerini düşürdü

UNCTAD 2022 yılı büyüme tahminlerini düşürdü
24 Mart 2022 - 17:04 www.finansgundem.com

Rusya-Ukrayna savaşı, merkez bankalarının para politikalarında sıkılaşmaya gitmesi, büyüme tahminlerinde düşüşe neden oluyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Ukrayna'da yaşanmakta olan savaş ve gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının uyguladıkları parasal sıkılaştırmalar nedeniyle 2022 yılı için küresel büyüme görünümlerinin kötüleştiğini bildirdi.

UNCTAD, 2022 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,6'dan yüzde 2,6'ya indirdi. Kuruluş, Ukrayna'ya yönelik saldırısı sonrası ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya'nın derin bir ekonomik daralma yaşayacağını da tahmin etti.

Türkiye için tahmin yüzde 2,5

Türkiye için 2022 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 3,6'dan yüzde 2,5'e indiren UNCTAD, ABD ekonomisi için büyüme tahnminini yüzde 3,0'dan yüzde 2,4'e, Euro Bölgesi için yüzde 3,4'ten yüzde 1,7'ye, İngiltere için yüzde 2,1'den yüzde 1,3'e indirdi.

Rus ekonomisinin 2022'de yüzde 7,3 daralacağının tahmin eden UNCTAD, Çin için büyüme beklentisini de yüzde 5,7'den yüzde 4,8'e düşürdü.

İflas ve resesyon endişesi

Ukrayna'da devam eden savaşın gelişmiş ülkelerdeki parasal sıkılaştırma trendinin etkisini güçlendirmesinin muhtemel olduğunu belirten UNCTAD, açıklanacak bütçelerde harcama kısıntılarının ortaya konacağını da öngördü. UNCTAD, zayıf küresel talep ile uluslararası seviyede yetersiz politika koordinasyonu ve pandemiden kaynaklı yüksek borç seviyelerinin bir araya gelmelerinin bazı kalkınmakta olan ülkeleri iflas, resesyon ve durdurulmuş gelişim sarmalı içine itmesinden endişe ettiklerini de vurguladı.

UNCTAD Genel Sekreteri Rebecco Grnyspan yaptığı değerlendirmede, "Ukrayna savanının ekonomnik etkileri, küresel olarak devam eden ekonomik yavaşlama ve COVID-19 salgınından zayıf toparlanma ile bir araya gelecek. Birçok kalkınmakta olan ülke COVID-19 resesyondundan çıkışta ivme kazanmakta zorlandılar ve şimdi savaşın yarattığı ters rüzgarlar, zorluklarla karşı karşıyalar. Bu ters rüzgarlar huzursuzluklara yol açsın ya da açmasın, sosyal kaygı hali hazırda yayılıyor" ifadelerini kullandı.

Zirve kararı: Ukrayna'ya destek, Rusya ve Çin'e uyarı

 

ABD'nin cari açığı yüzde 33,4 arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)