BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSporÜnal Aysal'dan veda konuşması ----

Ünal Aysal'dan veda konuşması

Ünal Aysal'dan veda konuşması
16 Ekim 2014 - 11:58 www.finansgundem.com

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, görevi bırakmasına kırsa bir süre kala, basın mensuplarıyla bir araya geldi

Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, görevi bırakmasına kırsa bir süre kala, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Canlı yayında konuşan Aysal, kendisien yönelik tüm eleştirilere cevap verdi.

Ünal Aysal'ın basın toplantısının ortasında bir bayan kulüp çalışanı, sara krizi nedeniyle aniden ve hastaneye kaldırıldı. Toplantı kısa süreli aranın ardından kaldığı yerden devam etti.

İşte Ünal Aysal'ın açıklamaları...

"GALATASARAY'A MUSALLAT OLDU"


Bugün sizlerle özellikle beraber olmak istedim. Bir dönemi yaşadık ama dönemi bitirirken bazı soru işaretleri kimsenin kafasında kalsın istemedim.

Geçtiğimiz son iki ayında ciddi bir bilgi kirliliği G.Saray'a musallat oldu. Bu tüm camiaya yönük saldırıydı. Bazı tv programları spor programı olmaktan çıkıp magazin programı oldu. Buralarda çok ufak gerçeklerden çok büyük yalan ve yanlışlar üretildi.

"EKONOMİK OLARAK EN GÜÇLÜ G.SARAY"

Göreve geldikten sonra Riva'yla ilgili bana her türlü yetki verildi. Satma, kiralama, inşaat yapma konusunda elim serbestti. Çok sıkıntılı günlerimiz de bile dokunmadım. Ama orayı projelendirdim. Borçlar bana miras olarak geldi. O borçlardan kurtulmak bizim görevimiz. Bununla ilgili bir proje yaptım. Tüm gayrimenkullerimizi bir çatı altında topladım. Böylece 100 liralık arazimizin projelendirdikten sonra 200 liraya çıkması yönünde çalışmalarımız oldu. Buradaki ana hedef borç yükünün hafifletilmesiydi. G.Saray ekonomik olarak en güçlüsüdür. Bu formülleri üretmek başka kabul ettirmek başkadır. Ben ürettim ama kabul ettirmek konusunda o kadar başarılı olduğumu söyleyemem.

HİSSELER İLE İLGİLİ NET SÖZLER

2002 senesindeki yöneticimiz, ben o zaman kulübün dışındayım. Bana geldiler bir anlama yaptıklarını, bir hafta içinde 23 milyon para ödemedikleri takdirde 60 milyon dolar cezayı ödemeleri gerektiğini, bunu da yapamayacaklarını söylediler. Çok açık ve net söyleyeyim burada önemli olan para değil, C grubu hissesiydi. O zamanki yönetimin bence yanlış bir idari tasarrufu ile üretilmiş ve AIG'ye verilmişti. Bu hisse sayesinde AIG'nin yönetimi denetleyen, kontrol eden müessese şeklindeydi. Önemli olan onu almaktı. 1 hafta süreyle tereddüt ettim ama o zaman çıkardım 23 milyon doları ödedim ve hisseleri üzerime aldım. C hissesini kulübe verdim ve o hisse iptal edildi. 23 milyon dolarlık hisseler bende kaldı. Faiz anlaşmam yok. 7 senelik anlaşmaydı. Bunu alacak mısınız dedim? "Alamayız" dediler. Uzattık. Yine sordum yine alamadılar bu hisseleri satmaya çalışalım dediler. O zaman bir köşe yazarımızın dostuyla bu hisseleri satmaya çalıştık. Beni aradı 23 milyon dolara alıcı bulduk, senden alıyoruz dediler.

O zaman hisse değerleri 37 milyon dolar oldu, 23 milyon dolara satman yanlış olur. Bunu genel piyasada satalım dedim. O gün açık piyasada sattık ve 37 milyon dolar para topladık. Bu paranın tamamı kulübe gitti. 23 milyon dolarım ödendi. 6-7 milyon dolarlık yardımlarım vardı onlar ödendi ve herkese olduğu gibi hisselerden temettü aldım. Ekstra karlar kaldı. İşlem bu kadardır.

G.Saray'ın A hisselerinin satış hakkımız hiçbir zaman olmadı. Bununla ilgili hiçbir talepte bulunmadık.

Esas ciddi iddialar Galatasaray ekonomik olarak batık durumda olduğu yönündeydi. Bunlara cevap vermek istiyorum:

2011 Mayıs'ta G.Saray'ın sermayesi 2,8 milyon dolardı, bugün 21 milyon dolar
2011'de dönem zararı 159 milyon dolar bugün 117.5 milyon dolar (kur farkları ve borç faizleri)
2011'de öz kaynaklar -248 milyon dolar bugün 40 milyon dolar
Borç alacak farkı. 2011'de 328 milyon dolar, bugün 338 milyon dolar
81,4 milyon dolar faiz ödemişiz. Aşağı yukarı 411 milyon dolar olması gerekiyor.
Futbolcu portföyü sıfırdı, bugün 165 milyon dolar.

BAŞARILARI ANLATTI

Bütün bu yatırımlar yapıldığı zaman başarımız ne oldu? Amatörlerden bahsetmiyorum. Sadece futbolda 2011 8. bir sene evvel 3. bir sene evvel 5. olmuşuz. Bugünden geriye sayarsak. 2. tr kupamız var, ondan önce 1. ondan önce 1. Futbola yaptığımız yatırım karşılığını almış. 2011'den 3 sene önce kupa yok. Bu dönemde 2 tane lig 1 türkiye 1 de süper kupamız var. 3 sene üst üste Şampiyonlar Ligi'ne katılım, gruplardan çıkmayı bahsetmeye gerek yok.

"2011'DE İYİ BİR MİRAS ALMADIK"

2011'de teslim aldığımızda imkanlar neydi? 2011'de biz iyi bir miras almadık. Aldığımzı miras şuydu. Stat yapılmıştı ama stadın 2020'ye kadar isim hakkı satılmış, parası harcanmıştı. Loca VIP satışları 2014'e kadar satılmış paraları harcanmıştı. Forma reklamları tamamı 2014'e kadar satılmış paraları yenmişti. Alacak hanemizde de 156 milyon dolarlık eskiyle başladık.

"BANA 'KAÇTI' DİYORLAR AMA..."

Bana korktu kaçıyor diyorlar. Ben korksaydım 2011'de bu tabloyu almazdım. Bugün fersah fersah iyileştirilmiş halde ayrılıyorum. Ben sorunlarımızın cevabını araştırıp buldum, bulduğum formüllere onay alamadığım için ayrılıyorum.

"YANLIŞ TRANSFERLER OLDU"

2011 senesinde borçların teminatları 5.7 misliymiş. Bugün 2.3 misline düşmüş. Bankalar yönünde kredibiletimiz 2 misli daha iyi. Evet yanlış transferler oldu. 3 teknik direktörler çalıştım. Ben her üçünü de tatmin etmek üzere elimden geleni yapmaya çalıştım. Sporcu ve teknik kadro maliyetletimiz %80'lerdeyken %61'e düşmüş. Önümüzdeki dönemde de bu inecektir. %50'lere inecektir benden sonraki yönetimle.

"MONEY LEAGUE'DE 16. SIRADAYIZ"

Kulüp genel mali ağırlık ve Money League'de 16. sıradayız. Sosyal medyada 17 milyonu geçen takipçimiz var. Faizlerimiz en düşük faizi tatbik eden kulüp Galatasaray'dır. Diğer kulüpler daha yüksek faizle borç alıyor.

"1,5 AY GECİKMEYLE ÖDENİYOR"

Sorunumuz mali değilse sorun nedir? Futbolcu ödemeleri geç yapılır? Futbolcu ödemelerimiz 7-8 ay gecikmeyle yapılıyordu bugün ortalama 1,5 ay gecikmeyle yapılıyor. Buraya kadar getirebildik. Futbolcular çok büyük anlayış gösteriyor. Bunların çözümü hazırladığımız çözümlerdi ama bunlar kabul edilmedi.

"AVRUPA SEVİYESİNE ÇIKMAK..."

Bugün Avrupa kulüplerinin seviyesine çıkmak istiyorsak onların ekonomik değerlerini yakalamakla olur. Bu da vizyonla ve cesaretle olur. Bugün bu noktadayız. Benden sonra gelecek başkanlara tavsiyem bunda ısrarcı olmaları. Camiadan destek sağlamaları. Önemli olan nokta budur.

"YAPTIKLARIMI DENETLETECEĞİM"

Kendi yaptığım işlere denetleme yaptırıyorum. Bunları teslim edip, suçlama ve karalama kampanyasına karşı çıkacağımız bir yazılı dökümanımız olur.

"GİZLİ KAPAKLI İŞ YOK"

Kulübü şeffaf yönettik. Camiamın yönetime güvenmesi gerekir. Güveni kaybettiğiniz zaman bu görevi yapamazsınız. Ben ve arkadaşlarım özellikle güveni korumaya çalıştık. Hiçbir kulüpten alamadığınız bilgileri bizden aldınız. Bundan sonra da alacaksınız. G.Saray'da sistem böyle çalışıyor. Gizli kapaklı iş yok. Kulübün genel anlamda bütün riskleri varlıkları ile karşılanmaktadır. Hiçbir risk yoktur. Ödemelerde gecikme olur ama ödenmemezlik asla olmaz.

"ŞÜPHE DUYDUĞUMUZ AN ÇEKİLDİK"

G.Saray SK spor hukuğuna etiğine ve fair play'e saygılı olmuştur ve olacaktır. Kendimi savunma ihtiyacı hissetmedik. Hiçbir oyunun parçası olmadık. Hak arama yollarını kullandık ve bundan sonra da kullanacağız. Sadece adil ve ahlaki yarışmaların içinde olduk. Şüphe duyduğumuz an çekildik. Bunu mesaj olsun diye yaptık. Kaybedeceğimiz bir tane kupadır ama o mesajı vermezseniz yönetim olarak hatalısınız. Beklentim Türk sporununun dünya standartlarına kavuşmasına yönelik hayal ve ümitti. Başkanken yapamadığımı, başkanlık dışında başka şekillerde gerçekleştirme çabası içinde olacağım.

"ULUSLARARASI ARENADA YOK OLMA TEHLİKESİ"

Biz çok uluslu bir camiayız. Dışarıya açığız. Bunun geliştirmeliyiz. Hiç bir zaman kolayı arayan yönetim olmadık. Doğruyu izleyen yönetim olduk. En ciddi sorunumuz futbolun ülkemizde maalesef vasıfsız kişilerin elinde, uluslararası arenada yok olma tehlikesi içinde. Bu korku herkesin içinde var. Spordan beslenen herkesin içinde bu olması lazım. Lütfen bu ricamı her zaman hatırlayın.

"SEYAHAT MASRAFLARINI KULÜBE ÖDETMEDİM"

Yöneticilerin seyahat masraflarını kulübe ödetmedim. Hepsi masraflarını cebinden ödedi. Böyle bir talep içinde olmadılar. G.Saray'ın ödenmemiş vergisi yok. Taksitlenmiş vergisi var ve zamanında ödüyor. Vergi tartışmaları var. Bu bir uyuşma ile çözülecek. Diğer kulüplerden farklı bir durumu yok. Kulübe hacizler gelirdi. 3,5 sene içinde hiçbir haciz gelmedi. Her zaman bir çözüm bulduk. Yönetimlerin görevi budur.

"KAÇMAM İÇİN BİR NEDEN YOK"

Ben hiçbir devlet ihalesine girmedim. Hiçbir devlet yetkili ve akrabaları ile ortak olmadım. Bundan sonra da olmaz. Ben bu tip ilişkilerin içine girmem. Yurtdışına kaçmak için bir sebebim yok. Türkiye'deki yatırımların yurtdışından daha fazladır. Benim yatırımlarım arazi. Nereye kaçıyorum? Bu söylemler neden çıkar anlamakta zorluk çekiyorum.

İKİ ADAYA TEŞEKKÜR

Yönetime talip olan her iki başkan adayına da teşekkür ediyorum. Kendilerine başarılar diliyorum. Dün istifasını veren Genel Koordinatörümüz Faruk Işık'a da teşekkür ediyorum. Kurumsallaşmanın en ciddi ve düzenli dönemini yaşadık.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)