BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUluslararası basında Hafize Gaye Erkan rüzgarı----

Uluslararası basında Hafize Gaye Erkan rüzgarı

Uluslararası basında Hafize Gaye Erkan rüzgarı
09 Haziran 2023 - 13:35 www.finansgundem.com

Merkez Bankası'nın başına Hafize Gaye Erkan'ın atanması dış basında yankılandı. Atama, ekonomi yönetiminde normalleşme adımı olarak görüldü.

28 Mayıs seçimlerinden sonra yeni Kabine'yi açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşam Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına Hafize Gaye Erkan'ı atanmasını içeren cumhurbaşkanlığı kararnamesini imzaladı. Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığına atanması uluslararası finans basınınında geniş ger buldu.

ABD’de bankacılık sektöründe üst düzey pozisyonlarda çalışan Erkan, Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararı ile birlikte görevi Şahap Kavcıoğlu’ndan almış oldu. TCMB’nin ilk kadın başkanı olan Erkan’ın ataması, Mehmet Şimşek’in kabineye Hazine ve Maliye Bakanı olarak dahil olmasının kısa süre sonra geldi.

Sözcü'nün haberine göre, ABD merkezli First Republic Bank’ta 8 yıl üst düzey pozisyonlarda çalışan Erkan, öncesinde Goldman Sachs’ta da 10 yıl geçirmişti. Son olarak Marsh McLennan Yönetim Kurulu’nda yer alan Erkan, Boğaziçi Üniversitesi’nin ardından devam ettiği eğitim hayatında doktorasını Princeton Üniversitesi’nden aldı.

Öte yandan son beş yıldaki dördüncü başkan olan Erkan’ın Wall Street ve ABD şirket yönetim kurullarını kapsayan kariyerinde para politikası deneyimi yer almadığı için piyasalarda çeşitli kaygılar bulunuyor.

Uluslararası finans ajanslarına konuşan uzmanlar da Erkan’ın atanması konusunda temkinli.

ABD’li Finans ajansı Bloomberg’ten Beril Akman’ın haberine göre Erkan’ın atanması, Türkiye’nin yıllardır sürdürdüğü düşük faiz politikasının ardından piyasalar tarafından bir nomralleşme işareti olarak görülebilir.

Danışmanlık şirketi Medley Global Advisors’ın gelişmekte olan piyasalar uzmanı Nick Stadtmiller ise Erkan’ın başarısının Erdoğan yönetimi altında ne kadar özerkliğe sahip olacağına bağlı olacağı görüşünde.

Bloomberg’in aktardığına göre Stadtmiller, “Umuyoruz ki, Erkan’ın atanması selefinin politikalarında bir düzelme anlamına gelir. Asıl soru, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürecek kadar faiz artırmasına Erdoğan’ın izin verip vermeyeceği” dedi.

ABD bankası Wells Fargo Stratejisti Brendan McKenna ise, “Erdoğan direksiyonda kaldığı sürece para ve ekonomi politikasının daha yatırımcı dostu bir yöne kayacağı konusunda temkinli olmaya devam ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz finans gazetesi Financial Times, ‘Erdoğan Merkez Bankası’nın başına eski Goldman Sachs bankacısını atadı’ başlıklı haberinde, bu atamanın mevcut politikalar konusunda rotanın değişebileceğine dair son işaret olduğu belirtildi.

Habere göre atamalar, Erdoğan’ın daha geleneksel bir politikaya yöneleceğine dair temkinli iyimserliği besledi. Haberde ayrıca Merkez Bankası’nın tükenen rezervlerine işaret edilerek Erkan’ın Türkiye ekonomisi için önemli bir tehlike ile baş etmek zorunda kalacağı belirtildi.

İsveç bankası SEB Gelişen Piyasalar Baş stratejisti Erik Meyersson, eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun yeni bir pozisyona atanmasının kritik önemi olduğunu belirtti. Meyersson’a göre bu durum Erdoğan’ın eski ekonomi politikalarına her an geri dönebileceğinin bir işareti.

İngiliz haber ajansı Reuters da Erkan’ın Merkez Bankası başkanlığına atanmasını geleneksel politikalara dönüşün sinyali olarak yorumladı.

Haberde, “Erdoğan ABD’de finans yöneticisi olan Hafize Gaye Erkan’ı, yıllarca süren Faiz indirimleri ve artan hayat pahalılığının ardından gidişatı tersine çevirmeye ve politikayı sıkılaştırmaya hazırlanan Merkez Bankası’nın başına atadı” ifadelerine yer verildi.

Erkan’ın bir zamanlar yönetici olarak görev yaptığı Partnership for New York City kuruluşun CEO’su Kathryn Wylde, Reuters’a verdiği demeçte Erkan’ın New York City’deki kariyeri boyunca “sert, akıllı ve etkili” olarak ün kazandığını söyledi. Wylde, Erkan için; “Kesinlikle itilip kakılacak biri değil” dedi.

ERDOĞAN’IN NE KADAR BAĞIMSIZLIK TANIYACAĞINA BAĞLI

Analistler ise ekonominin geleceğinin Erdoğan’ın Erkan ve Şimşek’e ne kadar bağımsızlık tanıdığına bağlı olduğu görüşünde.

Finansal danışmanlık şirketi Teneo’nun ekonomisti Wolfango Piccoli, “Erdoğan’ın yerel seçimlere verdiği öncelik göz önüne alındığında, ekonomik cephede daha pragmatik bir duruşa ne kadar tahammül edebileceği belli değil” dedi.

Merkez Bankası Başkanlığı'na Gaye Erkan atandı

 

Kavcıoğlu TCMB Başkanlığı'nı Gaye Erkan'a devrediyor

 

Merkez’den sonra sıra kamu bankaları yönetiminde mi?

 

Mehmet Şimşek haftaya bankalarla bir araya gelecek

 

Mehmet Şimşek: Önceliğimiz güvenilir bir program tasarlamak

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir09 Haziran 2023 14:07

    Erdoğan bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir kadın MB Başkanı oldu. Sorsan kadın düşmanı derler adama…

  • Ulak09 Haziran 2023 13:53

    Hiçbir şeyin en ufak önemi yok önemli olan halkın insanların milletin alım gücünün tükenmiş olması enflansyonun yüzde ikiyüzleri aşıp hayat pahalılıgının hemen hergün dur durak bilmeden yapılan zamlarla ülkenin kriz içinden birtü çıkamaması