BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUkrayna'nın doğusuna Rus taarruzu başladı----

Ukrayna'nın doğusuna Rus taarruzu başladı

Ukrayna'nın doğusuna Rus taarruzu başladı
19 Nisan 2022 - 11:46 www.finansgundem.com

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus askerlerinin Ukrayna'nın doğusuna geniş çaplı operasyon başlattığını bildirdi.

Rusya, Ukrayna'nın doğusuna yönelik haftalardır beklenen büyük çaplı saldırısını başlattı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada, "Rus birliklerinin Donbas bölgesini ele geçirmek için çatışmaya başladığını" söylemişti. Zelenskiy'nin danışmanı Andriy Yermak da, "böylece savaşın ikinci safhasının başladığını" belirtmişti.

Rus ordusunun büyük bir kısmı bu saldırı için sahada

Telegram hesabından mesajlarını ileten Zelenskiy, "Rus ordusunun büyük bir kısmının bu saldırıda kullanıldığını" ifade ederek, "Kaç tane Rus askeri getirmiş olurlarsa olsunlar, biz savaşacağız, biz savunacağız" dedi.

Birçok kentte "aralıksız çatışmalar" mevcut

Luhansk Bölge Valisi Sergiy Gayday da, Facebook hesabı üzerinden, "Burası cehennem. Haftalardır üzerine konuştuğumuz saldırı başladı" paylaşımını yapmış; Rubişne ile Popasna kentleri dahil, düne kadar savaşa uzak kalmış olan birçok kentte "aralıksız çatışmaların" olduğunu kaydetmişti.

Kaçmaya çalışan siviller öldürülüyor

Sergiy Gayday, bölgedeki kasabalardan Kreminna'nın Rus ordusu tarafından ele geçirildiği bilgisini de paylaşırken, lider Zelenskiy'nin başdanışmanı Oleksiy Arestoviç, Ukraina 24 televizyonuna Kreminna'nın "henüz Rus işgalciler tarafından alınmadığını" söyledi.

Luhansk Valisi Gayday, Rus askerlerinin Kreminna'dan kaçmaya çalışan sivillere de ateş açtığını ve dört sivili öldürdüğünü ifade ederken; Donetsk Bölge Valisi Pavlo Kirilenko, Kreminna'nın 20 kilometre doğusunda da dört sivilin Rus askerleri tarafından katledildiğini öne sürdü.

Donbas bölgesinde durum

Yaklaşık 20 bin nüfusa sahip Kremmina kasabası, Ukrayna kontrolündeki Donbas bölgesinin başkenti Kramatorsk'un 50 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. Donbas'ın diğer kesimleri ise 2014'ten beri Rus yanlısı ayrılıkçı güçler tarafından kontrol ediliyor. Rusya, Donbas'ta daha fazla yeri ele geçirdiği takdirde, 2014 senesinde ilhak ettiği Kırım yarımadasına karadan bir koridor açmış olacak.

Mariupol'da çatışmalar sürüyor, siviller zor durumda

Ukrayna Savaşı'nın en şiddetli çatışmalarının yaşandığı, Donetsk bölgesinin güneyindeki liman kenti Mariupol'da da, haftalardır devam eden yoğun mücadele sürüyor. Şehirdeki bir çelik fabrikasına çekilen Ukraynalı savaşçıların Rus ordusuna karşı direndiği belirtilirken, kent konseyinin açıklamasına göre, çoğu çocuklu kadınlar ve yaşlılardan oluşan binden fazla sivil, söz konusu fabrikanın bodrum katlarında kendini korumaya çalışıyor.

İnsani koridorlar açılamıyor

Ukraynalı yetkililer, ülkenin doğusundaki kentlerde siviller için oluşturulan insani koridorlardan tahliyeleri ise Pazartesi günü, Rus güçlerinin bu güzergahları bloke ettiği ve sivillere ateş açtığı gerekçesiyle durdurdu. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk Moskova'ya çağrıda bulunarak, Mariupol'dan Berdyansk şehrine kaçış koridorları açılmasını talep etti. Vereşuk, Rus tarafının bu öneriyi reddetmesi halinde, ilgili sorumluların ileride savaş suçu işlemekten mahkeme önüne çıkarılabileceği uyarısı yaptı.

Ukrayna'nın batısına saldırılar devam ediyor

Savaşın ağırlığını Ukrayna'nın doğusuna kaydıran Rus ordusu, ülkenin batısına yönelik saldırılarına da devam ediyor. Polonya sınırına 370 kilometre mesafedeki Lviv şehrine düzenlenen füze saldırısında, Ukrayna makamlarının verdiği bilgilere göre en az yedi kişi hayatını kaybetti. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Rus ordusunun Lviv yakınlarında bulunan ve içinde Batı ülkelerinden gelen silahların da saklandığını öne sürdüğü bir silah deposunu vurduğunu bildirdi.

ABD’nin Ukrayna’ya silah sevkiyatı sürüyor

Bu arada Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Ukrayna'ya silah sevkiyatı devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı‘nın (Pentagon) üst düzey bir yetkilisi, dört askeri kargo uçağının Pazar günü Ukrayna'ya askeri araç-gereç taşıdığını duyurdu. Duyuruda, söz konusu sevkiyatın Beyaz Saray tarafından geçen Çarşamba günü açıklanan 800 milyon dolar (yaklaşık 737 milyon euro) çapındaki yeni askeri yardım paketinin ilk dilimi olduğu belirtildi.

Söz konusu paket, 18 adet 155 milimetre çapında obüs, 200 adet M113 tipi zırhlı nakliye aracı, 11 adet Mi-17 tipi nakliye helikopteri, 100 adet farklı modellerde zırhlı araç ve ağır silah cephanesini içeriyor. Pentagon Sözcüsü John Kirby de, ABD askerlerinin önümüzdeki günlerde Ukrayna ordusu mensuplarına 155 milimetre obüs eğitimi vermeye başlayacağını bildirdi.

Putin'den katliamcılara onur unvanı

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından, Ukrayna'nın Buça kentinde sivillere yönelik katliam gerçekleştirdiği öne sürülen birliğe, gösterdiği "kahramanlık ve cesaret, kararlılık ve yiğitlik" nedeniyle "Muhafız" onur unvanı verildi.(Euronews)

Yunanistan'dan Rusya'ya yaptırım: Tankere el koydu!

Ukrayna'da insani koridorlar bugün de açılmayacak

Mali'den Rusya'nın gönderdiği savaş helikopterleriyle ilgili açıklama

Psaki: Ukrayna'ya savunma yardımlarını sürdüreceğiz

Ukrayna'dan 'Rusya saldırısı' açıklaması

Japonya ve İsviçre, Rusya'ya karşı yaptırımlar için anlaştı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)