BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUkrayna'daki savaşla 71 milyon kişi daha yoksullaştı----

Ukrayna'daki savaşla 71 milyon kişi daha yoksullaştı

Ukrayna'daki savaşla 71 milyon kişi daha yoksullaştı
16 Ekim 2022 - 14:08 www.finansgundem.com

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre korona virüs pandemisinin etkisiyle 163 milyon, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ise 71 milyon kişi yoksullukla tanıştı.

Korona, geçen sene 143 ila 163 milyon kişinin yoksulluk sınırının altına düşmesine neden olurken, Ukrayna'daki savaş 71 milyon kişinin yoksulluklaşmasına yol açtı.

Salgının etkisiyle aşırı yoksulluk sınırı olan günde 2,15 dolara çalışanların sayısında 1990'dan bu yana görülen düşüş durdu ve bu sayı yüzde 8,1 arttı. Bu artışta, savaşlar ve iklim değişikliği de etkili oldu.

2022'de 75 ila 95 milyon kişi daha yoksullaşacak

Salgının ekonomide devam eden etkileri, savaşlar ve tüm dünyada yükselen fiyatlar yüzünden geçen yıl 143 ila 163 milyon kişinin yoksulluk sınırı altına düştüğü raporlara yansıdı. Dünya Bankası bu sayıya 2022'de 75 ila 95 milyon kişinin daha ekleneceğini öngörüyor.

Özellikle gıda enflasyonunun yoksulları daha fazla vurması, yoksul ülkelerde kişi başına gelirin üçte ikisinin gıda harcamalarına yapılacağı düşünülürken, bu oranın gelişmiş ülkelerde gelirin dörtte birini bulması tahmin ediliyor.

Dünya Bankası, 2030'da yüzde 3'e düşürmeyi planladığı yoksulların oranının, salgın öncesinde yapılan gelecek projeksiyonlarına göre ulaşılması güç bir hedef olduğuna, salgın sonrası ise daha zor bir hedef olduğunu bildiriyor.

Güney Asya'daki yoksullar dünyadaki yoksulların yarısını oluşturuyor

BM verilerine göre dünyada aşırı yoksulluk sınırının altında gelir elde edenlerin yarısı Güney Asya'da yaşıyor. Sahra Altı Afrika'daki yoksullar ise dünyadaki yoksulların üçte birini oluştururken, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki yoksul sayısı 2015'ten bu yana iki kattan daha fazla arttı.

Özellikle Orta Doğu'daki artışta en büyük etkiyi Suriye ve Yemen'deki iç çatışmalar yapsa da Kovid'in etkisi tüm gelir gruplarında yaşandı. Bu yönüyle Kovid, son 30 yılda yoksulluğu azaltmaya yönelik küresel hedeflere en büyük darbeyi vurdu.

Savaşın yoksulluğa etkisi

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gıda ve enerji fiyatlarına etkisinin de dünyada yoksul sayısını artırması bekleniyor. BM Kalkınma Programı'na (UNDP) göre, artan enerji ve gıda fiyatları nedeniyle 71 milyon kişinin yoksulluk sınırının altına düştüğü öngörülüyor.

UNDP'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkilerine yönelik hazırladığı rapora göre, savaşın ilk 3 ayında yaklaşık 51 milyon kişi yoksulluk sınırının altına düştü.

Dünyadaki yoksul sayısını yüzde 9'a çıkaran bu gelişme, yaklaşık 20 milyon kişinin günlük gelirinin orta alt gelirli ülkelerde yoksulluk sınırı olan 3,20 doların altına düşmesine de yol açtı.

İspanya'da 13,1 milyon kişi yoksulluk riski altında

İngiltere'de etnik azınlıklar için yoksulluk riski daha fazla

Dünya Bankası'na göre aşırı yoksulluk 2030'a kadar devam edecek

AB vatandaşları kitlesel yoksullukla karşı karşıya

Almanya'da yoksulluk hızla artıyor

BM: Yoksulluk ve açlıkla mücadeledeki ilerleme tersine döndü

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)