BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUkrayna tarihin ilk siber savaşını yaşıyor----

Ukrayna tarihin ilk siber savaşını yaşıyor

Ukrayna tarihin ilk siber savaşını yaşıyor
24 Mart 2022 - 17:12 www.finansgundem.com

Ukrayna, Moskova’nın online saldırılarına karşı siber güvenlik mücadelesi yürütüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, Ukrayna hükümetinin websitelerinin büyük bir bölümü saldırıya uğradı. Hacker saldırıları Ukrayna’nın batının siber güvenlik uzmanları tarafından, Rusya’nın ülkeyi işgal etmenin yanı sıra dijital bir savaş açacağına yönelik uyarı olarak görüldü. Hemen ardından bir dizi büyük siber saldırı, enerji ve iletişim şirketlerini hedef aldı. Ancak hızlı bir şekilde engellendi. Ukrayna’nın işgalinin üzerinden bir ay geçti ve Ukrayna yetkilileri kritik ağların haftalar süren siber saldırılara karşı direnmeye devam ettiğini açıklıyor.

Ancak bir yetkili, Rusya’nın daha kapsamlı kaynaklarının, Ukrayna’nın direncini kırabileceğini söyledi. Financial Times’a açıklama yapan yetkili, “bizim kaynaklarımız insanlarımız. Ve Rusya insanlarımızı öldürüyor” dedi. Ukrayna’nın hükümet sitelerinin saldırıya uğradığı dönemde, hükümete ait enerji şirketi Ukrenergo da saldırılarla karşı karşıya kaldı. Şirketin mühendisleri daha önceden önlem alarak ve 2015 yılında Rusya’nın gerçekleştirdiği siber saldırıların benzerinin yaşanmaması için çaba gösterdi.

Bu dönemde gerçekleşen siber saldırılar sonucunda Kiev’in bazı bölgelerine elektrik ulaştırılamamıştı. Şubat ayında başarısızlıkla sonuçlanan hacker saldırılarının sayısı bir yıl öncesine kıyasla üç kat yükseldi. Ukrayna Enerji Bakanlığı Danışmanı Oleksander Kharchenko, yerel bir çalışana Rusya hackerları tarafından kötü amaçlı bir kod verildiğini dahi söyledi. Kharchenko, Rus hackerlarının her yolu denediğini ve saldırıların 7/24 devam ettiğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat tarihindeki işgal açıklamasından bir saat sonra, orta Avrupa’da binlerce modemin uydu bağlantısı kesildi.

ABD merkezli ViaSat uydusuna bağlı modemler uyarı verirken, erişimin durması Avrupa’yı sarstı. Almanya’nın Enercon şirketine ait olan 5,800 rüzgar türbini şirket tarafından uzaktan kontrol edilemedi. İtalya, Almanya ve Polonya’da binlerce kişi internete erişim sağlayamadı. Viasat bir siber saldırının gerçekleştiğini söylese de, Rusya’yı suçlamadı. Ukrayna’da bu veri kaybı askeri bölgeleri vurdu. Ancak binlerce askeri modem erişimini kaybederken, ordu daha güvenli bir iletişim ağına geçti.

Bir yetkili, “her zaman destek sistemleri vardır” dedi. Açıklamasında, “savaş başlar başlamaz bu durum yaşandı ancak ekipler bunun için eğitim almıştı” ifadesini kullandı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Ukrayna’nın telekomünikasyon ağlarında herhangi bir sorun yaşanmadı. Mariupol kentindeki bazı ağlar, fiziki ağların hasar alması sonucu arızalandı. Ülkenin siber güvenliğini yürüten Victor Zhora, saldırıların yoğunluğunun, elektrik şebekeleri haricinde azaldığını söyledi.

Ukraynalı mühendisler, özellikle de sivil altyapıyı siber saldırılardan koruyanlar, Cisco, Microsoft ve Google gibi teknoloji devlerinden de destek alıyor ve ekip şimdi en az 150 Ukrayna şirketini koruyor. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nden Serhii Demadiuk, “siber saldırılar fiziki işgalin öncesinde başladı ve bu tarihin en gelişmiş siber operasyonu. Bir siber savaşın ilk örneği” dedi. Demadiuk ABD’den gelen bir uyarı sayesinde 5 binin üzerinde çalışanı bulunan bir şirketin veri kaybından kurtulduğunu açıkladı ve bu saldırıların sona ermesini beklemediklerini söyledi.

Savaşın ilk gününde siber saldırıya uğrayan bir finans kurumu, 14 Mart’ta yeniden tüm verilerini silmeyi hedefleyen kötücül bir yazılıma maruz kaldı. Cisco yetkilisi Matt Olney, “Ukraynalılar şimdi 2015 yılında sahip olmadıkları bir uzmanlığa sahipler” dedi. Devamında, “geçtiğimiz altı yıldan büyük dersler çıkardılar” ifadesini kullandı.

Kriptonun geleceğini belirleyecek 3 gelişme

 

Putin'in ruble kararı tansiyonu yükseltti

 

BlackRock CEO’su: Ukrayna savaşı küreselleşmenin sonunu getirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)