BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUkrayna Savaşı, Çin ile Rusya’nın arasını mı bozuyor?----

Ukrayna Savaşı, Çin ile Rusya’nın arasını mı bozuyor?

Ukrayna Savaşı, Çin ile Rusya’nın arasını mı bozuyor?
16 Eylül 2022 - 15:09 www.finansgundem.com

Putin, Çin'in Ukrayna konusundaki endişelerini bir ‘sürtüşme’ işareti olarak kabul ediyor ve bu endişeleri gidermek için konumlarını daha net şekilde açıklayacağını söylüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin'in Ukrayna konusundaki endişelerini bir sürtüşme işareti olarak kabul ediyor. Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada, Çin lideri Xi Jinping'in Ukrayna'daki durumla ilgili endişeleri olduğunu anladığını söyledi.

Reuters’tan Max Hunder’ın haberine göre, Rusya'nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Çin, Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarını eleştiren ancak askeri harekatı onaylamaktan veya bu harekata yardım etmekten kaçınan dikkatli bir çizgi izledi. Putin, savaşın başlamasıyla birlikte, Çinli lider Xi'yle yaptığı ilk görüşmede, “Ukrayna krizi söz konusu olduğunda Çinli dostlarımızın dengeli pozisyonuna çok değer veriyoruz. Bununla ilgili sorularınızı ve endişelerinizi anlıyoruz. Bugünkü toplantıda elbette konumumuzu açıklayacağız” şeklinde konuştu.

Xi, kamuoyuna yaptığı açıklamada Ukrayna Savaşı’ndan bahsetmemeyi tercih etti. Ayrıca, bölgesel bir zirvenin Özbekistan'da gerçekleşen toplantısının oturum aralarında Çin tarafından okunan metinde de bu konuya yer verilmedi.

Çin, Moskova için hayati öneme sahip

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Pekin'in desteği, Batı'nın dayattığı yaptırımlarla karşı karşıya kalan Rusya’nın enerji ihracatı için ihtiyaç duyduğu pazarlara ve yüksek teknoloji ürünleri ithal etmek için ihtiyaç duyduğu kaynaklara ulaşması bakımından Moskova için hayati derecede önemli görülüyor.

İki lider en son bir araya geldiklerinde iki ülke arasında ‘sınırsız’ bir dostluk anlaşması imzalamıştı. Üç hafta sonra ise Rusya Ukrayna'yı işgal etmişti. Putin’in yorumlarından, Çin'in en azından ikili ilişkilerde daha eleştirel bir duruşa doğru kaymaya meyilli olduğu anlaşılıyor. Columbia Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Ian Bremmer, bu olayın ‘Putin'in geri adım atma baskısını hissettiği ilk halka açık işaret’ olduğunu söylüyor.

Çin bu işgali reddetmeli

Bremmer, Yediler Grubu olarak önde gelen sanayileşmiş ülkelere atıfta bulunarak Twitter'da “Rusya, işgalleri nedeniyle G7'nin bir paryası haline geldi. Çin ise bunun bir parçası olmak istemiyor” diye yazıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ise, Çin'in Rusya'nın işgalini reddetmesi gerektiğini söylüyor. Kirby, “Bütün dünya Bay Putin'in yaptıklarına karşı bir araya gelmeli. Her zamanki gibi yine Putin'le iş yapmanın hiç sırası değil” şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da daha sonra gazetecilere verdiği demeçte, Çin ile kapalı kapılar ardında gerçekleştirdikleri görüşmelerin mükemmel geçtiğini söyledi.

AB, Ukrayna’nın yanında olmayı sürdürüyor

Bu esnada, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kiev'de Başkan Volodymyr Zelenskiy ile görüştü ve kendisine Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne katılım sürecinin yolunda gittiğini söyledi. Von der Leyen, “İlerlemenizdeki hızı, kararlılığı ve hassasiyeti görmek etkileyici” dedi. Ukrayna, hem Kiev hem de Brüksel'in ‘tarihi bir an’ olarak selamladığı bu cesur jeopolitik adımıyla Haziran ayında AB'ye katılmaya hazırlanıyor.

Von der Leyen, Avrupa Birliği'nin Ukraynalıların demokrasi ve insanlık için verdikleri mücadeleyle yaptıkları fedakarlıkları asla karşılayamayacağını veya telafi edemeyeceğini söyledi. Von der Leyen, “Ancak Avrupalı ​​dostlarınız ne kadar sürerse sürsün yanınızda olacak” dedi. Ayrıca von der Leyen, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının derin ve görünür bir etkisi olduğunu ve Ukrayna’ya destek vermek maliyetli olmasına rağmen, ‘özgürlüğün paha biçilemez’ olduğunu ifade etti.

Ukraynalı yetkililer ise, savaşın başından bu yana en hızlı Ukrayna kazanımlarının yaşandığı bir haftanın ardından, Rus kuvvetlerinin artık savunmayı güçlendirdiğini ve Kiev birliklerinin ilerleme hızını korumasının zor olacağını ifade ediyor.

Kıbrıs büyüklüğünde bir alan geri alındı

Putin, Ukrayna birliklerinin geçen hafta cephede hızlı bir zırhlı saldırı gerçekleştirmesinin ardından güçlerinin yaşadığı gerileme hakkında henüz kamuoyuna bir açıklama yapmadı. Rus birlikleri düzinelerce tankı ve zırhlı aracı aceleyle cepheden çekti.

Kiev, neredeyse Kıbrıs adasının büyüklüğüne eşdeğer olan 8.000 kilometrekarelik bir alandan daha fazlasını yeniden ele geçirdiğini söylüyor. İlerlemenin hızı Ukrayna'nın moralini yükseltiyor; silah, istihbarat ve eğitim sağlayan Batılı destekçileri memnun ediyor ve kış başlamadan önce önemli kazanımlar elde etme umutlarını artırıyor.

Ukrayna'nın Doğu Luhansk Bölgesi Valisi Serhiy Gaidai, bölgenin kontrolünü, ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bağımsız bir devlet olarak tanıyan Rusya'dan geri almanın hala zorlu bir mücadele olacağını söylüyor.

Rusya'nın, Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin memleketi olan Kryvyi Rih yakınlarındaki bir baraj gölüne füzeli saldırı gerçekleştirmesinin ardından, Ukrayna'ya yönelik füze saldırılarında hala herhangi bir düşüş yaşanmıyor.

Donetsk Bölge Valisi Pavlo Kirilenko, Kharkiv kentindeki yetkililerin Rus mermilerinin yüksek basınçlı bir gaz boru hattına çarptığını, Bahmut kentinde enkaz altında kaldığından şüphelenilen dört kişinin kurtarma çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi.

Zaporijya nükleer santrali işgalden kurtuluyor

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin son 24 saat içinde Harkov cephe hattındaki birkaç yerleşim yerine saldırı düzenlediğini söyledi. Ancak İngiltere Savunma Bakanlığı yayınladığı güncellemede, Ukrayna güçlerinin yeni kurtarılan toprakların kontrolünü pekiştirmeye devam ettiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanlığı ise Rusya'ya Ukrayna'daki savaşta yardımcı olan 22 kişi ve iki kuruluşa yeni yaptırımlar uyguladığını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova daha önce yaptığı açıklamada Washington'u dikkatli davranması konusunda uyarmış ve Kiev'e ABD yapımı HIMARS sistemleri için daha uzun menzilli füzeler tedarik etme kararının ‘kırmızı çizgiyi’ aşmak anlamına geleceğini ileterek bunun ABD'yi ‘çatışmanın doğrudan tarafı haline getireceğini’ söylemişti.

Kapalı kapılar ardındaki toplantıda diplomatlar, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya nükleer santralinin işgaline son vermesini talep eden bir kararı kabul ettiğini söyledi.

ABD'den Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını kolaylaştıran 22 kişi ve 2 kuruluşa yaptırım

 

Rusya: Batı, Ukrayna tahıllarının yoksul ülkelere gönderildiğine dair tablo yayınlasın

 

Almanya'dan Ukrayna'ya yeni silah sevkiyatı

 

Leyen Ukrayna'ya gitti

 

Şangay İşbirliği Örgütü zirvesi öncesinde kartlar Çin’in elinde

 

Özbekistan: ŞİÖ küresel ve bölgesel süreçlerin etkin katılımcısına dönüştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)