BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUkrayna-Rusya krizinde mektup diplomasisi----

Ukrayna-Rusya krizinde mektup diplomasisi

Ukrayna-Rusya krizinde mektup diplomasisi
10 Şubat 2022 - 15:52 www.finansgundem.com

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un mektubunun ardından Avrupa Birliği'nin (AB) diyalog mesajı içeren mektubu Rusya'ya teslim edildi.


Bakan Lavrov'un Avrupa Birliği (AB) ve bazı Avrupa ülkelerine gönderdiği mektuba karşılık, 27 AB üyesi ülke adına AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bir metin hazırladı. Diyalog mesajı içeren metin, Brüksel'deki Rusya temsilciliğine ulaştı.

AB'nin mektubunun içeriği dün Batı basınına sızdırılmıştı. Sızdırılan içeriğe göre, mektupta Moskova'nın Ukrayna sınırından ve Belarus'tan güçlerini çekmesi isteniyor, gerginliklerin ve anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiği vurgulanıyor.

Mektupta, "Biz AB olarak, NATO'daki ortaklarımızla herkesin güvenliğinin nasıl güçlendirileceği hakkında Rusya ile diyaloğu sürdürmeye hazırız" ifadesi yer alıyor.

NATO Lavrov'a mektup gönderdi

AB dışında NATO da Lavrov'a bugün bir mektup göndererek diyalog davetinde bulundu. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüşmesinden sonra "Bu sabah Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a mektup göndererek sorunlara diplomatik yol bulunması amacıyla NATO-Rusya Konseyinde bir dizi toplantıyla diyaloğumuzu devam ettirmek üzere Rusya'ya davetimi yineledim. Rusya'nın endişelerini dinlemeye hazırız" dedi.

Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığmasının ardından Batı ile Rusya arasındaki gerginlik Soğuk Savaş döneminden bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. Batılı ülkeler Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalede bulunmaya hazırlandığını savunurken Kremlin bu iddiayı yalanlıyor.

Rusya, Avrupa'daki güvenlik garantileri konusunda aralık ayında ABD ve NATO'ya yazılı anlaşma teklifleri yaparak NATO'nun genişlememesini istemişti. Rusya'nın bu talebi kabul görmedi.

Lavrov: İşler böyle yürümeyecek

Lavrov ABD, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerin de içinde bulunduğu bir grup ülkeye gönderdiği mektubunda "Batılı ülkeler, ihtiyaç duydukları unsurları seçiyor, yani devletlerin ittifakları özgürce seçme hakkını yalnızca kendi güvenliğini sağlamak için kullanıyor ve bunların gelişimine göre utanç verici şekilde hareket ediyor. Güvenliğin bölünmezliği ilkesi, NATO'nun sorumsuzca genişlemeye yönelik izlediği siyasetin haklı çıkarılması için seçici olarak kullanılıyor. İşler böyle yürümeyecek. Güvenliğin bölünmezliği ile ilgili yapılan anlaşmalar, güvenliğin ya herkes için olduğu ya da hiç kimse için olmadığı anlamına geliyor" demişti.

Rusya, özellikle Ukrayna konusunda AB'yi kurum olarak muhatap görmüyor. Rusya yönetimi, tekliflerini ve mektuplarını bugüne kadar ABD, NATO veya bireysel olarak Avrupa ülkelerine ayrı ayrı gönderdi.

Lavrov, Batı ülkelerine AGİT ile ilgili mektup yazdı

NATO: Rusya istiyor diye desteğimizi çekmeyiz

Peskov: Batı güvenlik garantisi meselesini görmezden geliyor

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)