BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUkrayna askerleri Slavyansk'ı kuşattı----

Ukrayna askerleri Slavyansk'ı kuşattı

Ukrayna askerleri Slavyansk'ı kuşattı
16 Nisan 2014 - 01:28 www.finansgundem.com

Rus yanlılarınca işgal edilenUkrayna'nın doğusundaki Donetsk iline bağlı Slavyansk ilçesinin etrafının Ukrayna ordusu tarafından sarıldığı bildirildi

Ukrayna'nın geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov'nin, Donetsk bölgesinin kuzeyinde terörle mücadele operasyonu başlatılması talimatı vermesinin ardından Ukrayna ordusu, Rus yanlısı silahlı gruplar tarafından işgal edilen Slavyansk ilçesine operasyon düzenledi. İlk sıcak çatışma Kremotorsk ile Slavyansk arasındaki havaalanında meydana gelirken Ukrayna ordusunun ilçeyi kuşattığı bildirildi. .

UKRAYNA ORDUSUNUN İLK ZAFERİ

Ukrayna’da Silahlı Kuvvetlerin de devreye girmesiyle Donetsk bölgesinde başlatılan terörle mücadele operasyonunda ordu birlikleriyle Rusya yanlısı silahlı milisler arasında ilk sıcak temas Krematorsk ile Slavyansk kasabaları arasında yer alan havalimanında yaşandı. Ukrayna birliklerinin stratejik önemdeki havalimanını ele geçirdikleri bildirildi.

Ukrayna ve Rus haber ajanslarının aynı anda aktardıklarına göre, üç saat kadar devam eden çatışmaların ardından Rus yanlısı silahlı gruplar dört can kaybı ve bir o kadar yaralı verdikten sonra alanı teslim etti. Operasyon sırasında tutuklanan olup olmadığı bilgisine yer verilmedi.

Unian ajansının aktardığına göre çatışmalar TSİ 15.39 civarında başladı. İlk başta havalimanı kontrol eden Rus yanlısı militanlarla Ukrayna ordusu mensupları arasında görüşmeyi andıran bir buluşma gerçekleşti. Ancak taraflar bu görüşmede hiçbir sonuca varamayınca, daha gruplar geri çekilmeden ilk silah sesleri patladı. Görgü tanıkları, Krematorsk havalimanı üzerinde kime ait olduğu bilinmeyen MİG-25 ile SU-27 savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığını bildirmişti. Alanın yakınında da üç MI-8 askeri helikopteri uçtuğu aktarılmıştı. Yerde ise birkaç zırhlı personel taşıyıcı araçlara menzilenmiş askerler bulunduğu ve belirli aralıklarla otomatik silah sesleriyle şiddetli patlamalar duyulduğu belirtilmişti.

İLÇENİN ETRAFI SARILDI

Havaalanının işgalcilerin elinden alınmasının ardından operasyonu sürdüren Ukrayna askerlerinin Slavyansk ilçesini kuşattığı öğrenildi. Rusya yanlısı silahlı gruplarca bazı kamu binaları işgal edilen ilçenin üç tarafını çevirdiği ve giriş-çıkış için yalnızca bir ana yol bıraktığı bildirildi. Bazı yerel polislerin de desteğini alan silahlı kişilerin teslim olmayı kabul etmediği ifade edildi.

Silahlı grubun, operasyon olasılığına karşılık, bölgede yaşayanlardan ilçeyi boşaltmalarını istediği, çok sayıda kişinin araçlarıyla kenti terk etmeye başladığı belirtiliyor. 

11 ÖLÜ İDDİASI

Bu arada havaalanındaki çatışmayla ilgili haber veren Rusya'nın Interfax haber ajansı, açılan ateşte 11 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

RUSYA'DA JET AÇIKLAMA

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada, "Ukrayna sivil savaşın eşiğinde" dedi.
Medvedev, Ukrayna geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov'un ülkenin doğusunda "terör operasyonu" başlatması sonrasında sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan yazılı bir açıklama yaptı. "Ukrayna'da bir kez daha kan aktı. Ülke sivil savaşın eşiğinde" diyen Medvedev, "bu durumun büyük bir trajedi olduğuna" dikkat çekerken, Ukrayna'nın yeni yönetiminin hukuk ve düzeni korumada başarısız olduğunu sözlerine ekledi.

"Eylem, tepkiye sebep oldu. Devlete karşı işlenen suç bölgelerde popüler protestolara yol açtı. Bu, siyasi ve ekonomik zincirleme bir reaksiyon" ifadelerini kullanan Rus Başbakan, "İnsanların, oy vermedikleri yeteneksiz politikacıların ve polis ile ordunun yerini alan sorumsuz radikallerin rehinesi haline gelmiş olması acınası bir durum" dedi. Medvedev, ülkedeki siyasi boşluğu kaosun doldurduğuna işaret etti.
 
PUTİN'DEN FLAŞ ÇAĞRI


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler’e Ukrayna’nın doğusunda yürütülen operasyonu kınamaları çağrısında bulundu.
Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin’in BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u aradığı ve “Kiev’in Ukrayna’nın doğusunda anayasaya aykırı eylemlerde bulunması” gerekçesiyle, Rus tarafının uluslararası toplumdan ve BM’den açık bir şekilde kınama beklediğini söylediği belirtildi.BM Genel Sekreteri'nin ise Ukrayna'da artan gerginliğin endişe verici olduğunu dile getirdiği ve durumun daha da kötüleştirilmesinin herkes için zararlı olacağını vurguladığı öğrenildi

BEYAZ SARAY'DAN UKRAYNA AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın toplantısında Ukrayna ile ilgili soruları yanıtladı.

Ukrayna ordusunun, ülkenin doğusundaki bazı binaları işgal eden Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik operasyon başlatmasıyla ilgili soru üzerine Carney, şunları kaydetti:

"Ukrayna hükümetinin, kanunları ve düzeni sağlama sorumluluğu bulunuyor. Ukrayna'nın doğusundaki bu provokasyonlar, Ukrayna hükümetinin yanıt vermesini zorunlu kılan bir durum yaratıyor. Tansiyonu azaltmanın en iyi yolu, silahlı grupların işgal ettikleri binaları terk etmeleri".

Carney, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik bir askeri yardımı gözden geçirip geçirmediğine yönelik soruyu da, "öldürücü niteliğe sahip yardımlar yapmayı düşünmediklerini" belirterek yanıtladı.

ABD olarak ekonomik ve diplomatik çabalara odaklanmayı sürdürdüklerini ifade eden Carney, "Bu krize askeri bir çözüm görmüyoruz" diye konuştu.

Carney, başka bir soru üzerine, Rusya'nın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıları desteklemeyi bırakma ve Ukrayna sınırlarındaki askerleri geri çekme yönünde karar verdiğini veya adım attığını henüz göremediklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın toplantısında, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları gözden geçirdiklerini söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)