BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaÜcret eşitsizliği emeklilikte kadınları vuruyor----

Ücret eşitsizliği emeklilikte kadınları vuruyor

Ücret eşitsizliği emeklilikte kadınları vuruyor
21 Eylül 2021 - 18:03 www.finansgundem.com

Kadınlar yüz yıl önce olduğundan çok daha fazla okuyor, çalışıyor ve kazanıyor. Cinsiyet ayrımcılığında oldukça uzun bir yol kat edilmiş olsa da, eşit yeteneklere sahip, aynı işi yapan kadın ve erkeklerin maaşları hala denk değil.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geride bıraktığımız yüz yılda kadınlar eğitim hakkı ve çalışma hayatı konularında cinsiyet eşitsizliği karşısında mücadele vererek oldukça önemli bir yol kat etti. Ancak aynı yetenek ve eğitime sahip olan kadınlar, halihazırda ereklerden daha az maaş alıyor. Bu durum ise emeklilik döneminde ağır sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Kadınların gelirlerinin daha düşük olması, emeklilik birikimlerinin daha az olması ve yaşam beklentisinin daha yüksek olmasının sonucunda ABD’de 65 yaş üzeri kadınların yarısından fazlası ekonomik olarak savunmasız durumda ve yoksulluk sınırına oldukça yakın. Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre kadın ve erkekler arasındaki eğitim uçurumu dünyanın her yerinde kapanıyor.

Ancak eğitim her şey değil. Forbes’un haberine göre kadınlar ve erkekler benzer krediler çekerek benzer öğrenim masrafları yapıyor ancak mezun olduklarında ve çalışmaya başladıklarında benzer işler yapmalarına rağmen kadınlar çok daha az maaş alıyor. Bu da kadınların çalışma hayatına bir sıfır yenik başlaması anlamına geliyor. 2020 yılında ABD’de kadınlar erkeklerin saatlik medyan kazançlarının yalnızda %84’ünü elde edebildi.

Kadınların düşük maaş almasına ek olarak, kadınların ücreti ödenmeyen iş yükü de daha fazla oluyor. ABD’de kadınlar erkeklere kıyasla ev işlerini yaparak iki kat daha fazla zaman geçiriyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ebeveynlik maliyetleri ise kadınlar için daha yüksek. Ebeveynliğin eşitsiz ekonomik sonuçlarının nedeni ise doğum sonrası çalışma saatlerinin değişmesi.

Erkeklerin çalışma saatleri artarken, kadınlar maaşlı işlerinde geçirdikleri zamanı azaltma eğiliminde oluyor. Bu nedenle de kariyerleri kesintiye uğruyor. Kadınlar ailelerine bakabilmek için çalışma saatlerini azaltırken, işverenler kadınların düşük maaşı kabul edeceğini düşünüyor. Ancak çalışma hayatı boyunca süren bu eşitsizlik sosyal güvenlik ve emeklilik hesaplarına daha az katkı anlamına geliyor. Bunun sonuçları ise oldukça yıkıcı olabiliyor.

Kadınların yaşam beklentisi daha yüksek olduğu için emeklilik birikimlerini daha uzun bir sürede harcıyorlar. Dahası kadınlar erkeklere kıyasla daha erken emekli oluyor. Erken emeklilik de kadınların emeklilikteki ekonomik güvencesini olumsuz etkiliyor. Korona virüs pandemisi döneminde de 1,7 milyon kişi erken emekli olmak durumunda kaldı.

Emeklilere uyarı: Devlete bel bağlamayın!

 

Bezos'dan Dünya'yı korumak için 1 milyar dolarlık yatırım sözü

 

Gelişmiş ülkeler ucuz gıda fiyatlarından şikayetçi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)