BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatÜç büyük emeklilik riski----

Üç büyük emeklilik riski

Üç büyük emeklilik riski
20 Ocak 2021 - 16:22 www.finansgundem.com

Emeklilik planlarını bozma ihtimali olan üç büyük risk bulunuyor. Ancak bu risklerin yol açabileceği hasarlar azaltılabilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsan ömrünün uzaması, birçok ekonomistin ve finans danışmanının dile getirdiği risklerden biri ancak emekliler ve emekliliğe yakın olan kişiler bur riskten bahsetmiyor. Uzun bir yaşam sürdürmenin birçok faydası olduğu gibi, finansal riski de bulunuyor. Yaşadığınız her yıl için masrafları karşılamanız gerekiyor. Aynı zamanda yıllık masraflarınız, artan ilaç ve bakım maliyetleri nedeniyle giderek yükselebilir.

Birçok insan yaşam süresini önemsiz buluyor ve bu nedenle uzun ömür riskini göz önünde bulundurmuyor. Bugün 65 yaşındaki bir kişinin beklenen yaşam süresi, yaklaşık 22 yıl. Bu da, LIMRA Secure Retirement Institute’a göre, bu kişinin 87 yaşına kadar ya da daha uzun süre yaşayacağı anlamına geliyor. Bugün 65 yaşındaki her dört erkekten birinin 93 yaşın kadar yaşaması bekleniyor.

Bugün 65 yaşında olan her dört kadından biri ise 96 yaşına kadar ya da daha uzun süre hayatta kalacak. Son yıllarda aradaki fark kapanıyor olsa da, kadınlar hala erkeklerden daha uzun beklenen yaşam süresine sahip. 65 yaşında, sağlık durumu iyi olanların, yaşam süresi beklentisini yükseltmesi gerekiyor. Bugün sağlık durumu iyi olan 65 yaşındaki kişiler, yüksek ihtimalle, kendi yaş gruplarındaki kişilerden iki ila dört yıl daha uzun yaşayacak.

Aynı zamanda Forbes’un haberine göre, veriler eğitim seviyesi ya da gelir seviyesi yükseldikçe, yaşam süresinin yaş grubu ortalamasının üzerine çıktığını gösteriyor.

Eğer sağlık durumunuz iyiyse, üniversite ya da üzeri bir eğitime sahipseniz ve ortalama üzeri geliriniz varsa, yaş grubu ortalamanızdan daha uzun yaşayacağınızı varsayabilirsiniz.

Evli çiftlerin, emeklilik planlaması yaparken ortak yaşam süresi beklentilerini hesaplamaları gerekiyor. Bu durum bir kişinin yaşam süresi beklentisini hesaplamasından çok daha farklı olabilir. Çiftlerden birinin, yaş grubu ortalamasından daha uzun süre yaşama ihtimali oldukça yüksek. Bugün 65 yaşındaki evli bir çiftin, birinin 88 yaşına kadar ya da daha uzun süre yaşama ihtimali %75.

İkinci risk ise, birincisiyle bağlantılı olan enflasyon. Son yıllarda görülen görece düşük enflasyon seviyelerinde bile, doların alım gücü zaman içinde istikrarlı bir düşüş gösteriyor. Emeklilik başında, oldukça uygun görünen bir gelir, emekliliğin 10 ila 15’inci yılında zorlu ekonomik koşullar yaratabilir ve emeklilik 20 yıldan uzun sürdüğü takdirde yetersiz kalabilir.

Birçok emekli, Tüketici Fiyatı Endeksi’nden (CPI) daha yüksek enflasyonla karşılaşıyor. Bunun nedeni, sağlık harcamaları gibi, fiyatı genellikle CPI’den daha hızlı yükselen masrafların ortalama bir emeklinin düzenli harcamalarında, daha fazla yer tutuyor olması. Emekliliğinizde satın alacak olduğunuz birçok ürünün ve hizmetin fiyatı zaman içinde artacak. Bu nedenle gelirinizin de, emekliliğiniz boyunca finansal güvenliğe sahip olabilmeniz için, artan fiyatlara paralel olarak yükselmesi gerekiyor.

Üçüncü risk ise elbette, yatırım riski. Birçok emekli, emekli, emeklilik gelirinin büyük bir bölümünü sosyal sigorta, bireysel emeklilik hesapları ve vergilendirilebilir yatırım hesapları aracılığıyla sağlıyor. Bu kişiler emeklilik hedeflerine ulaşabilmek için birikimlerinden gelen gelir ve sermaye kazançlarına ihtiyaç duyuyor.

Birçok emekli, uzun vadeli getiri ortalamaları yüksek olduğu takdirde rahat edebilir. Ancak emekliliğin ilk yıllarında görülebilecek olan sert bir ayı piyasası planları bozabilir. Ancak emeklilik planlarının istendiği gibi gitmemesinin tek nedeni sert bir ayı piyasası da olmayabilir. Birçok emeklinin aynı zamanda, emekliliklerinin ilk döneminde ortalamanın altında getiriler elde ettikleri takdirde, planlarını yeniden düzenlemesi gerekebilir.

Düşük faiz bankalar için büyük risk!

 

Wall Street’in gücü Goldman Sachs’a yaradı

 

Yatırım ve tüketici bankaları arasındaki uçurum derinleşiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)