BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUBS’in efsane CEO’sunun ikinci büyük sınavı----

UBS’in efsane CEO’sunun ikinci büyük sınavı

UBS’in efsane CEO’sunun ikinci büyük sınavı
30 Mart 2023 - 13:45 www.finansgundem.com

UBS’i 2008 Küresel Finans Krizi’nin bataklığından çıkararak Avrupa’nın bankacılık devi haline getiren Sergio Ermotti yeniden göreve geliyor. CEO’nun Credit Suisse’in satın alınmasıyla birlikte yarım kalan işini tamamlamayı hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

UBS’in yeni CEO’su Sergio Ermotti bankadaki görevine geri dönüşünü bir “görev emri” olarak tanımlıyor. İsviçre bankasının rakibi Credit Suisse’i satın almak zorunda kalmasının ardından Ermotti UBS’i tekrar rayına sokmaktan sorumlu olacak. Financial News’in haberine göre CEO’nun geri dönüşü birçok yönden tarihin tekerrür etmesi anlamına da gelebilir.

UBS 2008’deki Küresel Finans Krizi sırasında İsviçre hükümetinin kurtarma paketiyle düzlüğe çıkmıştı. Banka 3 yıl sonrasında bir çalışanın yetkisi dışında yaptığı bir işlem nedeniyle 2 milyar dolar zarar etmişti. Ermotti bu süreçte bankayı servet yönetimi birimi çevresinde yeniden inşa etmişti.

Credit Suisse’in 3,2 milyar dolara devralınması anlaşması da tüm bu krizlere benzer bir zorluk sunuyor. Ermotti skandallarla dolu Credit Suisse’in yatırım bankasını hızlı bir şekilde ölçeklendirecek.

Sözleşme uzmanlığı geçmişi olan Ermotti, satın alma anlaşmasının ardından tepeden inme bir şekilde göreve getirildi.

UBS Başkanı Colm Kelleher gazetecilere yaptığı açıklamada CEO değişikliğinin nedenlerini söyledi. Kelleher, “Şu anki CEO Ralph Hamers da bu işi yapabilecek kapasitede olsa da Sergio’nun bu tür bir ortamı idare etmek için daha uygun olduğunu hissettik. Bunun temel sebebi büyük ölçekli bir yatırım bankasını halihazırda küçültmüş ve bu konuda deneyimli olması ki bizim de bunu hızlı bir şekilde yapmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 62 yaşındaki İsviçre vatandaşı Ermotti, 2020'de ayrılana kadar dokuz yıl boyunca UBS'nin başında kaldı. 2012 yılında Bank of America'dan Andrea Orcel'i UBS'nin yatırım bankasına liderlik etmesi için işe aldı ve beş yıl içinde 5.600 kişiyi işten çıkaran ve 7.000 ticari portföyün kapanmasına yol açan acımasız bir yeniden yapılanmayı denetledi.

Ermotti 5 Nisan’da UBS’teki en üst düzey görevine geri dönmeye hazırlanıyor. Başarılı CEO halefi Hamers’ın dümene geçmesinden sadece 2 yıl sonra finans devinin başına geri dönecek.

İstenmeyen banka Credit Suisse

Credit Suisse 2021 yılındaki aile yatırım ofisi Archegos Capital’ın iflası nedeniyle 5 milyar dolar zarar etmişti. Bankanın yatırım bankacılığı birimi yıllardır skandalların, kayıpların ve krizlerin merkezindeki birim olarak görülüyor. UBS yöneticileri Credit Suisse’in yatırım bankacılığı birimini bünyesinde tutmayı hiç istemediklerini her fırsatta dile getiriyorlar.

Birleşik yatırım bankası UBS’deki risk ağırlıklı varlıkların sadece %25’ini oluşturacak. Credit Suisse’in ticaret birimi küçültülecek ve sözleşme uzmanları özenli bir seçim sonrası görevine devam edebilecek.

Ermotti UBS'i nasıl zirveye taşıdı?

2008'de UBS'in İsviçre yatırım bankalarının büyük mücadelesinden galip geleceğini çok az kişi hayal edebilirdi. O zamanlar, UBS, hayatta kalmak için İsviçre hükümetinden 6 milyar frank (6,5 milyar dolar) hisse alımını kabul etmek zorunda kalmıştı. Banka milyarlarca dolarlık servet ve varlık yönetimi varlıklarını zehirli sub-prime kredilerde tuttuğu için 44 milyar dolarlık kredi kaybı vermişti.

3 yıl sonrasında ise yatırım bankacılığı biriminde işlemci olarak çalışan Kweku Adoboli’nin yetkisi dışında bir işlem yapması nedeniyle banka 2 milyar dolar zarar etmişti.

Ermotti kısa bir süre sonra dizginleri eline aldı ve ‘Accelerate’ olarak bilinen yatırım bankasının beş yıllık radikal eniden yapılanma planını başlattı. Banka sözleşme uzmanlarının sermayeye erişimini kısıtladı, ticaret birimindeki müşterilerini bıraktı ve çalışanları işten çıkardı.

Roller değişti

Credit Suisse ise 2008 Küresel Finans Krizi sırasında sadece birkaç milyar dolar zarar etti ve en yakın rakibi yaralarını sarmakta zorlanırken nispeten zarar görmeden krizden çıktı. Ancak Credit Suisse, en son Archegos'tan gelen kayıpları, utanç verici tedarik zinciri finans şirketi Greensill Capital ile olan bağları ve eski çalışanların casusluk iddiaları nedeniyle çok sayıda sorunla mücadele etti.

Bu arada, eski CEO Tidjane Thiam yönetimindeki ticaret birimini düzene sokma girişimi de dahil olmak üzere çok sayıda strateji değişikliği, yatırım bankasındaki performansı tersine çevirmek için çok az şey yapabildi.

Ermotti daha önce UBS'in radikal revizyonunun ve servet ve varlık yönetimindeki daha istikrarlı gelir akışlarına yeniden odaklanmasının bankanın piyasa değerine yansımadığı ve yatırımcıların hâlâ UBS’i öncelikle bir yatırım bankası olarak gördüğü için hayal kırıklığına uğradığını dile getirmişti.

CEO 2017 yılında verdiği bir demeçte, “Günün sonunda dönüştüğümüz yeni durum en pahalı yatırım bankası değil dünyanın en ucuz varlık toplayıcısı olmaktır” ifadelerine yer vermişti.

'Kötü bir kültürü ithal etmek istemiyoruz'

Kelleher, gazetecilere verdiği demeçte, UBS'in Credit Suisse'in yatırım bankasından aldığı herkese bir "kültür filtresi" uygulandığını söyledi ve "ekosistemimizde sorunlara neden olacak bir şey ithal etmiyoruz" dedi.

Yönetim kurulu başkanı, “Kötü bir kültürü UBS'ye ithal etmek istemiyoruz. Credit Suisse'in kötü bir kültüre sahip olduğu açıkça görülüyor. Bana kalırsa bu zayıf kültür öncelikle yatırım bankasından kaynaklanıyordu" ifadelerine yer verdi.

Dizginleri eline alan Ermotti’nin baltayı ilk olarak Credit Suisse’in yatırım bankası birimine vurması açıkça bir öncelik olacak. Ancak CEO’nun ilk yorumları birleşmenin ardından hem Kelleher’in hem de Hamers’ın yorumlarından daha yumuşaktı.

Ermotti, Credit Suisse'in "harika bir franchise" a sahip olduğunu ve yönetim ekibini bir araya getirirken bankanın "her iki tarafını” da gözeteceğini söyledi.

CEO, “Credit Suisse’te de çok güçlü insanlar var. Birleşik kuruluş çalışanlarına bakacağım. Benim görüşüme göre mevcut en iyi personele sahip olarak durumu ele almak ve yönetmek için kesinlikle hiçbir kısıtlama yok” ifadelerine yer verdi.

CEO'nun yarım kalan işini tamamlama fırsatı

Birleşme aynı zamanda Ermotti’nin yarım kalan işini tamamlayabilmesi için de bir fırsat olabilir. Ermotti, uzun zamandır Wall Street'teki baskın rakiplerine meydan okumak için gerekli ölçeği sağlamanın ancak Avrupa bankacılık sektöründe daha fazla konsolidasyonla olabileceği çağrısında bulunuyor.

Ermotti UBS’teki görevinin son aylarında Avrupa’daki bankaların karşı karşıya olduğu asıl sorunun “iflas edemeyecek kadar büyük olmak” değil “hayatta kalamayacak kadar küçük kalmak” olduğunu söylemişti. CEO 29 Mart’ta yeniden atandığının açıklandığı basın toplantısında da bu sözü tekrarladı.

UBS CEO’su bankanın acil kurtarma hamlesiyle en büyük rakibini satın almasını daha önceden öngörmenin imkansız olduğunu belirtse de satın almanın bankanın geleceği için doğru bir hamle olduğuna inandığını da sözlerine ekliyor:

“Görevde olduğum zamanlar hep yapmak istediğim işlemin yapıldığını gördüm. UBS’in bir sonraki hamlesi için doğru olduğuna inandığım bir işlemi merkezinde yürütmek varken bu işi kabul etmemek benim için biraz çelişkili olurdu.”

UBS, yatırım bankacılığı için ilacını birçok rakibinden daha erken aldı. 2008 Küresel Finans Krizi’nden sonra Deutsche Bank ve daha sonraki yıllarda Credit Suisse yatırım bankacılığı alanındaki düşük performansların toparlanması için çok sayıda stratejik revizyon açıkladı. Ancak Avrupalı yatırım bankaları, Wall Street'teki rakiplerinin daha da gerisine düştü. Bankalar düzenleyici kurumlar tarafından işletmelerini hızlı bir şekilde elden geçirmeye zorlandı. Avrupa bankacılığında ise krizlerin ayak sesleri gelmeye devam etti.

Ermotti, 2017'deki demecinde, tüm Avrupalı yatırım bankalarını aynı kefeye koymanın "tam bir adaletsizlik" olduğunu söyledi ve “ödevlerini yapan ve yapmayan" bankaların olduğunun altını çizdi.

Bununla birlikte, Ermotti'nin Wall Street'in yatırım bankacılığındaki egemenliğine meydan okumak için Credit Suisse sözleşme bankacılığı birimini kullanmasına çok düşük ihtimal veriliyor. Ermotti UBS’in yeniden yapılanması sürecinde yatırım bankacılığı birimini küçültmeye öncelik vermenin en doğru şey olduğunu söylemiş “sıkıcı görünmek ve sıkıcı hissetmek” gerektiğine işaret etmişti.

Ermotti söz konusu bankacılık anlayışını savunurken “Bunda yanlış bir şey yok: Her yıl Şampiyonlar Ligi’ni kazanmak gibi bir şey” demişti.

UBS'in yeni CEO'sunun adı açıklandı

 

Jefferies: UBS 2 milyar dolar zarar edecek

 

UBS işçi kıyımına hazırlanıyor

 

UBS, Credit Suisse'in o portföyüne darbe vurabilir

 

Credit Suisse UBS’le nasıl değişecek?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)