BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisUBS’e dolandırıcılık suçundan 25 milyon dolarlık ceza----

UBS’e dolandırıcılık suçundan 25 milyon dolarlık ceza

UBS’e dolandırıcılık suçundan 25 milyon dolarlık ceza
01 Temmuz 2022 - 15:48 www.finansgundem.com

ABD’nin mali piyasayı düzenleme kuruluşu SEC, İsviçre bankası UBS’i müşterilerine karmaşık ve riskli yatırım stratejisini ‘güvenli’ bilgisiyle sattığı gerekçesiyle 25 milyon dolarlık cezaya çarptırdı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası UBS dolandırıcılıkla ilişikli olduğu davada anlaşmaya varabilmek için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 25 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Banka karmaşık opsiyon ticareti stratejileri nedeniyle müşterilerine onlarca milyon dolarlık zarar ettirmekle suçlanıyordu.

Wall Street Journal’ın haberine göre İsviçre bankası söz konusu riskli yatırımları Getiri Geliştirme Startejisi (YES) adı altında görece düşük riskli yatırım olarak pazarlamıştı. YES S&P 500 Endeksi gibi istikrarlı hareket ettiği sürece pozitif getiri sağlayan hisse senedi endekslerinde birden fazla opsiyon işlemi içeriyordu. Ancak piyasaların terse dönmesiyle söz konusu stratejiye bağlı kayıplar büyüdü. UBS müşterileri 2019 ortasından itibaren en az 60 milyon dolar kaybetti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük servet yöneticilerinden biri olan UBS 3,1 trilyon dolar değerinde yatırımdaki varlığı yönetiyor. Banka kendisini finansal piyasalardaki iniş çıkışlar sırasında varlıklı müşterilerinin dostu olarak tanımlıyor. ABD'de yaklaşık 6.000 mali danışmanı olan banka daha fazla müşteri getirmek için bu yıl servet danışmanlığı şirketi Wealthfront'u satın aldı.

SEC, Çarşamba günü verdiği kararda, UBS'nin Şubat 2016 ile Şubat 2017 arasında ABD'deki finansal danışmanları aracılığıyla yaklaşık 600 yatırımcıya YES sattığını söyledi. Kararda UBS'in yatırımlardan kaynaklanan önemli kayıp riskini bildiğini ve belgelediğini, ancak verileri finansal danışmanlarla veya yatırımcılarla paylaşmadığını söyledi. Düzenleyici kuruluş, UBS danışmanlarının çoğunun riskleri kendilerinin dahi anlamadığını ve bu nedenle uygun tavsiyelerde bulunamadığını söyledi.

UBS bulguları kabul ya da reddetmese de SEC’in kararına onay verdi. Banka 7,2 milyon dolarlık cezayı faiziyle birlikte ödemeyi kabul etti. Banka ayrıca kayıpların karşılanması için 17,4 milyon doları yatırımcılara dağıtacak.

Bankanın sözcüsü Perşembe günü yaptığı açıklamada davanın çözülmesinden memnun olduklarını söyledi. Sözcü 2017’den bu yana risk kontrollerini iyileştirme konusunda kaydedilen ilerlemenin SEC tarafından da görüldüğüne dikkat çekti.

2018 yılında bir ay içerisinde YES varlıkları %13’ün üzerinde kayıp verdi. SEC açıklamasında söz konusu varlıkların aynı yıl %18 değer kaybettiğini belirtti. UBS, 2019'da stratejinin faydalarını ve risklerini yatırımcılarla açık bir şekilde paylaştıklarını açıkladı.

Strateji ilk başta UBS'nin rakibi Credit Suisse tarafından yaratıldı. Credit Suisse’in 2015 yılında ABD servet yönetimi işletmesini kapatmasının ardandan YES ekibi de UBS'e taşındı. SEC, işe alınan Credit Suisse danışmanlarının ve müşterilerinin genellikle aşağı yönlü risklerin farkında olduğunu söyledi. Ancak düzenleyici kuruma göre UBS'in danışmanları ve ürünü satın alan yeni müşteriler riskler konusunda tam olarak bilgilendirilmedi.

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

 

Uyuşturucu parası aklayan Credit Suisse’e şok ceza

 

Wall Street devlerinden temettü hamlesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)