BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUber ve Lyft'a ABD'de yargı şoku: Sürücüler kadrolu çalışandır----

Uber ve Lyft'a ABD'de yargı şoku: Sürücüler kadrolu çalışandır

Uber ve Lyft'a ABD'de yargı şoku: Sürücüler kadrolu çalışandır
12 Ağustos 2020 - 08:29 www.finansgundem.com

ABD'de sürücülerini sözleşmeli olarak çalıştıran Uber ve Lyft, mahkeme kararı sonrası tüm sürücüleri kadrolu çalışan yapmak zorunda kalacak

ABD'nin California eyaletinde bir mahkeme, Uber ve Lyft'in sürücülerini serbest çalışanlar yerine kadrolu çalışan olarak sınıflandırmaları gerektiğine karar verdi.

Firmaların ihtiyati tedbir kararına itiraz etmek için 10 günleri var.

Uber ve Lyft, çalışanlarıyla belirsiz süreli sözleşme yapmak yerine geçici ve kısa dönemli kontratlar yaparak çalışıyordu. Kendi şartlarını belirleyen şirketler, sürücülerin haklarını korumaması sebebiyle de eleştiriliyordu.

California'da 1 Ocak'ta yürürlüğe giren B5 adlı yeni bir yasa, bu tür çalışanlar için tatil hakkı ve hastalık ücreti hakkı tanıdı.

Yasa, yapılan işin şirketin ana iş kolundan farklı olup olmadığına bakarak işveren kuruluşun çalışanları performansları üzerinden değerlendirmemesi gerektiğini söylüyor.

Ardından başlayan tartışmanın ilk adımında ise Uber ve Lyft kendilerinin işveren kuruluş olarak görülmemeleri gerektiğini savundu.

'Firmaların söylemleri iddialarıyla çelişiyor'

Yargıç Ethan Schulman ise açılan davada iki şirketin talebinden farklı bir karara imza attı. Yargıç Schulman, firmaların söylemlerinin başka yerlerde öne sürdükleri iddialarla çeliştiğini söyledi.

Bir Uber sözcüsü ise yaptığı açıklamada, "Sürücülerin büyük çoğunluğu bağımsız olarak çalışmak istiyor. Kaliforniya yasaları kapsamında durumun böyle kalmasını sağlamak için uygulamamızda zaten önemli değişiklikler yaptık" dedi.

Lyft de benzer bir açıklamayla sürücülerin "kadrolu çalışan olmak istemediklerini" söyledi. (BBC Türkçe)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)