BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTwitter’da tarihi anlaşmanın perde arkası----

Twitter’da tarihi anlaşmanın perde arkası

Twitter’da tarihi anlaşmanın perde arkası
26 Nisan 2022 - 11:58 www.finansgundem.com

Elon Musk sadece iki hafta içerisinde Twitter yönetim kurulunu 44 milyar dolarlık anlaşmaya ikna etti. Fakat bu süreçte Wall Street finans çevrelerinde yaşananlar işlemin büyüklüğünü bir kez daha gözler önüne seriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sadece 12 gün öncesine kadar Wall Street ve Silikon Vadisi'ndeki en deneyimli yöneticilerinden bazıları, Elon Musk'ın Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma teklifini bir sansasyonel bir açıklamadan başka bir şey olarak görmüyordu.

Ancak Pazartesi günü dünyanın en zengin insanı çarpıcı bir zafer kazandı. Elon Musk anlaşmanın finansmanındaki 33 milyar dolarlık kısmı desteklemek için kişisel servetini ortaya koymasının ardından Twitter’ın yönetim kurulunda satış fikri oy birliğiyle destek kazandı.

Financial Times’ın haberine göre, Silikon Vadisi’nde birkaç agresif satın alma işlemine öncülük eden bir bankacı Musk’ın Twitter’ı satın alma eyleminin sonuç olarak “oldukça bayağı bir sürece’ dönüştüğünü söyledi. Bankacının bu düşüncelerinin ardında ise Twitter yöneticilerinin şirketin en büyük hissedarlarından bazılarının teklife yenik düşmesi yatıyor.

Ancak söz konusu satın alım işlemi daha önce görülen hiçbir devralma anlaşmasına benzemiyor. Anlaşmanın gerçekleşme hızı, Musk'ın kişisel servetini kullanması ve Twitter'ın bir sosyal medya platformu olarak büyük ölçüde dikkat çekme yeteneği bu anlaşmayı benzersiz kılan unsurlar.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Elon Musk dev satın alma teklifini yapmadan önce Twitter’ın sadece pasif bir yatırımcısı olmak istediğini açıklamıştı. Ancak 14 Nisan tarihinde devralma planını sürpriz bir şekilde açıklamasının ardından Musk’ın nihai hedefine ilişkin şüpheler oluştu. Ancak Musk’ın kararlığı ve sahibi olduğu güçlü teminatlar anlaşmanın vücut bulmasına imkan sağladı.

FT’nin haberinde Musk’ın iki haftadan az süren bir zaman aralığı içerisinde 44 milyar dolarlık teklife Twitter yönetim kurulunu nasıl ikna edildiğini bilen perde arkasındaki birkaç ismin açıklamalarına yer veriliyor.

Silikon Vadisi’nin kıdemli yatırımcılarından Roger McNamee konuyla ilgili açıklamasında, “Bana kalırsa ilk başlarda ciddi değildi. İfade özgürlüğü ile ilgili belirsiz vaatler dışında, şirkete sahip olduktan sonra ne yapacağına dair net bir planı veya finansmanı yoktu. Musk'ın yaklaşımı karakteristik olarak aceleci görünüyordu” dedi.

McNamee’ye göre söz konusu durum Musk’ın 2018 yılında gönderdiği bir Twitter mesajını hatırlattı. Musk söz konusu dönemde elektrikli otomobil şirketi Tesla’yı özel bir şirkete dönüştürmek için anlaştığını açıklamıştı. Ancak daha sonraki süreçte milyarder yatırımcı ABD makamlarınca piyasaları yanlış yönlendirdiği gerekçesiyle cezalandırılmıştı.

Anlaşmaya ilişkin bilgisi olan çevrelere göre Musk’ın danışmanları başlarda satın alım işlemi için gerekli finansal cephaneyi bulmak amacıyla özel sermaye şirketleri arayışına geçti. Ancak bazı büyük grupların anlaşmadan kendilerini soyutlaması satın alım işleminin yavaşlaması tehdidini de beraberinde getirdi.

Twitter yönetim kurulu tarafından zehirli hap tekniğinin benimsenmesi de anlaşmayı aylar boyunca sürebilecek bir kedi-fare oyununa dönüştürebilecek ortamı sağladı.

Twitter'ın yönetim kuruluna yakın kişiler, kurul üyelerinin hiçbir zaman Musk'ın sosyal medya şirketini satın alım anlaşmasını engellemeyi hedeflemediğini belirtiyor. Yönetim kurulunun asıl hedefi ise Musk’ın şirketi ucuza kapatmasını engellemekmiş.

Geçtiğimiz haftanın sonlarında Musk, Twitter'ı özel olarak almak için gereken finansal taahhütleri halka açıkladı ve bu taahhütlerin çoğunu kişisel servetiyle desteklendi. Musk 21 milyar dolarlık özkaynak koyma vaadinin yanı sıra, Tesla hissesinin bir kısmını teminat olarak kullanacağı 12,5 milyar dolarlık bir marj kredisini mali kaynak olarak gösterdi. Musk söz konusu kredi için yılda 400 milyon dolardan fazla bireysel faiz ödemesi yapacak.

Musk ve Twitter'ın yönetim kuruluna yakın kişilere göre, Wall Street yatırım bankası Morgan Stanley, Musk'ın finansmanı en yüksek hızda sağlamasına yardımcı oldu. Kaynaklara göre banka, bazı bankacıların aileleriyle tatilde olduğu Paskalya tatilinin Pazar günü sırasında rakipleriyle temasa geçti ve Çarşamba gününe kadar taahhütte bulunmaları gerektiğini söyledi.

Müzakerelere katılanların verdiği bilgilere göre bazı bankaların CEO’ları, tartışmalar hakkında hızlı bir şekilde bilgilendirildi. Böylece bankalarının Musk'ın anlaşmasını finanse etmeye katılıp katılmayacağına karar verebildiler. Sözleşme bankacısı Andrew Earls liderliğinde Morgan Stanley’nin kaldıraçlı finans ekibi ‘Project X’ koduyla devralma işlemi konusunda bir dizi durum tespit çağrısında bulundu.

Anlaşmalara dahil olan bir bankacı süreçle ilişkili, “Tüm Wall Street çılgınlar gibi oradan oraya koşuyordu” ifadelerine yer veriyor.

Sonuç olarak yedi banka 13 milyar dolarlık krediyi finanse etmeyi kabul etti ve beş banka da 12,5 milyar dolarlık marj kredisini tamamlamak için güçlerini birleştirdi. Musk’ın dev serveti ve Tesla hisselerinin güçlü ivmesi göz önünde bulundurulduğunda birçoklarına göre Musk’ın Tesla hisselerine karşı teminat olarak kullanılan krediler anlaşmaya katılmanın en kolay kısmıydı.

Tesla hisselerinin işlem hacmi herhangi bir işlem gününde Apple, Nvidia ve Amazon da dahil olmak üzere ABD’de işlem gören en aktif hisseleri bile cüce konumuna yerleştiriyor. Bu likidite akışı bankacılar içinse gerekli konforu sağlıyor. Musk'ın temerrüde düştüğü potansiyel bir krizde bankalar borsada değeri düşükken bile yeterli miktarda Tesla hissesini satabileceklerine ve kredi kaybından korunabileceklerine inanıyorlar.

Satın alma işlemi için en zorlu süreçse Musk’ın kişisel olarak taahhüt etmeye söz verdiği 21 milyar dolarlık kaynak oldu. Söz konusu taahhüt anlaşmanın devamlılığı gelgitlere yol açtı ve bankalar için kargaşaya sebep verdi. Müzakerelere katılan bir kişi süreci şu cümlelerle anlatıyor: “Herkes konu hakkında dikkatlice analiz yaptı. Ancak günün sonunda çek yazılmaya karar verildi. Böyle bir çek daha önce hiç yazılmamıştı.”

Haftanın sonunda, Musk'ın kararlılığı fikirleri değiştirdi. Teklifin temsil ettiği yüzde 38'lik prim, özellikle de borsa satış dalgasının diğer teknoloji hisselerini vurduğu bir dönemde cazip görünmeye başladı. Musk'ın Cuma günü Twitter'ın bazı büyük yatırımcılarına hızlıca yaptığı kişisel sunumlar, sürecin ilerlemesine de yardımcı oldu.

Konuyla ilgili doğrudan bilgisi olan bir kişi, "Kurulun finansmanla ilgili endişeleri giderildi ve hissedarlar bu işlemi savunmanın kendi çıkarlarına en uygun olduğuna karar verdiler" ifadelerine yer veriyor.

Birkaç büyük hissedar Cuma günü Twitter’ın yönetim kurulu üyelerini ve Cumartesi günü basın danışmanlarını arayarak Musk’ın teklifini ciddiye aldıklarını açıkladı. Twitter'ın hisse fiyatı, pandemi sürecinde neredeyse 80 dolarlık bir zirveye ulaşmış olsa da birçok büyük yatırımcı hisse senedini yaklaşık 20 dolardan işlem görürken satın almıştı.

Pazar günü Musk, Twitter'ın Başkanı Bret Taylor ile doğrudan iletişime geçti. Konuşmada uygun bir anlaşma için gidişat ve yönergeler belirlendi. Hissedarların korunması için yürürlükte olan koruma ve garantiler ele alındı.

Pazar günü geç saatlerde başlayan ve geceye kadar süren bir yönetim kurulu toplantısında, Twitter yöneticileri JPMorgan Chase ve Goldman Sachs'taki danışmanlarına Musk ile yapılan anlaşmaya son rötuşları yapmaları talimatını verdi. Anlaşma sürecinde Tesla CEO’su, Morgan Stanley'e ek olarak, Barclays ve Bank of America tarafından da bankacılık hizmeti aldı.

Musk'ın hala çözmesi gereken birkaç sorunu var. Bunların en büyüğü teklifin 21 milyar dolarlık nakit bileşenini nasıl finanse edeceği. Milyardere yakın insanlar, henüz bu konuda nihai bir karar vermediğini, ancak işlerin sona yaklaştığının tamamen farkında olduğunu ve gerekirse elektrikli araç üreticisindeki hisselerini satmaya hazır olduğunu belirtiyor.

Bu arada, Musk’ın satın alma sürecine katılması konusunda diğer potansiyel yatırımcılarla diyalog halinde olduğu da dedikodular arasında. Sonuç ne olursa olsun, bu noktadan sonra kararı Elon Musk verecek gibi gözüküyor.

Twitter'ın satışı kripto paraları hareketlendirdi

 

Jack Dorsey Twitter'ın satışı için konuştu: Güvendiğim tek çözüm

 

Elon Musk, Twitter'ı 44 milyar dolara satın aldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)