BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTUSKON’dan 30 milyar dolarlık katkı----

TUSKON’dan 30 milyar dolarlık katkı

TUSKON’dan 30 milyar dolarlık katkı
20 Kasım 2013 - 15:17 www.finansgundem.com

TUSKON Başkanı Rızanur Meral internet haber portallarıyla özel bir sohbette buluştu

TALHA ULUSOY – FINANSGUNDEM.COM

TUSKON  ve internet medyası temsilcileri dün akşam Ritz Carlton Otel’de bir araya geldi. İnternet haber medyasından geniş bir katılımın olduğu özel toplantıda, TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, düzenledikleri ticaret köprüleri ile Türkiye’nin ihracatına 30 milyar dolar katkı sağladıklarını söyledi, Afrika ile ticarete TUSKON’un vurduğu damgayı anlattı. Ekonominin masaya yatırıldığı, TUSKON’un girişimlerinin öneminin vurgulandığı gecenin sürprizi ise yine TUSKON Başkanı Meral’den geldi.
Finans Gündem, Borsa Gündem, Habertürk, Haber7, Cnbc-e, Dünya, İnternethaber ve Ülkehaber’in de aralarında bulunduğu sohbette, sözü ekonomide internet haberciliğine getiren Rızanur Meral, “Ben haberleri Finans Gündem’den, Borsa Gündem’den okuyorum” dedi. Arkadaşlarımızın da yer aldığı devlerin masasında Gündem Medya Grubu’nun habercilikteki hakkını teslim eden Meral, Finansgundem.com ve Borsagundem.com’un rakipsizliği için de “İnternetten haber okumaya çoğu zaman vaktim yok ama bu iki site sayesinde bunun bir önemi kalmıyor. Çünkü mail yoluyla gönderdiğiniz haberleri ilgi ve alakayla takip ediyorum. Siz bu işi çok iyi yapıyorsunuz. Bu yüzden de haberleri özellikle Finans Gündem ve Borsa Gündem’den okuyorum” diye konuştu.
Özel gecenin ekonomi bölümüne gelince… İşte TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral’ın konuşmasından önemli mesajlar:
İhracata 30 milyar dolar katkı
*2009 yılından itibaren ‘Dünya Ticaret Köprüsü’ olarak düzenlenen programlar bütün dünyayı kapsayacak şekilde genişletildi. Şimdiye kadar, 11’i bölgesel, 6’sı dünya çapında ve biri BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı kapsamında olmak üzere 18 Ticaret Köprüsü programı gerçekleştirdik. Bu yıl dünya ile 19’uncu kez ülkemizin ekonomisine büyük katkı sunan ticaret köprüsünü kurmuş olacağız. Dünya ile kurduğumuz bu ticaret köprüleri 30 milyar dolarlık ihracata katkı sağladık.
200 euroya dünya ile ticaret imkanı
*Bizim iş insanlarımız 200 Euro vererek fuardaki iş görüşmelerine katılabiliyorlar. Bu rakamın içinde 2 gün yiyecekleri yemek de dahil. Böylesine cüzi bir rakamla dünyanın 144 ülkesinden mal almaya gelen iş adamları ile masada oturup ticaret yapıyorlar. Günde en az 18 görüşme yapabiliyorlar.
Afrika ile ticarete TUSKON damgası
*Afrika ülkelerine  11 milyar dolar ihracatımız var. 2005 yılında bu kıtaya ihracat 3.5 milyar dolardı. Ticaret Köprüleri’nin bu gelişimde büyük katkısı oldu. Ancak şunu vurgulamak gerekir ki devletimizin uyguladığı politikalarla, Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve hükümet temsilcilerinin bu ülkelere gitmeleri; THY’nin seferlerinin Afrika kıtasına artması bu büyük hareketin gelişmesini sağladı.
Afrika’nın riski var, hesaplar doğru yapılmalı
*Afrika’da doğru hesap yapan kazanır. Ancak bu ülkelerin de kendilerine göre riskleri var. Bu riskleri iyi hesaplamak gerekir. Afrikalılar Türk mallarını çok kaliteli buluyor. Türkiye denince akla gelen markalaştığımız alanlar ise halı ve seramik. Kadın giyimi ve çocuk giyimi de Afrika’da çok ilgi çekiyor. Bir Türk kadının iki ya da üç katı kadar Afrikalı kadınlar kozmetik ürünü kullanıyorlar.
Lojistik sıkıntılarını çözünce ihracat ikiye katlanacak
“Afrika’da liman konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Az sayıda liman olduğu için gemiler çok uzun süre bekliyor. Angola’nın petrol geliri 70 milyar dolar. Fakat biz bu ülkeye lojistik sıkıntısı yaşadığımız için yeterince mal satamıyoruz. Üyelerimizin içerisinde lojistik işi yapanlara Afrika’ya direkt ulaşım yapmaları için önerilerde bulunuyoruz. Üyelerimiz arasında ki bazı lojistik firmaları Afrika hatlarını oluşturmaya başladı. Biraz daha zamana ihtiyaçları var.
Programa Katılacak Önemli Firma Örnekleri
“Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2013” programı, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) tarafından Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı işbirliği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) desteğiyle 25-26 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
144 farklı ülkeden 1100 firmadan 1.300 civarında iş insanının beklendiği programda bu yılki ağırlıklı sektörleri “Gıda, Tarım, Hızlı Tüketim Mamulleri ve İlgili Makineler”  oluşturuyor.
*Botsvana’nın en büyük süpermarketler zinciri, borsaya açık ve piyasa değeri 300 milyon dolardan fazla.
*Malawi’nin araba distribütörü ve gıda alanında faaliyet gösteren ülkenin en büyük firmalarından biri.
*Dubai’den Ortadoğu’nun en büyük salça üreticisi geliyor. Tahin üretimi için susam tedarikçisi firma ve normal ve kavrulmuş fındık tedarikçisi arıyor.
*Brezilya’nın ve Güney Amerika'nın en büyük perakende süper market zinciri. Değişik kategorilerde 1900'den fazla satış ağı bulunmaktadır. Market zincirlerinde satılabilecek gıda ve hızlı tüketim mamulleri satın almak için iştirak edecekler.
*Arjantin’den gıda ve tarım ürünleri konusunda satın alım yapabilecek bir firma. Katılacak firma sahibi aynı zamanda 72 ticaret odası ve 8000 şirketi temsil eden ve Arjantin’in en büyük gıda fuarı olan FIAR’ın kurucusu olan gıda alanında faaliyet gösteren ülkenin en büyük iş dünyası kurumlarından birinin de başkanı konumunda.
*Orta Afrika’dan ülkenin en büyük market ağına sahip, en zengin birinci ve üçüncü grupları geliyor. Sattıkları ürünlerin %100'ünü ithal ediyorlar
*Nijer’in tüm dondurulmuş tavuk ve balığını ithal eden ve ülke çapında 10 soğuk hava deposu bulunan firma.
*Fas’ta Asya mutfağı üzerine restoran zincirleri olan firma, geleneksel Türk mutfağı üzerine çalışma yapmak istiyor.
•Gürcistan'ın, 10.000.000 $ cirosu ile en büyük çocuk bezi ve deterjan toptancısı geliyor.
•Mısır'da 20 büyük hipermarketi olan bir işadamı ürün tedariki amacıyla programımıza katılıyor.
•Mısır’da gazlı meşrubat  ve makarna üretimi yapan ve, 100 dağıtım aracı ile kola, makarna ve toptan gıda dağıtımı yapan firma alternatif ürünlerin satın alımı için geliyor.
•Pakistan’dan 115 şubeli pastane&market zinciri alternatif gıda ürünü tedarik etmek için geliyor.
•Pakistan’dan en büyük şişe su ve üçüncü büyük gazlı içecek ve meyve suyu üreticisi gıda işleme makineleri tedarik etmek için geliyor
•Kenya’da özel sektördeki en büyük et kombinesinin işletmecisi olan firma.
•Kenya’nın en büyük fırın ve pastacılık ürünleri üreticisi.
•Kenya’nın en büyük marketler zinciri
•Tacikistan’dan parfümeri ve kozmetik alanındaki en büyük ithalatçı ve toptancı.
•Fas’tan 1000 hektarlık arazide tarımsal üretim (Layısı ve zeytin) yapan firma. Tarım üretimi alanında yeni yatırımlar yapmak istiyor ve bu nedenle sulama ve arazi işleme teknolojileri konusunda alım yapmak istiyor.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ 21 Kasım 2013 14:09

    ACABA HALKA AÇIK BİR KAÇ TUVALET AÇSAM BORSADA HALKA AÇSAM RAGBET GÖRÜRMÜ ? SPK İZİN VERİRMİ,?

  • Borsacı20 Kasım 2013 20:31

    Bence bir makarna/bakliyat paketleme tesisi kurayım diyorum. Çuval ile alıp kilo ile satarsam kurtarır sanki.

  • ozgur20 Kasım 2013 16:43

    bizde borsa gündemi takip ediyoruz ama tersini yapmak için çok şükür şimdiye kadar kazandık...........