BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTÜSİAD Başkanı o sözlerin arkasında----

TÜSİAD Başkanı o sözlerin arkasında

TÜSİAD Başkanı o sözlerin arkasında
11 Ocak 2015 - 07:23 www.finansgundem.com

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ‘muhatap’ ve ‘paralel devlet’ eleştirilerini değerlendirdi...

“TÜSİAD’ın muhatabı cumhurbaşkanı değildir” ve “Paralel devlet çok ciddi bir iddiadır. Yargı ortaya çıkaracaktır” sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun tepkilerini çeken Haluk Dinçer, sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.
 
Vatan'dan Necla Dalan'ın haberine göre, Davutoğlu’nun genel kurul davetlerine olumsuz yanıt verdiğini kaydeden Haluk Dinçer, “Bizim cumhurbaşkanı ile hiçbir sorunumuz yoktur. Hem muhatap hem paralel konusunda söylediklerim net ve açıktır. Yanlış anlaşılacak birşey yoktur” dedi.
 
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, tekrar aday olmayacağı belirtilen 22 Ocak’taki genel kuruldan önce gazetecilerle biraraya geldi ve ekonomiden siyasete birçok konuda değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda, “Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın muhatabı zaten cumhurbaşkanı değildir, TÜSİAD’ın muhatabı başbakandır” ve “Paralel devlet çok ciddi bir iddiadır. Yargı ortaya çıkaracaktır” şeklindeki sözleri üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun tepkilerini çeken Dinçer, sözlerinin arkasında olduğunu vurguladı. Dinçer, genel kurula davet ettikleri Başbakan Davutoğlu’ndan katılamayacağı cevabını aldıklarını kaydetti.  
 
Polemiğe girmeyiz
 

“Hem muhatap hem paralel konusunda söylediklerim net ve açıktır” diyen Dinçer, şöyle devam etti: “Yanlış anlaşılıp anlaşılmadığını bilemem. Yanlış anlaşılacak birşey de yoktur. Söylediklerimin arkasındayım, yalanlamadığıma göre... Zaten açıklama yapma gereği duymadık. Bizim Cumhurbaşkanı ile hiç bir sorunumuz yoktur. Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın referansı hükümet programıdır. Eleştiri ve önerilerimizi hükümete yöneltiriz. Bu nedenle muhatabımız Cumhurbaşkanı değildir. Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın tepkilerini dolaylı olarak öğrendik. Bize bir yazı veya açıklama gelmedi. Eleştirilere açığım ama bu konulardaki eleştirileri anlamlı bulmuyoruz. Biz polemiğe girmiyoruz. Biz siyasi parti değiliz, her söylenene cevap cevap vermek zorunda değiliz. Hemen siyasilere yetiştirecek cevabımız olamaz. Bizim Cumhurbaşkanı ile ilişkilerimiz bellidir. Eleştirilerimizin, politika önerilerimizin adresi bellidir. Sivil toplum örgütü olarak konuşuruz. Ona tepki gelebilir, demokrasilerde öyle olur...”
 
Başbakan gelmiyor 
 
Ne TÜSİAD içinden ne de Sabancı Topluluğu içinden söylediklerine olumsuz bir tepki gelmediğini kaydeden ve “TÜSİAD içinden çok sayıda olumlu tepki aldım. TÜSİAD, Türkiye’nin gayet etkili, bağımsız ve gönüllü sivil toplum örgütüdür. Üretimin, istihdamın, yatırımın, dış ticaretin büyük bir bölümünü, vergilerin yüzde 85’ini ödeyen insanların örgütüdür. Doğal olarak bizim ağzımızdan çıkan dinlenir” diyen Dinçer, Tüpraş’a verilen vergi cezasının kendilerini endişelendirip endişelendirmediği sorusuna ise “Şirketlerimiz her zaman denetime açıktır. Korkumuz yok. Bunun düşünülmesi bile yanlıştır” cevabını verdi.
 
‘Paralel yok demiyorum ortaya çıkarılsın’
 

Haluk Dinçer’in ‘Paralel devlet görmüyorum’ manşetiyle sunulan röportajı, hükümet kanadında ciddi tepkiye neden olmuştu.
 
Buluşmaya röportajın bir kopyasıyla gelen Dinçer, “Oradaki manşet belki sizi yanıltıyor. Ne diyor? Paralel devlet görmüyorum. Ortaya çıkmış paralel devlet görmüyorum. ‘Paralel devlet yok’ anlamına gelmiyor” diyor.
 
“Paralel devlet ciddi bir iddiadır ve ortaya çıkarılması gerekir” görüşünü paylaşan Dinçer, TÜSİAD içinden görüşlerine olumlu tepki geldiğini aktararak, başkanlığı bırakacağı iddiaları için de şunu söylüyor:
 
“TÜSİAD geleneklerinde Genel Kurul’dan (22 Ocak’ta) 1 hafta önce kimin aday olup olmayacağı netleşir. Açıklama yapmayacağım. Kalsam da kalmasam da Sabancı Holding’de 7 şirketin başındayım. Hayat devam ediyor. Ayrılsam bile Başkanlar Konseyi üyesi oluyorum. TÜSİAD’ın artık ayrılmaz bir parçası oluyorum.”
 
Farklı algılanan sözler
 
Dinçer’e hararetle sorulan konu, geçen yıl eylülde TÜSİAD’ın Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı TÜSİAD toplantısında, ‘Bir hukuk devletinin, kendi içinde yaygın deyişle bir paralel devletin oluşmasına izin vermesi mümkün değildir’ demesine rağmen aralık ayında Dinçer’in farklı bir algılamaya yol açan sözleri oluyor. Dinçer şunu söylüyor:
 
“Erkut Bey, ‘Hiçbir devlet kendi içinde paralel bir yapılanmaya müsaade edemez’ anlamında bir şey söyledi. Zaten buna katılmamak mümkün değil. Kendi söylediğimle bunun arasında çok bir fark görmüyorum. Bu tartışmaları çok anlamlı bulmuyorum. Eleştirilere saygılıyız ama polemiğe de girmek istemiyoruz. Çok ciddi iddialar. Ortaya çıkaracak olan da yargıdır. Hiçbir devlet, paralel devlete izin vermez. Bir paralel devlet varsa tabii ki TÜSİAD bunun dışarıya çıkarılmasını ister. Bu yargının işi. Emniyet’in işi, MİT’in işi, çıkaracak, yargıya teslim edecek. Onlar da yargılayacak, işi sonuçlandıracak. Oradaki manşet (röportajdan bahsediyor) belki sizi yanıltıyor. Ne diyor? Paralel devlet görmüyorum... Ortaya çıkmış paralel devlet görmüyorum. ‘Paralel devlet yok’ anlamına gelmiyor.”
 
‘Ergenekon’a inandım’
 
Dinçer, elindeki kâğıttan önce röportajdaki şu sözlerini okuyor:
 
“17 Aralık’ta organize bir şeyler olduğunu görüyoruz tabii. Arka arkaya 4 tane bakanla ilgili ve Cumhurbaşkanı’yla ilgili bazı tapelerin eşzamanlı servis edilmesi bunun arkasında organize bir şey olduğunu gösteriyor. Ama bunlar kimdir, nedir bilmiyoruz. Bunların ortaya çıkarılması lazım. Şeffaflık, bağımsızlık olmazsa da Türkiye bir hukuk devleti olamaz. Siz biliyor musunuz acaba Ergenekon’da esas resim nedir?”
 
Sonra masadaki gazetecilere dönerek, “Ben gerçekten bilmiyorum Ergenekon’daki resmi. Ben Ergenekon’a inandım, Balyoz’a da inandım. Ama bugün neredeyiz, bilmiyorum. Bu suçlamalarla ilgili de, nerdeyiz bilmiyorum. Ama tabii ki paralel devlet ciddi bir iddia ve ortaya çıkarılması gerekir. TÜSİAD’ın farklı bir pozisyonu olamaz, her sivil toplum örgütü gibi bunun ortaya çıkmasını isteriz. Her şeyin ortaya çıkarılmasını istiyorum. ‘Çıkarılmasın’ demiyorum. ‘İnanmıyorum’ demiyorum. Şu anda ben bekliyorum. Bunun yargıda ortaya çıkarılmasını bekliyorum.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)