BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaTürkler yılbaşını evde geçirecek----

Türkler yılbaşını evde geçirecek

Türkler yılbaşını evde geçirecek
30 Aralık 2011 - 15:27 www.finansgundem.com

MasterCard’ın MasterIndex araştırmasına göre, Türk Halkı’nın yüzde 75’i hafta sonuna denk gelen yılbaşı tatilini evinde geçirecek.

MasterCard tarafından Türkiye’nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde bin kişi üzerinde yapılan MasterIndex araştırması Türk Halkı’nın yılbaşı tatilini nasıl geçireceğini ve yılbaşına özel harcama alışkanlıklarını araştırdı. Araştırmaya göre, büyük çoğunluk yılbaşı tatilini evinde geçirecek (%75), yılbaşını akraba ve aile yanında geçireceklerin de (yüzde 11) eklenmesiyle toplamda (yüzde 86) yeni yılı evlerde karşılayacak. Halkın yüzde 4’ü dışarı çıkmayı planlarken, yüzde 4’lük kesim şehir dışına tatile, yüzde 1’lik kısım ise yurt dışına tatile gitmeyi planlıyor. Yeni yıla arkadaşlarımla gireceğim diyenlerin oranı ise yüzde 2. Yılbaşına çalışarak gireceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 5. 
Yılbaşı gecesini evde geçirme planı yaş arttıkça kuvvetleniyor. 25- 29 yaş grubunda evde oturma planı yüzde 62 iken, bu oran 53 – 44 yaş aralığında yüzde 76’ya, 45 – 54 ya aralığında yüzde 85’e çıkıyor. Sosyoekonomik seviye azaldıkça, evde oturma oranı da artıyor. Yüksek gelir grubunun yüzde 57’si yılbaşını evde geçireceğim derken bu oran düşük gelir grubunda yüzde 88’e çıkıyor. Buna karşılık yeni yılı şehir dışında karşılayacak olanlar üst gelir grubunda yüzde 13’ken, düşük gelir grubunda yüzde 1’e iniyor. Benzer eğilim yılbaşını yurt dışında kutlayacaklarda da görülüyor. 
Sonuçlar bölgesel bazda incelendiğinde yılbaşını evde geçireceklerin oranı Marmara Bölgesi’nde yüzde 78’ken, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 88 olduğu görülüyor. 
Çoğunluk Yılbaşı Alışverişi Yapıyor, En Fazla Yiyecek / İçecek Alınıyor
MasterIndex’e göre halkın yüzde 59’u yılbaşı için özel alışveriş yapıyor. Yapılan alışverişin yüzde 47’si yiyecek / içecek, yüzde 25’i hediye, yüzde 10’u giyim, yüzde 9’u eğlence, yüzde 6’sı film, yüzde 3’ü müzik CD’si alışverişi. 
Yılbaşı Bütçesi Ortalama 165 TL
Türk Halkı’nın yılbaşı gecesi için ayırdığı ortalama bütçe 165 TL. Bu rakam Sonuçlara bakıldığında gelir seviyesi azaldıkça yılbaşı için ayrılan bütçe de azalıyor. Yüksek gelir grubundakiler yılbaşı gecesi için ortalama 347 TL ayırırken, düşük gelir grubundakiler 95 TL ayırıyor. 
Yeni Yıl İçin 3 Kişiye Ortalama 71’er TL’lik Hediye Alıyoruz
Konu yılbaşı hediyesine gelince, yeni yıl için üç kişiye ve ortalama 71’er TL’lik hediye alındığı ortaya çıkıyor. Bu oran kadınlarda 88 TL’ye çıkarken erkeklerde 55 TL’de kalıyor. Gelir seviyesi arttıkça, hediye için harcanan miktarda da artış gözleniyor. Yüksek gelir seviyesine sahip kesimin ortalama hediye bütçesi 139 TL iken düşük gelir grubunda bu oran 44 TL’ye iniyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)