BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaTürkler sevdiklerine harcıyor----

Türkler sevdiklerine harcıyor

Türkler sevdiklerine harcıyor
19 Kasım 2013 - 11:40 www.finansgundem.com

Türkler kendini mutlu etmek için 49, sevdikleri için 58 euro harcıyor

MasterCard tarafından, Avrupa çapında, tüketicilerin harcama alışkanlıklarını ölçümlemek amacıyla gerçekleştirilen “Küçük Mutluluklar Endeksi”ne göre, Türklerin yakınlarına hediye alırken en cömert davranan halk olduğu belirlendi.
Araştırmaya göre, kendilerini mutlu etmek için aylık ortalama 49 Euro harcayan Türkler, konu yakınlarına küçük hediyeler almaya gelince aylık ortalama 58 Euro’yu gözden çıkarıyor. Araştırma aynı zamanda, Türklerin küçük hediyeler almak için para harcadıktan sonra, en az suçluluk hisseden toplum olduğunu da ortaya koydu.
MasterCard, Avrupa’daki tüketicilerin harcama alışkanlıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirdiği araştırmaların ilkini açıkladı. Türkiye’nin yanı sıra, Almanya, İtalya, Belçika, Fransa, İsveç, Rusya ve İngiltere’de, 12 bin tüketicininkatılımıyla gerçekleştirilen “Küçük Mutluluklar Endeksi” araştırmasına göre, Avrupalıların yarısından fazlası (yüzde 59) kendilerini ödüllendirmek amacıyla küçük hediyeler satın alıyor. Son yıllardaki ekonomik çalkantılara rağmen kişisel harcamalarını sürdüren Avrupalı tüketiciler, ayda en az bir defa, kendilerine küçük bir hediye satın almak için ortalama 51 Euro’yu gözden çıkarıyor. Para harcarken son derece dikkatli davranmaları gerektiğinin bilincinde olan Avrupalılar, yine de kendilerini, mutluluk veren küçük hediyelerle ödüllendirmekten vazgeçmeyeceklerini ifade ediyorlar.
Kendilerine En Çok Harcayan Almanlar, En Az Pişman Olan Türkler
Araştırma sonuçları, Almanların kendilerine küçük hediye almak için harcadıkları aylık ortalama 72 Euro ile, 51 Euro olan Avrupa ortalamasının oldukça üzerine çıktıklarını gösteriyor. Kendilerine küçük bir hediye alırken en fazla para harcayan Almanları, 58 Euro ile İtalyanlar, 57 Euro ile Belçikalılar takip ediyor. Türkler, kendilerine mutluluk verecek küçük alışverişleri için aylık ortalama 49 Euro’yu gözden çıkarıyor. Tutumluluklarıyla bilinen İngilizler ise, sadece 32 Euro ayırıyor. Buna rağmen, kendilerine para harcadıkları için suçlu hissedip hissetmedikleri sorulan Avrupalılardan, en fazla İngilizler (yüzde 25), para biriktirmek yerine harcama yaptıkları için kendilerini suçlu hissediyor. Türkler ise, yüzde 7’lik oranla en az suçlu hisseden kesim. Türkleri, yüzde 10 ile Almanlar ve Ruslar takip ediyor.  Avrupalılar, kendilerini küçük hediyelerle ödüllenmelerine neden olarak da sırasıyla, ‘kendilerini neşelendirmek’, ‘hafta sonu olması’, ‘kutlanacak bir konu olması’, ‘tatil olması’ ve ‘maaş alma’yı gösteriyor. Türk tüketicilerin yüzde 40’ının kendini ödüllendirme nedeni ise, Avrupa’nın geneli ile aynı: ‘neşelenmek’.
Türkler Yakınları İçin Daha Çok Harcayan Tek Ülke
Araştırmaya göre, en eli açık ülke Türkiye. Türkler, Avrupa’da, yakınları için hediye alırken, kendine harcadığından daha fazla harcayan tek ülke. Kendisi için 49 Euro harcayan Türkler, konu yakınlarına küçük bir hediye almaya geldiğinde 58 Euro’yu gözden çıkarıyor. Türkiye’yi 55 Euro ile Almanya, 53 Euro ile Belçika, 45 Euro ile İtalya, 44 Euro ile Rusya, 42 Euro ile Fransa, 41 Euro ile İsveç takip ediyor. İngilizler, kendilerine hediye alırken yaptığı tutumluluğu, yakınlarına alırken de göstererek ortalama 21 Euro ile listenin sonunda yer alıyor.
Neşelenmek İstediğimiz Zaman Giysi ve Yiyecek Alıyoruz
“Küçük Mutluluklar Endeksi”nin Türkiye sonuçlarına göre, kendisini ödüllendirerek neşelenmek isteyen Türkler en çok, elbise, çanta ayakkabı (yüzde 69), yemek (yüzde 35) ve çikolata / tatlı / kek (yüzde 33) alıyorlar. Bunları sırasıyla kitap / dergi, sinema / tiyatro, konser / spor karşılaşması bileti, kozmetik alışverişi ve tatil izliyor. Saç kestirmek ve kişisel bakım yaptırmak da neşe veren harcamalar arasında yer alıyor. Tüketicilerin çoğunluğu ayda bir kez kendini ödüllendirecek bir alışveriş yaptığını ifade ediyor. Yarıya yakını ise, para biriktiriyor olsa da, kendisini ve çevresini küçük hediyelerle ödüllendirmekten vazgeçmeyeceğini söylüyor.
Sevdiklerimize En Çok Giysi, Takı ve Saat Alıyoruz
En fazla ailesini ve eşini mutlu etmek amacıyla küçük hediyeler aldığını belirten Türk tüketiciler, bu amaçla, ayakkabı, elbise, çantadan sonra (yüzde 67), mücevher, saat (yüzde 33), çikolata, tatlı, kek (yüzde 31) ve yemek (yüzde 29) harcaması yaptığını söylüyor. Klasik hediye çiçek (yüzde 25) daha alt sıralarda yer alıyor.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)