BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTürkiye'ye kara para cenneti olabilir!----

Türkiye'ye kara para cenneti olabilir!

Türkiye'ye kara para cenneti olabilir!
20 Mayıs 2015 - 07:02 www.finansgundem.com

Merkez Bankası eski Başkanı ve MHP milletvekili adayı Durmuş Yılmaz’dan ürküten uyarı geldi

MHP milletvekili adayı Durmuş Yılmaz “Körfez ülkeleri başta olmak üzere doğu ve güneydeki tüm gümrük kapılarından kamyonlarla rüşvet parası, kara para, terör parası girebilir. Türkiye kaynağı belirsiz paraların cenneti olursa şaşırmayalım” dedi

Gümrük Bakanlığı’nın yurtdışından yolcu beraberinde getirilen 10 bin doların üzerindeki nakit paralara da gümrüklerde beyan zorunluluğunu kaldıran düzenlemesine Merkez Bankası eski Başkanı ve MHP milletvekili adayı Durmuş Yılmaz’dan ürküten uyarı geldi. Düzenleme nedeniyle Türkiye’ye başta rüşvet paraları olmak üzere kara para ve terör parasının rahatlıkla gireceğini belirten Yılmaz, “Artık ülkemize bırakın bavulu kamyonla kara para girebilir ve haberimiz bile olmaz. Başımız çok ağrıyacak” dedi.

KONTROLSÜZ GEÇİŞ

Gümrük Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz 15 Nisan’da çıkardığı genelgeyle, 10 bin Euro ve üzerindeki paralar için gümrük giriş ve çıkışlarında istenen beyanname verme zorunluluğunu kaldırdı. Böylece gümrük kapılarından yolcu beraberinde serbestçe istenildiği kadar nakit para getirilmesinin önü açıldı. Yeni düzenlemeye göre, yolcu beraberinde gümrükten giren nakit paralar için, risk analizi/örnekleme yöntemiyle kontrol edilme şartı ortadan kalktı. Ayrıca bu paralar için terörün finansmanı, kara para aklama ve Türk Parasını Koruma Kanunu’na muhalefet suçları yönünden savcılığa suç duyurusu yapılması da gerekmeyecek.

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, düzenlemenin Türkiye’ye kara para girişini kolaylaştıracağı yönündeki iddiaları reddetmiş, genelgeyle sadece girişi zaten serbest olan özellikle ihracat paralarının girişinin kolaylaştırıldığını söylemişti. Genelgede “Mal ve hizmet ihracat bedeli, transit ticarete ilişkin kazançlar, yabancı sermaye bedeli veya diğer kaynaklardan temin edilen nakdin gümrük giriş noktalarından yurda getirilmesi serbesttir. Bu nakdin beyan edilmesi zorunlu değildir, yolcu beyana zorlanamaz” deniliyor.

RÜŞVET PARALARI DA GELİR

Düzenlemeyi değerlendiren Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz, “Bu düzenlemeyle zaten delik deşik olan gümrükler iyice kara para tehlikesine karşı açık hale geldi” dedi. Düzenleme sayesinde akla gelebilecek her türlü paranın yurda kolaylıkla sokulabileceğini belirten Yılmaz, “Sen yolcu beraberi dilediğin kadar nakit para getirmenin yolunu açtıktan sonra o yoldan çuvalla da, bavulla da kamyonla da para gelir, ülkene girer. Rüşvet parası da gelir, yolsuzluk parası da gelir, terör örgütlerine gidecek para da gelir” dedi.

Başımız çok ağrıyacak

Avrupa Birliği (AB) B ülkelerinde yolcu para nakit çıkışına zaten izin verilmediği için bu bölgeden kara para gelmesinin pek mümkün olmadığına işaret eden Durmuş Yılmaz, düzenlemenin Türkiye’nin uluslararası düzeyde imzaladığı kara para ve terörün finansmanını engelleyen anlaşma ve sözleşmelere de aykırı olduğunu söyledi. Yılmaz, “Bu düzenleme Türkiye’nin her yerde karşısına çıkacaktır. Türkiye’nin başı çok ağrıyacak” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)