BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğine inanıyorum----

Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğine inanıyorum

Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğine inanıyorum
13 Mayıs 2014 - 19:58 www.finansgundem.com

Bakan Zeybekci: Bazı uluslararası kuruluşların Türkiye'nin 2014 ve sonrası için büyüme tahminlerini düşürdüler. Ben onların düşüncelerine katılmıyorum

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bazı uluslararası kuruluşların Türkiye için 2014 ve sonrası büyüme tahminlerini düşürdüklerini belirterek, "Ben onların düşüncelerine katılmıyorum. Orta Vadeli Program'da büyüme beklentilerimizi değiştirecek hiçbir somut gerekçe göremiyorum ve bu yıl Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğine inanıyorum" dedi.

Bakan Zeybekci, Boston temasları kapsamında Harvard Club'da düzenlenen yatırım sempozyumunda iş, finans ve akademi dünyasından temsilcilere, Türkiye'nin cazip yatırım imkanlarını ve son dönemde yükselen ekonomisini anlattı.

Türkiye'nin, ABD ile AB arasında gerçekleştirilecek Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasında yer alması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "ABD, AB ile TTIP anlaşması için müzakereleri sürdürürken bizim de ABD ile paralel müzakere yürütmemiz çok önemli. Desteklerinizi bekliyoruz. Sizin desteğiniz olmazsa vaktinde bu müzakere sürecini başlatamayız" diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmine de değinen Zeybekci, son yıllarda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 18-20 milyar dolar civarında olduğunu hatırlattı.

Zeybekci, bu miktarın potansiyelin çok altında olduğunu, Türkiye ile ABD arasında yapılacak bir serbest ticaret anlaşmasının ticaret hacmini de artıracağını dile getirdi.

Türkiye'nin 18 ülkeyle serbest ticaret anlaşması imzaladığına, diğer 19 ülke ile de müzakerelerin devam ettiğine işaret eden Zeybekci, Türkiye'nin bütün önemli ticaret ortaklarıyla bu anlaşmayı imzalamak istediğini söyledi.

"Büyüme beklentisi yüzde 4"
Zeybekci, Türk ekonomisinin son dönemde iç ve dış bir çok faktörden etkilendiğini de anımsatarak, bu etkenler yüzünden kurun yükseldiğini ancak hükümetin güçlü ve kararlı ekonomik politikalardan vazgeçmediğini anlattı.

Türk ekonomisinin geçmişte olduğu gibi kırılgan olmadığını vurgulayan Zeybekci, ekonomik büyümenin yine önemli oranda artarak devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Geçen yıl büyüme oranının beklentilerin de üstünde, yüzde 4 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Zeybekci, "Bazı uluslararası kuruluşlar Türkiye'nin 2014 ve sonrası için büyüme tahminlerini düşürdüler. Ben onların düşüncelerine katılmıyorum. Orta vadeli programda büyüme beklentilerimizi değiştirecek hiçbir somut gerekçe göremiyorum ve bu yıl Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğine inanıyorum" görüşünü paylaştı.

Zeybekci, Türkiye'nin 2023 hedeflerine de işaret ederek, "2023 hedeflerimize ulaşmak için enerjiye 130 milyar dolar, ulaşıma 110 milyar dolar, fiber optik ağlara da 10 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar özel sektör ya da devlet-özel sektör ortaklığı ile gerçekleştirilecek. ABD'li yatırımcıların da bu yatırım programlarında yer almalarından memnuniyet duyarız" değerlendirmesini de yaptı.

"Faiz oranı düşmeli"
Zeybekci'nin konuşmasının ardından toplantının yöneticiliğini üstlenen Harvard Business School'dan Prof. Dr. Richard Vietor, Zeybekci'ye Türkiye'nin dış ticaret açığı ve enflasyonun yükselme eğilimiyle nasıl başa çıkmayı planladıklarını sordu.

Ticaret açığı ile mücadele konusunda ihracatı artırmaya çalıştıklarını kaydeden Zeybekci, ülkeye yapılacak doğrudan yatırımları da teşvik ettiklerini söyledi.

Türkiye'deki enflasyon artışının talepten değil maliyetten kaynaklandığını ifade eden Zeybekci, enflasyonun neden değil sonuç olduğunu anlattı. "17 Aralık" sürecinden sonra Türk lirasının değer kaybettiğini anımsatan Zeybekci, Merkez Bankası'nın da buna müdahale için faizlerde beklentinin üzerinde artışa gittiğini hatırlattı.

Faiz artışı ve kur kaynaklı maliyet artışlarının enflasyonu da etkilediğini ifade eden Zeybekci, şu anda kurların istikrara kavuştuğunu, artık faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)